background img
banner
banner

Κρατούν τον covid… εκτός σχολείων

ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΝΟΣΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΟΜΑΛΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Μπορεί οι επιστήμονες να εξέφραζαν φόβους για έκρηξη κρουσμάτων μετά την επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης διδασκαλία, ωστόσο μία εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων δεν έχει χρειασθεί να κλείσει ούτε ένα τμήμα σχολείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Παρά την ανησυχία, τα σχολεία έδειξαν να… κρατούν άμυνες στην πανδημία με μόνο μελανό σημείο την αδυναμία πλήρους κάλυψης του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας, ελλείψει καθαριστριών. Οι λόγοι που ως τώρα τουλάχιστον, κρατούν κλειστές τις… πόρτες των σχολείων στον κορωνοϊό, είναι ο εμβολιασμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών της Αιγιάλειας αλλά και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ σε μαθητές και στους λιγοστούς ανεμβολίαστους δασκάλους και καθηγητές. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων εκπαιδευτικών ξεπερνά το 80% ενώ και αυτοί που έχουν νοσήσει άρα διαθέτουν αντισώματα είναι πάνω από το 10%. Οι υπόλοιποι υποχρεούνται να πραγματοποιούν rapid test προτού περάσουν το κατώφλι του σχολείου και είναι απολύτως τυπικοί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Χαριτωνίδης: ‘‘Φυσικά αντισώματα από νόσηση το προηγούμενο διάστημα για αρκετούς μαθητές’’

Στράτος Χαριτωνίδης

Στα αξιοσημείωτα, σε ό,τι αφορά τους μαθητές, δεν είναι μόνο η συνέπεια που επιδεικνύουν με τα self tests και η πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας αλλά, κυρίως σε ό,τι αφορά Γυμνάσια και Λύκεια της Αιγιάλειας, ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών νόσησε αυτό το καλοκαίρι αποκτώντας έτσι φυσικά αντισώματα. Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς αλλά αρκετοί είναι και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που έχουν εμβολιαστεί, με τους περισσότερους να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της εταιρείας «Pfizer».

Το γεγονός ότι τα πάντα στο σχολείο του κυλούν… ρολόι, ανέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Διακοπτού Στράτος Χαριτωνίδης. Όπως είπε, ΄΄οι μαθητές λειτουργούν υποδειγματικά, πραγματοποιούν τα τεστ, φορούν τις μάσκες τους, ενώ υπάρχουν και εμβολιασμένοι σε μικρότερο ποσοστό. Παρατηρούμε ότι ειδικά στις μικρότερες κοινωνίες, υπάρχει μία συνέπεια και μία υπευθυνότητα που αυτή μεταδίδεται και στα παιδιά. Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, εντούτοις τα παιδιά δείχνουν ψυχραιμία και σοβαρότητα στο θέμα της πανδημίας. Βεβαίως θα πρέπει να πω πως σημαντικός αριθμός μαθητών μας έχει νοσήσει. Δηλαδή από τα 120 παιδιά περίπου τα 20 έχουν περάσει κορωνοϊό όσο το σχολείο ήταν κλειστό, αποκτώντας αντισώματα για το επόμενο διάστημα, γεγονός που εμποδίζει τη διασπορά στο σχολείο στην παρούσα φάση΄΄. Επιπλέον, ο κ. Χαριτωνίδης ανέφερε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του έχουν εμβολιαστεί.

Και σε πανελλαδικό επίπεδο, η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα παιδιά και των rapid test στους εκπαιδευτικούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει αποτρέψει μέχρι τώρα το φαινόμενο της εκτίναξης των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περίπου 1.500 θετικές περιπτώσεις από τους ελέγχους που έγιναν μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν πήγαν στις τάξεις τους και άλλα συνολικά 800 σε όλη την Ελλάδα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη διάρκεια μίας ολόκληρης εβδομάδας ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και τα σελφ τεστς που βγαίνουν θετικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με rapid ή μοριακό έλεγχο. Βεβαίως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σήμερα Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται με αγωνία, ωστόσο υπάρχει και πάλι η ασφαλιστική δικλείδα των σελφ τεστς που αποτρέπει την προσέλευση των συγκεκριμένων παιδιών ή και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, περιορίζοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο για τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακόμα και για τις στενές επαφές.

Δημουλά: ‘‘Μία «τετράωρη» καθαρίστρια ανά ένα ή και δύο σχολεία…’’

Χωρίς προβλήματα, παρά μόνο με την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων του πρωτοκόλλου εξαιτίας της έλλειψης καθαριστριών, κύλησε η πρώτη εβδομάδα στο Γυμνάσιο Καμαρών. Ερωτηθείσα σχετικά, η διευθύντρια Κατερίνα Δημουλά, επισήμανε: ΄΄Οι μαθητές μας είναι συνεπείς και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς τη διενέργεια των self tests, οι εκπαιδευτικοί μας είναι όλοι εμβολιασμένοι και το μόνο πρόβλημα, ως ώρας, έχει να κάνει με την αδυναμία κάλυψης της καθαριότητας στον βαθμό που το υγειονομικό πρωτόκολλο του covid, απαιτεί. Στο σχολείο μας υπάρχει μόνο μία «τετράωρη» καθαρίστρια που είτε εργάζεται 12.00 – 4.00 είτε 11.30 με 3.30, ωστόσο από το πρωί ως την ώρα που προσέρχεται δεν υπάρχει κάλυψη. Σαν εκπαιδευτικοί, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε αυτό το κενό. Όμως οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Ποιος θα καθαρίσει πόμολα, πόρτες, επιφάνειες γραφείων, πληκτρολόγια υπολογιστών κ.λπ.; Οι εκπαιδευτικοί έχουμε και τις αρμοδιότητες να κάνουμε την εφημερία, να ελέγχουμε εάν οι μαθητές φορούν τις προστατευτικές μάσκες, αν τηρούν τις αποστάσεις και βέβαια την ευθύνη της εκπαίδευσης υπό δύσκολες συνθήκες. Να παραδίδουμε μάθημα φορώντας μάσκα… Σαφώς δεν είναι δικό μας αντικείμενο ο καθαρισμός των σχολείων΄΄.

Και πρόσθεσε η κ. Δημουλά: ΄΄Ο δήμος κάτι πρέπει να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι να προσλάβει επιπλέον προσωπικό ή να αυξήσει τις εργατοώρες των υπαρχουσών καθαριστριών. Εμείς γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα΄΄.

Μαμωνά: ‘‘Μεγάλο το «βάρος» που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί’’

Ανάλογα προβλήματα, με το θέμα των καθαριστριών, αντιμετωπίζουν και σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει στo protionline.gr η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Χαρά Μαμωνά, ΄΄η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στο σχολείο μας ευτυχώς χωρίς προβλήματα και χωρίς κρούσματα covid, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διασπορά στην περιοχή μας. Γονείς και μαθητές είναι συνεπείς στην υποχρέωση των self tests κι ελπίζουμε αυτό να βάλει φραγή στην είσοδο του covid στο σχολείο μας. Όμως, το θέμα των καθαριστριών παραμένει άλυτο, μετά και τις παραιτήσεις που υπήρξαν. Το σχολείο μας συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο Ακράτας. Οι εγκαταστάσεις και των δύο σχολείων καθαρίζονται από μία «τετράωρη» εργαζόμενη που εργάζεται καθημερινά 9.30-1.30. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να καθαρίσει στον βαθμό που το πρωτόκολλο απαιτεί΄΄.

Επιπλέον, η κ. Μαμωνά αναφέρθηκε και στο «βάρος» που σηκώνουν οι εκπαιδευτικοί. ΄΄Οι εκπαιδευτικοί, ειδικά φέτος, δουλεύουμε με μεγάλο άγχος. Έχουμε επωμιστεί με την υποχρέωση υλοποίησης καινοτόμων προγραμμάτων και εργαλείων, σχέδια δράσης, εργαστήρια δεξιοτήτων, αξιολόγηση σχολικής μονάδας, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, σεμινάρια… Είναι πολλές οι ευθύνες που μας έχει αναθέσει το υπουργείο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων εν μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ σε όλα αυτά έχουμε και την πανδημία.

Υπάρχουν νέες αρμοδιότητες και στους διευθυντές και στους δασκάλους που μας έχουν προβληματίσει΄΄, ανέφερε η κ. Μαμωνά που είναι και μέλος του Δ.Σ. –υπεύθυνη Ανατ. Αιγιάλειας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr