background img
banner
banner

«Τρύπα» στο σύστημα για όποιον θέλει να εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά

ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ Ή ΝΟΣΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ…

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης μπορούν να εκδοθούν εύκολα από το σύστημα, καθώς υπάρχει ένα κενό που δύνανται να εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, γνώστης της «πατέντας» από το περασμένο Σάββατο έχει χτυπήσει… καμπανάκι σε ΠΙΣ, ΗΔΙΚΑ και υπουργείο Υγείας ότι το σύστημα είναι διαβλητό, χωρίς ωστόσο ως χθες βράδυ να έχει λάβει απαντήσεις…

Όπως… ανακάλυψε ο ταμίας του Συλλόγου Κωνσταντίνος Μώρος, γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών δομών με δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν πρόσβαση στο σύστημα με ειδικό κωδικό, όπου δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού. Ένας γιατρός που έχει κάνει τεστ, ακόμα και εάν έχει βγει αρνητικό, μπορεί να το δηλώσει ως θετικό, αν θέλει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό νόσησης. Κι αυτό μπορεί να γίνει κατ’ επανάληψη εφόσον επιθυμεί να αποφεύγει τόσο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσο και την αναστολή εργασίας.

Άλλαξε το τεστ… on camera ο ταμίας του ΙΣΑ

Μάλιστα, ο κ. Μώρος… on camera άλλαξε το δικό του τεστ από αρνητικό σε θετικό για να δείξει την τρωτότητα του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι το «κουβάρι» της υπόθεσης με τα πλαστά πιστοποιητικά άρχισε να ξετυλίγεται από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Υπάλληλος που είχε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα όπου καταχωρίζονται οι εμβολιασμοί εξέδωσε 34 πλαστά, εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για την αποκάλυψη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας ανέφερε: ΄΄Διαπιστώσαμε κάποια προβλήματα σχετικά με την καταχώρηση στο σύστημα των τεστ κορωνοϊού και αποδείχθηκε πως είναι διαβλητό. Δεν δώσαμε το θέμα στη δημοσιότητα, το γνωστοποιήσαμε στον ΠΙΣ, την ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο από το περασμένο Σάββατο. Στείλαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για να μας πουν αν ισχύουν όλα αυτά, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα να διαφυλάξουν το σύστημα και να ελέγξουν εάν υπάρχουν περιστατικά που να έχουν εκμεταλλευτεί την τρωτότητα. Ο σκοπός μας ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Μόλις διέρρευσε το θέμα, γνωστοποιήσαμε το περιεχόμενο της επιστολής μας. Είμαστε εν αναμονή των απαντήσεων΄΄.

Η επιστολή… «καμπανάκι» του Συλλόγου

Το περιεχόμενο της επιστολής του Ι.Σ.Α. είναι το εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου παρακολουθώντας την πραγματικά ανησυχητική τάσηαυξημένης ανεύρεσης όλο και περισσότερων πλαστών πιστοποιητικών υγείας, διαπίστωσε (χάρις στην παρατηρητικότητα του ταμία του ΙΣ) ότι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ υπάρχουν αρκετά διαβλητά σημεία, που μπορούν από επιτήδειους να χρησιμοποιηθούν για χάλκευση αποτελεσμάτων RAPID και μοριακών PCRtest για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Φαίνεται ότι μέσα από αυτό το διαβλητό σύστημα καταγραφής αποτελεσμάτων, είναι δυνατό όσοι έχουν συμφέρον είτε οικονομικό είτε γιατί είναι αντιεμβολιαστές, να εκμεταλλεύονται τις ανεπάρκειες του συστήματος δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία των πραγματικών στατιστικών στοιχείων σχετικά με το πόσοι ακριβώς είναι θετικοί και έχουν νοσήσει, ή αντίστροφα πόσοι είναι πλασματικά αρνητικοί.

Έχουμε επίσης την αίσθηση ότι βρέθηκαν αρκετοί θετικοί σε RAPIDtest το τελευταίο διάστημα, χωρίς επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο, έλεγχοι που έγιναν είτε από ιατρούς είτε από φαρμακοποιούς, προκειμένου αυτοί που υποβάλλονται σε testνα φαίνονται ως νοσήσαντες για να αποφύγουν τον εμβολιασμό, ενώ το ίδιο διάστημα δεν ήταν σε καραντίνα και εργάζονταν κανονικά».

Ζητά από του αρμόδιους να πάρουν θέση

Ο Ι.Σ. Αιγίου έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Ισχύει πως κάθε ιατρός ιδιώτης ή ΕΣΥ, με πρόσβαση στο σύστημα καταγραφής αποτελεσμάτων, μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα τόσο του rapid όσο και του PCR στην αντίστοιχη καρτέλα ‘’εργαστηριακή διερεύνηση’’; Ισχύει πως η παραπάνω αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και πριν βγει το αποτέλεσμα; Δηλαδή με το που θα δημιουργηθεί η καρτέλα ασθενούς μπορεί ο γιατρός να ορίσει το αποτέλεσμα; Ισχύει πως η αλλαγή γίνεται και αφού βγει το αποτέλεσμα όσες φορές θέλει ο καθένας; Ισχύει πως μπορεί ένας ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο να έχει πρόσβαση για αλλαγή αποτελέσματος ακόμα και άλλου συναδέλφου; Ισχύει πως με ψευδώς θετικό τεστ μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης λόγω του ότι τα δεδομένα βρίσκονται στην ΗΔΙΚΑ; Ισχύει πως πολλές φορές στην πράξη επειδή στα επείγοντα των νοσοκομείων υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, και τους κωδικούς συνταγογράφησης των επιμελητών και των διευθυντών χρησιμοποιούν οι ειδικευόμενοι που βγάζουν και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς,(για εξοικονόμηση χρόνου παραμένουν ενεργοί οι προηγούμενοι λογαριασμοί εισόδου)και έτσι κάποιος εκτός ιατρικού επαγγέλματος με γνώση του συστήματος ΗΔΙΚΑ να αλλοιώσει αποτέλεσμα στο όνομα κάποιου συναδέλφου; Αν τα παραπάνω ισχύουν, ποιος έλεγχος έχει γίνει και πώς μπορεί η ΗΔΙΚΑ να διασφαλίσει την αξιοπιστία των δεδομένων τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα κατά το δοκούν;».

Και κατέληγε: «Σαν ΙΣ Αιγίου ζητάμε από τον ΠΙΣ, την ΗΔΙΚΑ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρουν θέση και να απαντήσουν στα ερωτήματα μας. Ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, αλλά φοβόμαστε πως το κακό έχει ήδη γίνει… ας σταματήσει εδώ».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr