background img
banner
banner

«Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε η Επανάσταση του 1821;»

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΩΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ

Ένα νέο βιβλίο που βοηθά στην ανάλυση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων γύρω από την Επανάσταση του 1821 συνέγραψε ο Αιγιώτης επιστήμονας Δημήτρης Παπανικολόπουλος. Ο ίδιος τελείωσε το Ιστορικό- Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόνη πάνω στις πολιτικές επιστήμες και διδακτορικό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τα κοινωνικά κινήματα, τις συλλογικές δράσεις και τις Επαναστάσεις. Επίσης αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» ενώ συνεργάζεται με ιστότοπους και Αθηναϊκά ραδιόφωνα.

Η αρχή της… ιστορίας και ο ρόλος των κινημάτων

Με την προτροπή του Φιλολόγου του και πρώην Διευθυντή κ. Επαμεινώνδα Δούλου ο κ. Παπανικολόπουλος αγάπησε και ασχολήθηκε με την ιστορία από τα γυμνασιακά του χρόνια. Ξεκίνησε με παρουσιάσεις αρχαίων πόλεων της περιοχής μας στα πλαίσια του σχολείου και στη συνέχεια εξέλιξε αυτό το ενδιαφέρον του σε ακαδημαϊκό επίπεδο. «Η ιστορία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις κοινωνίες και για τους ανθρώπους. Μέσω αυτής εξηγούμε και κατανοούμε όσα συμβαίνουν και μπορούμε να πλοηγήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτά που βρίσκουμε μπροστά μας». Μιλώντας στo protionline.gr τόνισε ότι οι Έλληνες κουβαλάνε μια μακραίωνη ιστορική παράδοση από τα αρχαία χρόνια, γεγονός που ήταν πάντα σεβαστό από τους Ευρωπαίους. «Ο πιο σημαντικός τρόπος για να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο είναι η συλλογική δράση των ανθρώπων. Γι αυτό κι εγώ θα ήθελα και από ακαδημαϊκής και από πολιτικής απόψεως να συμβάλω σε αυτή τη βελτίωση».

Έτσι, τα κοινωνικά κινήματα, η συλλογική δράση, ο συνδικαλισμός και οι επαναστάσεις έγιναν το αντικείμενο της έρευνας του κ. Παπανικολόπουλου. «Οι άνθρωποι πρέπει να δρουν και να διεκδικούν συλλογικά, γιατί χωρίς τα κινήματα δε μπορεί να στηριχθεί η δημοκρατία» υπογραμμίζει και αναφέρει ως παραδείγματα το εργατικό κίνημα, το φεμινιστικό, τα νεολαιίστικα, το οικολογικό και αυτό για την προστασία των ζώων.

Η ερμηνεία της Επανάστασης

Για το 1821 ο Αιγιώτης επιστήμονας τονίζει ότι, ενώ γνωρίζουμε πάρα πολλά, υστερούμε στο κομμάτι των ερμηνειών. Απέδωσε το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης στη συλλογική δυσαρέσκεια εξαιτίας της υποβάθμισης της ζωής και της οικονομίας μετά το 1816, στην επιρροή του Διαφωτισμού αλλά και στη δράση της Φιλικής Εταιρίας. «Η ενδοδυναστκή διαμάχη μεταξύ Σουλτάνου και Αλή Πασά αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες ως ευκαιρία για την έναρξη του αγώνα» αναφέρει ο συγγραφέας και συμπληρώνει ότι η επιτυχία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως: το ότι κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους να τους υποστηρίξουν, η ισχυροποίηση της ελληνικής ταυτότητας, το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλλά και η εσωτερική προσφυγιά που βίωσαν από τις σφαγές και τους καθόρισε ως έθνος. «Οι καταπιεσμένοι έχουν δυνάμεις μέσα τους για να παλεύουν πάντα. Κι αυτό μας το αποδεικνύει η ελληνική επανάσταση. Μέσα από τον πόλεμο βρήκαν όπλα και πόρους. Άρα κάθε κοινωνία μπορεί να καταφέρει τα πάντα αν αξιοποιήσει τις δυνάμεις που κρύβει μέσα της». Επισημαίνει τέλος τις καινοτομίες που εξέλιξαν οι επαναστάσεις στα πεδία του αγώνα όπως ήταν ο κλεφτοπόλεμος και το μπουρλότο.

«Ο λαός είναι ο πρωταγωνιστής»

Αποτιμώντας την Επανάσταση ο κ. Παπανικολόπουλος υποστηρίζει ότι πρωταγωνιστής υπήρξε ο απλός λαός που έδωσε τα πάντα και άντεξε σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όπου συμμετείχαν γυναίκες, παιδιά, όλοι. Αναφερόμενος στη Συνέλευση της Βοστίτσας τονίζει ότι ήταν κατανοητή και η επιφυλακτικότητα των προκρίτων και η ορμητικότητα του Παπαφλέσσα. «Εκείνη η Συνέλευση ήταν αρκετά σημαντική. Κι αποδείχθηκε ότι σωστά οι Έλληνες δεν περίμεναν για την έναρξη της Επανάστασης. Αν αργούσε πέντε χρόνια ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική».
Ο Αιγιώτης ερευνητής και συγγραφέας ετοιμάζει ένα συλλογικό τόμο που θα αναφέρεται στις προκλήσεις του καιρού μας ενώ δουλεύει και πάνω σε μια έρευνα για το ρόλο των νέων και των γενεών στα κοινωνικά κινήματα. Όσον αφορά την πατρίδα του επιστρέφει πάντα στο χωριό του το Δημητρόπουλο και στις αγροτικές εργασίες της οικογένειάς του. Το βιβλίο του κ. Παπανικολόπουλου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του Αιγίου και όλης της χώρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr