background img
banner
banner

«Μονοπάτι Αγίου Βασιλείου – το πέρασμα του Σολιώτη»

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ορεινή πεζοπορία – δράση πολιτιστικής κληρονομιάς και αθλητισμού έχει προγραμματιστεί στους Αμπελοκήπους Δ.Ε. Αιγείρας, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η διοργάνωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων ενώ η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ορειβατική πεζοπορία ξεκινάει από το Ηρώο και κατευθύνεται προς το ρέμα Γουλά, στην είσοδο του ξύλινου μονοπατιού προς την Ι.Μ. Αγίου Βασιλείου και συνεχίζει προς το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και τα τοπωνύμια Δρυμώνας, Κοίτη Γουλά, Μακριά Λάκκα και τέλος συναντάει το πέτρινο μονοπάτι του Αγίου Δημητρίου καταλήγοντας στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου κι από εκεί στην όμορφη πλατεία του χωριού, κάτω από τις μουριές, κάνοντας ένα τόξο 10 χιλιομέτρων, βαθμού δυσκολίας Α και υψομετρικής διαφοράς περίπου 200 μέτρων, με ανάβαση αρχικά και κατάβαση στο τέλος. Διαπερνά τα πέντε από τα οκτώ ξωκλήσια του χωριού, στα οποία υπήρχαν γύρω τους παλαιοί κτηνοτροφικοί και αγροτικοί οικισμοί, με καταπληκτική θέα προς το εξαίρετο ανάγλυφο της ανατολικής Αιγιάλειας, κατάσπαρτο με αμπέλια, κερασιές, καρυδιές, λωτιές, μηλιές, αχλαδιές κλπ. δέντρα και φυσικά την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου.

Ανάλογα την εποχή κι επειδή τα περισσότερα δέντρα είναι φυλλοβόλα, το τοπίο αποκτά διαφορετικές αποχρώσεις, από καταπράσινο την άνοιξη και το καλοκαίρι, πορτοκαλί, κίτρινο και καφέ το φθινόπωρο και γκρίζο τον χειμώνα! Η συνολική πεζοπορία είναι τρεις και μισή με τέσσερις ώρες, ανάλογα τον ρυθμό της ομάδας και η σήμανση είναι με ξύλινες οικολογικές πινακίδες που φέρουν τα τοπωνύμια με πυρογραφία, στηριγμένες σε ανοξείδωτους πασσάλους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί την σήμανση και την αρχική συντήρηση του έργου αυτού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με το ποσό των 1000 ευρώ, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα. Στην εναρκτήρια εκδήλωση, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό με τα ιστορικά δεδομένα που αφορούν στο μονοπάτι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr