background img
banner
banner

Προαναγγέλλει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ‘’ΚΩΦΕΥΕΙ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, ασκεί σκληρή κριτική σε όσους έβαλαν εμπόδια στην απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας, καταφέρνοντας μέχρι στιγμής το υπουργείο να μην λάβει απόφαση, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της τιμής του προϊόντος, την ώρα που σταφιδοπαραγωγοί διανυκτερεύουν στα αλώνια λόγω έλλειψης παλετοκιβωτίων.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Επί έξι μήνες συντεχνίες συμφερόντων πίεζαν το υπουργείο»

«Η συγκέντρωση της Κορινθιακής  σταφίδας έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκει τους σταφιδοπαραγωγούς κυριολεκτικά σε δεινή θέση να διαμαρτύρονται ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους ξεχασμένοι από όλους του θεσμικούς Φορείς του Κράτους, με την τιμή του προϊόντος τους – όπως ήδη πριν από πεντέμισι (5 1/2) μήνες είχαμε εγγράφως ενημερώσει  τον κ. Υπουργό – να έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί, υποχωρώντας μόλις με το ξεκίνημα της συγκομιδής κατά ποσοστό έως  40 % σε σχέση με πέρυσι.

Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση της σταφιδικής κρίσης, που σχεδίασαν συντεχνιακά κερδοσκοπικά συμφέροντα,  παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις που είχαν γίνει από την Παναιγιάλειο Ένωση που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική οργάνωση στη σταφίδα αλλά και το σύνολο των Συνεταιριστικών   Οργανώσεων με σκοπό την ικανοποίηση του δίκαιου και εύλογου αιτήματός μας για την απόσυρση των πλεονασμάτων της σταφίδας που προήλθαν από την μείωση των εξαγωγών εξαιτίας της  πανδημίας, ώστε να περισωθεί η τιμή του σταφίδας και το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας.

  • Από τον Μάρτιο ενημερώσαμε το ΥΑΑΤ για την σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης της σταφίδας, η οποία θα χειροτέρευε τους επόμενους μήνες δηλαδή μέχρι τη συγκομιδή της νέας εσοδείας. Ως βέβαιο επακόλουθο αυτής της κατάστασης θα ήταν οι τιμές της σταφίδας να καταρρεύσουν.
  • Για να μην συμβεί αυτό ζητήσαμε από την Πολιτεία την αρωγή της με συγκεκριμένα μέτρα:

1ον να ανακοινώσει ότι, όπως έπραξε και με άλλα προϊόντα π.χ. τον οίνο, θα στηρίξει και την σταφίδα αποσύροντας το όποιο απόθεμα υπήρχε στο τέλος Αυγούστου και

2ον να αποσύρει τα τυχόν υπάρχοντα αποθέματα τέλος Αυγούστου.

Εάν είχε λοιπόν ανακοινωθεί η απόσυρση του αποθέματος τον Μάρτιο είναι απολύτως βέβαιο πως η αγορά θα λειτουργούσε  σήμερα θα είχαμε ελάχιστο απόθεμα συνεπώς ελάχιστο κόστος για την Πολιτεία και πολύ μεγάλο όφελος για τον σταφιδοπαραγωγό και την καλλιέργεια που τώρα κινδυνεύει με εγκατάλειψη.

Επί 6 μήνες συντεχνίες συμφερόντων πίεζαν το  ΥΑΑΤ για τη μη λήψη μέτρων με διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα.

Με αποτέλεσμα (όπως είδαμε και μέσω του Τύπου) στις 14/07/2021 τα σχετικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι το ΥΑΑΤ δεν πείστηκε από τα στοιχεία και ότι δεν βλέπει ζημιές και αποθέματα.

  • Στις 16/07/2021 μετά από συνάντησή μας στο ΥΑΑΤ ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τεκμηριώνεται το αίτημα της απόσυρσης ως προϊόν της πανδημίας.
  • Και οι δύο πλευρές δεσμευτήκαμε να αναζητήσουμε σύντομα σε νέα συνάντηση την επίλυση του ζητήματος των αποθεμάτων. Κατόπιν αυτών περιμέναμε από τον υπουργό την άμεση κλήση μας σε νέα συνάντηση, η οποία δεν έγινε ποτέ !!
  • Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι μας ζητήθηκε στην συνάντηση της 16 Ιουλίου από τον Υπουργό κ. Λιβανό, επιπρόσθετα και γνωμοδότηση για το αν είναι επιτρεπτή η κρατική ενίσχυση με το μέτρο της απόσυρσης καθώς οι ανταγωνιστές μας εσφαλμένα ισχυριζόντουσαν ότι δεν επιτρέπεται.
  • Με τη γνωμοδότηση που καταθέσαμε κατέρρευσε και αυτό.
  • Ανώτερος στην ιεραρχία υπουργός μας είπε ότι ήταν δεδομένο πως επιτρέπεται….
  • Εύλογα οι σταφιδοπαραγωγοί πιστεύουν πως ήταν μια παρελκυστική πολιτική του συστήματος για να μην δοθεί λύση….. και να οδηγηθούμε σήμερα ως πρόβατα επί σφαγή !!  με την καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας ΠΟΥ ΕΠΙ 6 ΜΗΝΕΣ σχεδίαζαν…
  • Είμαστε στο ξεκίνημα της συγκομιδής και όλοι πλέον οι σταφιδοπαραγωγοί διαπιστώνουν αυτό που από τον Μάρτιο λέγαμε ότι θα συμβεί. Την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας στο 1 ευρώ με κάποιους εμπόρους μάλιστα να δηλώνουν στον Τύπο ότι βλέπουν την κατάρρευση στο 1 ευρώ φυσιολογική !!!
  • Τους αφήνουμε ΟΛΟΥΣ όσοι συνέβαλαν στην μείωση κατάρρευση της τιμής της σταφίδας στην κρίση των σταφιδοπαραγωγών.
  • Ήταν ένα σχέδιο στήριξης ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ και στον ΚΑΙΑΔΑ οι σταφιδοπαραγωγοί και η συνεταιριστική τους οργάνωση η Π.Ε.Σ που ήταν εμπόδιο στα συμφέροντά τους.
  • Διαμαρτυρόμαστεέντονα για γνωστές συντεχνίες συμφερόντων, τις οποίες έχουν καταγγείλει στην πολιτική ηγεσία οι σταφιδοπαραγωγοί και όλοι οι σταφιδικοί συνεταιρισμοί της Πελοποννήσου, που συστρατεύτηκαν προκειμένου να πείσουν το Υπουργείο για να μην αποσυρθούν τα αποθέματα της σταφίδας που ήταν και η μόνη λύση για να διατηρηθούν οι τιμές και να επιβιώσει ο σταφιδοπαραγωγός.
  • Τους αξίζουν συγχαρητήρια !! Τα  καταφέραν  !!   Καταρράκωσαν τη σταφίδα μας και την τιμή της !!
  • Ας απολογηθούν τώρα, στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό,όλοι αυτοί που συνέβαλαν ώστε το Υπουργείο να  ΜΗΝ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ για την απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας.
  • Ας απολογηθούν για την εξευτελιστικά χαμηλή πολιτική τιμών που του επιφύλαξαν και που οδηγεί στην φτώχεια 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
  • Η πολιτική αυτή είχε ως σκοπός της την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας αφού πλέον η Παναιγιάλειος Ένωση, εξαιτίας των αποθεμάτων, δεν θα μπορούσε φέτος να ασκήσει, όπως έπραττε κάθε χρόνο, σε μεγάλη κλίμακα  τον παρεμβατικό της ρόλο υπέρ της τιμής του παραγωγού…
  • Έπεσαν οι μάσκες με τηνκαταβαράθρωση της τιμής της σταφίδας που ανήγγειλαν οι έμποροι τις πρώτες κιόλας στιγμές της συγκέντρωσης της νέας εσοδείας.
  • Ας καυχιόνται τώρα για τα επιτεύγματά τους που με το ξεκίνημα της νέας εσοδείας προσφέρουν τιμές από 35 έως 50 λεπτά χαμηλότερες από πέρυσι !!
  • Οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί είναι τώρα σε απόγνωση.
  • Το απόθεμα σταφίδας έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης (παλετοκιβώτια) και οι παραγωγοί δεν έχουν που να βάλουν τη σταφίδα τους.  Διανυκτερεύουν στα αλώνια τους για να μην τους πάρουν τη σταφίδα.
  • Μέχρι πότε όμως ;
  • Ζητήσαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης την άμεση υλοποίηση προγράμματος για την αγορά παλετοκιβωτίων.
  • Δεν έχουμε λάβει ούτε σε αυτό απάντηση ….
  • Διάθεση για λύση στη σταφιδική κρίση δεν βλέπω δυστυχώς…
  • Ας χαίρεται η συντεχνία την βοήθεια που απλόχερα της δίνεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ με τον σταφιδοπαραγωγό να οδηγείται την εξαθλίωση…
  • Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αγανάκτησης των σταφιδοπαραγωγών που θέλουν να διατρανώσουν την διαμαρτυρία τους με νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα ετούτη τη φορά καθώς θεωρούν ότι τα δίκαια αιτήματά τους δεν φτάνουν στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας επειδή μπλοκάρονται από τα συμφέροντα του συντεχνιακού συναφιού καιόσων λειτουργών εχθρικά προς τα συμφέροντα των ιδίων των παραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.
  • Οι σταφιδοπαραγωγοί θα θυμόμαστε όλους τους άφαντους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος, που δεν συντάχτηκαν με τα συμφέροντα  των σταφιδοπαραγωγών και δεν πήραν θέση υπέρ της μοναδικής λύσης, όπως αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα με την κάθετη πτώση της τιμής της σταφίδας, που ήταν η απόσυρση του αποθέματος όπως δηλαδή έγινε και με άλλα αγροτικά προϊόντα.
  • Την μόνη λύση που θα κρατούσε και θα αύξανε την τιμή της σταφίδας.
  • Άραγε γιατί ;;;
  • Το πολιτικό σχέδιο της συντεχνίας για την λεηλασία του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών ολοκληρώνεται, με τρόπο που θα καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις τους  για την σφαγή των τιμών  γι΄ αυτό διαρρέουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο  θα μας ρίξουν στάχτη στα μάτια δίνοντάς μας κάποια σέντς….
  • Αυτό το πολιτικό φιλοδώρημα θα είναι και η τελευταία πράξη για την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας.
  • Όταν η τιμή της σταφίδας δεν δίνεται από την αγορά δεν υπάρχει μέλλον και  θα το βρούμε μπροστά μας σε λίγους μήνες με περαιτέρω πτώση τιμών και του χρόνου που ελπίζουμε να μην υπάρχει κορωνοϊός αναρωτιόμαστε ποιος θα πληρώσει τότε ;;
  • Η λύση για μια καλύτερη τιμή στην σταφίδα ήταν μία, η απόσυρση των πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από την πανδημία, την οποία ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ αλλά για την εξυπηρέτηση των ανταγωνιστικών συντεχνιακών συμφερόντων, την πολεμήσαν λυσσαλέα με σκοπό να βγάλουν από την μέση την Συνεταιριστική Οργάνωση την Παναιγιάλειο Ένωση που για χρόνια είχε κατορθώσει να είναι το σημείο αναφοράς στο σταφιδεμπόριο και με την παρέμβασή της υπέρ του παραγωγού έδινε λύση επιβίωσης στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό και πνοή ζωής στην ύπαιθρο και στην σταφιδοκαλλιέργεια.
  • Τώρα χαρείτε ΟΛΟΙτα επιτεύγματά σας για τις «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ»τιμές πείναςπου δώσατε στο σταφιδοπαραγωγό φέτος που αναλάβατε την πρωτοβουλία !! για την τιμή της σταφίδας  και  απολογηθείτε στον παραγωγό για την συμφορά που του επιφυλάξατε.
  • Θα επαναλάβω τις αποφάσεις των συλλαλητηρίων : Καλούμετον Πρωθυπουργό, έστω την ύστατη στιγμή, να στηρίξει τις 20.000 οικογένειες των σταφιδοπαραγωγών και να ακυρώσει τα κερδοσκοπικά σενάρια συντεχνιών για μια νέα σταφιδική κρίση.
  • Ζητάμε, ως μοναδική λύση για την διατήρηση και βελτίωση των τιμών της σταφίδας, απόσυρση των αποθεμάτων τώρα….»

Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr