background img
banner
banner

Στο… κόκκινο και με απαγορεύσεις

116 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Μπορεί τα νέα κρούσματα στην Αχαΐα να παραμένουν σταθερά… υψηλά, διαγράφοντας μάλιστα στην Αιγιάλεια πτωτική τροχιά, από την Τετάρτη  ωστόσο, ο νομός μπήκες στο… κόκκινο (επίπεδο 4) σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι επίκεινται περιορισμοί και απαγορεύσεις…

Τη στιγμή που η Κρήτη, εκτός Ηρακλείου, «ξεκοκκίνισε» η Δυτική Πελοπόννησος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας ο δείκτης θετικότητας είναι 3,57%. Η Αχαΐα είχε 116 νέα κρούσματα, έχοντας υπάρξει και σε χειρότερη κατάσταση με περισσότερα από 180 πριν από δέκα ημέρες, με τα ενεργά κρούσματα ωστόσο να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Στο Επίπεδο 4 – Κόκκινο προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος: • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: – Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια – Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι –  Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα. Αναστολή οικοδομικών εργασιών. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

«Κοιλιά» στους εμβολιασμούς – Έμεινε πίσω η Αχαΐα

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δείχνουν να έχουν… παγώσει με τους αρνητές να παραμένουν… αμετάπιστοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με το thebest.gr με τίτλο εμβόλιο COVID-19: Μύθοι και Αλήθειες. Όπως είπε ο κ. Μπονάνος, από τους 3.500 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση έχουμε πέσει στους 150 με 350 κατά μέσο όρο ημερησίως. Όπως είπε, ΄΄στην Π.Ε. Αχαΐας έχουμε 152.911 πλήρως εμβολιασμένους ενώ 161.000 με 1 δόση. Πράγμα που σημαίνει ότι σε γενικό πληθυσμό περίπου 311.000 δεν ξεπερνάμε το 60% σε εμβολιασμένο πληθυσμό. Πανευρωπαϊκώς ως χώρα υστερούμε με μόλις 55% πλήρως εμβολιασμένων ενώ στις μεσογειακές χώρες που έχουμε την ίδια ιδιοσυγκρασία ως λαοί έχουμε την Ισπανία με 69% πλήρως εμβολιασμένων αλλά και το θαύμα της Πορτογαλίας που ανέτρεψε το κλίμα που υπήρχε αρχικώς και έχει φτάσει στο 74% σε πλήρως εμβολιασμένους και είναι πολύ κοντά στο 80% που είναι το επιθυμητό ποσοστό ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας. Παρόλο που το σύστημα δεν υφίσταται στην παρούσα φάση την ίδια πίεση όπως στο πρόσφατο παρελθόν, 9 στα 10 περιστατικά αφορούν ανεμβολίαστους΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Χρειαζόμαστε 1.000.000 εμβολιασμένους ώστε να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, την ίδια ώρα που η μετάλλαξη Δ μεταδίδεται 8,5 φορές πιο γρήγορα από την βρετανική Α που ήταν η κυρίαρχη μετάλλαξη το προηγούμενο καλοκαίρι΄΄.

Ενέργειες της 6ης ΥΠΕ σε συνάρτηση με την υποχρεωτικότητα των υγειονομικών

Εν τω μεταξύ, τις κινήσεις της 6ης ΥΠΕ σχετικά με την υποχρεωτικότητα των υγειονομικών στον εμβολιασμό, γνωστοποίησε ο διοικητής Γιάννης Καρβέλης. Όπως είπε, ΄΄τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαμε καταλήψεις στα γραφεία της διοίκησης των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας, στα νοσοκομεία δηλαδή του “Αγίου Ανδρέα” και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Το αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να μην μπορεί να λειτουργήσει καμία απολύτως διοικητική υπηρεσία σε κανέναν απολύτως τομέα. Και δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες, είναι νευραλγικές και κομβικές για την λειτουργία ενός νοσοκομείου, οι οποίες επιφέρουν επισφάλεια στην παροχή και προσφορά υγείας σε χιλιάδες πολίτες. Οι καταλήψεις είχαν να κάνουν με τα γραφεία πληροφοριών για το ευρύ κοινό, τα γραφεία πληροφορικής και επικοινωνιών μέσω διαδικτύου και άλλα νευραλγικά πόστα βαρύνουσας σημασίας. Πήρα την απόφαση τη Τρίτη το μεσημέρι να κάνω μία επίσκεψη στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών, όπου του εξέφρασα ανοιχτά τις ανησυχίες μου για τις εξελίξεις και του εξιστόρησα τα συμβάντα με τις καταλήψεις στα δύο μεγάλα νοσοκομεία. Έπειτα, κατέθεσα ένα έγγραφο, μια αναφορά προκειμένου να γνωστοποιηθεί η κατάσταση ως είχε και οι εισαγγελικές αρχές να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση για το ζήτημα. Αυτό που ανέφερε η εν λόγω αναφορά, είναι αν υπάρχουν παράνομες ενέργειες ή δραστηριότητες από ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένα περιστατικά, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι συνθήκες, δεν θα έχουν σοβαρή επίπτωση σε κάποιον άρρωστο, ασθενή ή έκτακτο περιστατικό. Ήταν μια κίνηση που έπρεπε να κάνω, έτσι εκτίμησα πως πρέπει να γίνει και το έκανα. Δε νομίζω ότι μπορεί κανένας να “παίζει” με την υγεία κανενός, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Η υγεία έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία από οτιδήποτε άλλο, θεωρώ΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄σήμερα η κατάσταση δείχνει να έχει μία εκτόνωση και η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο νοσοκομεία είναι πολύ καλύτερη. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχει λήξει και από κατάληψη έχει μετατραπεί σε στάση εργασίας, ενώ στο γενικό του “Αγίου Ανδρέα” τα πράγματα είναι κάπως πιο… σύνθετα, αλλά και πάλι ελεγχόμενα. Οι άνθρωποι που προσυπογράφουν τη στάση εργασίας, ζητούν την άρση της υποχρεωτικότητας της εμβολιαστικής διαδικασίας και βεβαίως, να μην ισχύσει η απομάκρυνση των εργαζομένων από τις θέσεις τους, λόγω της άρνησής τους να λάβουν υποχρεωτικά οποιοδήποτε σκεύασμα. Ζητούν να μην ισχύσουν οι σχετικές διατάξεις και να μην υπάρχουν κυρώσεις. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις ή στάσεις εργασίας, παραδείγματος χάριν στην Αιγιάλεια και στο ΓΝΑΑ τα πράγματα κύλησαν ομαλά και δεν υπήρξαν εντάσεις ή καταλήψεις΄΄.

Δεν ξεπερνούν τους 20 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με τον διοικητή, αυτό που κάνει η 6η ΥΠΕ είναι να καταθέσει  τις διαπιστωτικές πράξεις, όσων είναι και παραμένουν ανεβολίαστοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. ΄΄Σήμερα από την πληροφόρηση που έχω, σε όλη την Πάτρα παραμένουν ανεμβολίαστοι 550 άτομα, ενώ στην Αιγιάλεια δεν ξεπερνούν τους 20. Αν σκεφτεί κανείς ότι επί συνόλου, είναι 3.800 υπηρετούντες στην Πάτρα στα δύο νοσοκομεία και 300 άτομα στο ΓΝΑΑ. Είμαστε σε έναν πολύ καλό “δρόμο” μεν, αλλά παραμένει υψηλό το νούμερο δε. Συνεχίζουμε μέρα με τη μέρα τις προσπάθειές μας και θέλουμε να πείσουμε και τους τελευταίους ανεμβολίαστους των Νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να το πράξουν. Ο σχεδιασμός που έχουμε ήδη κάνει σαν υπηρεσία προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και για όσους τελικά δεν εμβολιαστούν και απομακρυνθούν, έχει να κάνει με την ανακατανομή του προσωπικού και τις εσωτερικές μετακινήσεις, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα πόστα και δεν θα υπάρξουν κενά στη λειτουργία των μονάδων΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Σήμερα  μάλιστα, άνοιξε η πλατφόρμα από το υπουργείο, προκειμένου να μπορέσουν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι που θα απορροφηθούν ως επικουρικό προσωπικό κατά την διαδικασία και αυτό αφορά ορισμένες περιπτώσεις και κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η φύλαξη των χώρων ή σίτιση, η καθαριότητα ή εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν την λειτουργία του εκάστοτε νοσοκομείου. Να σημειώσω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στον ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς ο εμβολιασμός των ιατρών στην Αχαΐα αγγίζει το 100%. Το πρόβλημα εστιάζεται στις περιπτώσεις του νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και εκεί έχουμε στρέψει το βάρος μας πλέον΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr