background img
banner
banner

Μέχρι και το 1 ευρώ το μισό κιλό ψωμί

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η απίστευτη αύξηση στα κόστη των πρώτων υλών στα αρτοποιεία, έχουν φέρει τα… πάνω κάτω στην καθημερινότητα του καταναλωτή τις τελευταίες ημέρες. Στην Αιγιάλεια έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις μέχρι και 10 λεπτά του ευρώ στο κόστος του απλού ψωμιού σε διάφορα σημεία, ενώ και σε άλλα προϊόντα που έχουν βάση το σιτάρι και το αλεύρι, οι τιμές έχουν προσαρμοστεί ανάλογα προς τα… πάνω. Μάλιστα λέγεται, ότι ορισμένοι επαγγελματίες της περιοχής σκέφτονται ήδη “πατέντες επιβίωσης” ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές στα προϊόντα τους για λίγες ημέρες, παρόλο που οι ενεργειακές χρεώσεις και το πετρέλαιο έχει φτάσει ήδη στον… Θεό.

Μέχρι και αυξήσεις 150% επάνω στο ρεύμα από τον βασικό πάροχο

Η τιμή του κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα και ανάλογα με το κόστος παραγωγής, από τον εκάστοτε επιχειρηματία. Η τελική τιμή του προϊόντος και το πόσο αυτό θα οριστεί, δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης ούτε το κράτος και φυσικά ούτε οι σύλλογοι των αρτοποιών. Αυτό από μόνο του, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει στον εν λόγω κλάδο.
Οι αυξήσεις στην ενεργειακή κάλυψη και στο κόστος από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ρεύματος, έχουν εκτοξευθεί σε λίγες μέρες μόνο, μέχρι και στο 120% επάνω, ενώ ο βασικός πάροχος που είναι η ΔΕΗ και στα διάφορα τιμολόγιά του, η διαφορά φθάνει και το 150% συν, ήδη.

Η δυνατότητα να απορροφηθούν αυτές οι αλλαγές από τους επαγγελματίες, δίχως να έχουν επίπτωση στην τσέπη του καταναλωτή δεν υφίσταται ούτε καν σαν σενάριο. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι αυξήσεις στα είδη των αρτοποιών και στα ράφια, θα αφορούν αποκλειστικά τον αγοραστή ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα… “χρυσοπληρώσει” το καθημερινό ψωμί της οικογένειας, ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Οι αλλαγές των τιμών πρόκειται να κορυφωθούν από μέρα σε μέρα…

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα για την ΕΛΣΤΑΤ, το λεγόμενο “κίτρινο” ψωμί (το κλασικό στάρινο, δηλαδή) στην Ελλάδα “φεύγει” περίπου στο 80% των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή σε μια χώρα της δυτικής ή βόρειας Ευρώπης δεν ξεπερνά το 20% των πωλήσεων, όποτε κάθε σύγκριση μεταξύ των αγαθών, είναι ατυχής και πλασματική. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κάνει λόγο για ανατιμήσεις και αλλαγές τιμών από μέρα σε μέρα και αυτές, πρόκειται να κορυφωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στον μήνα που ήδη διανύουμε.

Στους φούρνους της Αιγιάλειας, σε σημεία πώλησης άρτου και σε μίνι μάρκετ, υπάρχουν ήδη αυξήσεις στο ψωμί της τάξεως των 10 λεπτών (από 0,80 πήγε στο 0,90) ενώ δεν αποκλείεται αν η κατάσταση στις παροχές ενέργειας και των αυξήσεων των πρώτων υλών δεν αλλάζει, ως τις 10 Οκτωβρίου να έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το κόστος στο μισό κιλό ψωμί.

Τηλιγάδης: «Έχουμε αύξηση στα αλεύρια και στους μύλους και γίνονται ανατιμήσεις»

«Η Συντεχνία μας δεν μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένη τιμή πώλησης στα διάφορα προϊόντα. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να προσαρμόζει τις τιμές των προϊόντων όπως αυτός νομίζει, σύμφωνα με το κόστος των υλικών και το κόστος παραγωγής των αγαθών που προσφέρει. Οι ανατιμήσεις γίνονται πάντα από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, δεν έχει δικαιοδοσία κανένα σωματείο, να δώσει ούτε τιμές ούτε οδηγίες για μείωση ή αύξηση. Το θέμα είναι να μιλήσουμε με τα δεδομένα και αυτά, λένε ότι υπάρχει τρομερή αύξηση στα αλεύρια και στους μύλους. Αυτό που περιμένουμε είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία από όλους τους μύλους, έτσι ώστε να λάβουμε και να ξέρουμε τις τελικές χρεώσεις στο τιμολόγιό μας. Το βέβαιο στην παρούσα φάση, είναι ότι όλοι οι μύλοι θα παρουσιάσουν αύξηση στα τιμολόγια και στις πρώτες ύλες, ήδη μάλιστα, τα σκληρά τα σιτηρά έχουν αυξηθεί και η αλλαγή αναγράφεται στο εκάστοτε τιμολόγιο που λαμβάνει ο κάθε επιχειρηματίας. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουμε όλοι τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι η ενέργεια. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο και αυτό έχει μεγάλη σημασία και αντίκτυπο στον δικό μας κλάδο. Τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν δραματική… αύξηση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και σε διπλάσια τιμή απ’ ότι ίσχυε πριν από δεκαπέντε μέρες» τονίζει στo protionline.gr από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Άρης Τηλιγάδης.

«Υπάρχει δραματική αύξηση στην παροχή ενέργειας, των αλεύρων και των σιτηρών¨

Οι τρομακτικές ενεργειακές αυξήσεις, λέγεται ότι έχουν να κάνουν με μια ευρεία γκάμα κοινωνικών κατηγοριών και κλάδων. Τα πρώτα “κανόνια” θα πέσουν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας πολλούς κλάδους να προβούν σε ανατιμήσεις και ραγδαίες αυξήσεις στα διάφορα αγαθά. Στην εν λόγω “εργασιακή αλυσίδα αυξήσεων” εξέχουσα θέση έχει ο κλάδος των αρτοποιών, ο οποίος όμως είναι μια ομάδα που έχει άμεση, καθημερινή και άρρητη σχέση με τον καταναλωτή και την ¨τσέπη¨ του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρωπαϊκά τιμολόγια στις κιλοβατώρες και τις ενεργειακές ανάγκες, αρχής γενομένης από το ξεκίνημα του καλοκαιριού σε Βέλγιο, Πολωνία, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, είχαν αύξηση 100% στα κόστη για τις πρώτες ύλες και για την μεταφορά τους, λόγω των απίστευτων αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου παγκόσμια. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η εικόνα της επόμενης μέρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δραματική αύξηση στην παροχή ενέργειας και των σιτηρών και γι’ αυτό και θα υπάρχουν αυξήσεις στους φούρνους, στην Αιγιάλεια. Υπήρξαν διάφορες αυξήσεις στον… ¨δρόμο¨ και κατά το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες δεν άλλαξαν τις τιμές, γιατί καταφέραμε σαν επαγγελματίες να τις “κοντρολάρουμε” ώστε να μην δυσαρεστηθεί ο καθημερινός καταναλωτής. Όμως αυτή την φορά δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, το πράγμα είναι γενικό και δεν ελέγχεται πλέον» αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Τηλιγάδης.

Κουτρόπουλος: «Το ψωμί από το 2015 δεν είχε αυξηθεί… τώρα όμως δεν το αποφεύγουμε…»

Μιλώντας στo protionline.gr ο Μένιος Κουτρόπουλος, εκπρόσωπος της ομώνυμης επιχείρησης άρτου στο Αίγιο και ερωτώμενος για τις επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στις τιμές των προϊόντων, τονίζει: «Οι επαγγελματίες της περιοχής της Αιγιάλειας δουλεύουν με πολύ χαμηλό κόστος και δεν αντέχουν άλλο. Αυτή η αύξηση στον τομέα της ενέργειας και οι δραματικές αυξήσεις στα άλευρα και τα σιτηρά που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν φέρει τα πάνω – κάτω. Το ψωμί από το 2015 δεν είχε αυξηθεί ποτέ, όσο δύσκολα και αν ήρθαν τα πράγματα στον κλάδο. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι αυτή την φορά δεν θα το “αποφύγουμε”. Σε αρκετά σημεία μάλιστα, το στάρινο ψωμί έχει πάρει ήδη την ανιούσα με 10 λεπτά του ευρώ αύξηση, σε σχέση με πριν από δύο μήνες. Οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο να επωμίζονται το βάρος της κάθε αυξητικής αλλαγής σε πρώτες ύλες ή το κόστος ψηστικών, δίχως να μην προσαρμόζονται και οι τιμές στα αγαθά ανάλογα, για τον απλό καταναλωτή. Η τιμή στο αλεύρι, έχει αυξηθεί 10 λεπτά του ευρώ το κιλό. Το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Καθετί που μπορεί να περάσει από το “χέρι” μας προκειμένου να “προστατεύσουμε” την τσέπη του πελάτη, το έχουμε ήδη κάνει».

Για κάποιους που έχουν ζήσει σε χώρες της Ευρώπης, η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα θεωρείται φθηνή. Μάλιστα, το κλασικό “στάρινο” ψωμί που ο Έλληνας προτιμά και αγοράζει κατά κόρον για το καθημερινό του τραπέζι, στο εξωτερικό δεν υπάρχει καν! Οι πιο πολλές χώρες της Ευρώπης ως ψωμί, ξέρουν και αγοράζουν το πολύσπορο μαύρο ψωμί ή αυτό που γίνεται “ολικής άλεσης”, το λεγόμενο διαιτητικό. Οι δε διάφορες που υπάρχουν στις διαθέσιμες κατηγορίες, αλλάζουν δραματικά και αφορούν άλλες ποιότητες ψωμιών που διατίθενται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, άλλες σε συνοικίες και μικρομάγαζα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr