background img
banner
banner

Στο «φως» ασύλητος τάφος της μυκηναϊκής νεκρόπολης | ΦΩΤΟ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΡΙ

Πλούσια ευρήματα περιλαμβάνει η πρώτη φάση των ερευνών που επικεντρώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς στην κοινότητα Κούμαρι Αιγιαλείας, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Το ερευνητικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη συνέχιση του έργου της αρχαιολογικής σκαπάνης στον πυρήνα του πλατώματος της αρχαίας αγοράς των Ρυπών.

Στην Τραπεζά, φέτος, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητικές εργασίες στράφηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο ασύλητων τάφων, οι οποίοι έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή και πρόκειται για έναν αριθμό πλούσιων σε αξία ευρημάτων και καινοτομικών στοιχείων. Ο διευθυντής της ανασκαφής και υπεύθυνος της όλης δράσης Ανδρέας Βόρδος, μαζί με την επόπτρια – καθηγήτρια της αιγιακής αρχαιολογίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Ούντινε Ελιζαμπέτα Μπόρνια και την ανασκαφική ομάδα τους, συνεχίζουν για λίγες μέρες ακόμα τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου, ανακαλύπτοντας πολλά νέα, ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 27/8 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής και πλέον από σήμερα, ξεκινά η ανασκαφή στον πυρήνα του πλατώματος της αρχαίας αγοράς των Ρυπών και θα αναζητηθούν κτίρια από την αγορά των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές γίνονται με τη αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της 6ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και την διευθύντρια Αναστασία Κουμούση, ενώ μεγάλη είναι η συμβολή από τους συντηρητές της Εφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βέβαια, η οικονομική στήριξη που κάθε χρόνο υπάρχει από την “Εταιρεία Φίλων Έρευνας Αρχαίας Ρυπικής”, το Ίδρυμα «Λεβέντη» αλλά και την Ολυμπία Οδό Α.Ε.

Στα «βήματα» των προγόνων μας…

To protionline.gr βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς και ξεναγήθηκε από τον κ. Βόρδο στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας λεπτομερή ενημέρωση για την ανασκαφική έρευνα, από τον διευθυντή της συστηματικής ανασκαφής. Το πλάτωμα της Τραπεζάς είναι ένας επισκέψιμος χώρος επίσημα, και αρχαιολογικές ομάδες και ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο και να έχουν πληροφορίες για τη φετινή ανασκαφική έρευνα.

Ο κ. Βόρδος μιλώντας στo protionline.gr, τονίζει: «Στις 27 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της φετινής ανασκαφικής προσπάθειας που ξεκίνησε από τις 5 Αυγούστου. Η πρώτη φάση περιλάμβανε την έρευνα στη μυκηναϊκή νεκρόπολη και τον προϊστορικό οικισμό νότια και δυτικά του πλατώματος της Τραπεζάς. Στην ανασκαφή αυτή συμμετείχαν Έλληνες και Ιταλοί συνάδελφοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες από τα Πανεπιστήμια Ούντινε, Βενετίας και Τεργέστης. Εποπτεύει η καθηγήτρια της αιγιακής αρχαιολογίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Ούντινε Ελιζαμπέτα Μπόρνια, η οποία είναι και μέλος της επιστημονικής ομάδας της συστηματικής ανασκαφής. Οι έρευνες εδώ, σε αυτές τις θέσεις, στο μυκηναϊκό νεκροταφείο και στον προϊστορικό οικισμό, διεξάγονται σε ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες μας παραχώρησαν το δικαίωμα ανασκαφής και τους ευχαριστώ. Πρόκειται για τους Ανδρέα Φιλιππόπουλο και Σπύρο Ασημακόπουλο».

Κτερίσματα μαρτυρούν την παρουσία μιας ακμάζουσας και μάλλον μεγάλης μυκηναϊκής κοινότητας

Τι καινούριο όμως προέκυψε από την πρώτη αυτή φάση των ανασκαφών φέτος; Σύμφωνα με τον κ. Βόρδο, «φέτος, στη μυκηναϊκή νεκρόπολη, ανασκάφηκε ο τάφος του οποίου η ύπαρξη είχε εντοπιστεί από προηγούμενες ερευνητικές περιόδους. Ο τάφος αυτός βρέθηκε ασύλητος όπως και οι υπόλοιποι. Οι τάφοι στη μυκηναϊκή νεκρόπολη είναι θαλαμοειδείς, δηλαδή ανοίγονται στο φυσικό μαλακό βραχώδες έδαφος και περιλαμβάνουν πάρα πολλές ταφές, ταφές γενεών. Η χρονολόγησή τους ανάγεται από την πρώιμη μυκηναϊκή εποχή δηλαδή από τον 15 αι. π. Χ. και οι τελευταίες στο τέλος της μυκηναϊκής περιόδου δηλαδή ως το τέλος του 11ου αιώνα π.Χ. Μας έχουν αποδώσει ένα πλήθος κτερισμάτων κεραμικής αλλά και μεταλλοτεχνίας, αντικείμενα εισαγωγής από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, αντικείμενα πολυτελείας που συνοδεύουν τις ταφές, όλα αυτά που μαρτυρούν την παρουσία μιας ακμάζουσας και μάλλον μεγάλης μυκηναϊκής κοινότητας που υπάρχει παράλληλα με τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα και τη Μεσσήνη. Είχαμε μία έκπληξη. Βρήκαμε τρία ακέραια χάλκινα μυκηναϊκά ξίφη», αναφέρει στην “Π” ο διευθυντής της ανασκαφής.

Προς ικανοποίηση το αίτημα αποκατάστασης του δρόμου προς Τραπεζά

Ερωτηθείς τέλος για τη συμβολή του δήμου Αιγιαλείας στην όλη προσπάθεια, ο κ. Βόρδος επισημαίνει: «Ο δήμος Αιγιαλείας είναι κοντά μας και απ’ ό,τι πληροφορούμε από τον πρόεδρο της κοινότητας Κούμαρη τον κ. Παναγιώτη Μαρκόπουλο, ο δήμος έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματός μας τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς. Μην ξεχνάμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος. Κάθε φορά που έχουμε ανασκαφική περίοδος έρχονται συνάδελφοι Έλληνες και ξένοι, έρχονται ξένες αρχαιολογικές σχολές, επισκέπτες από Πανεπιστήμια ελληνικά αλλά η πρόσβαση είναι πάντα πρόβλημα».

Στην επιφάνεια οικισμός από τα μεσοελλαδικά χρόνια με σημαντικά κατάλοιπα

Ερωτηθείς αναφορικά με τον προϊστορικό οικισμό που ανασκάπτεται από την ομάδα λίγο νοτιότερα του πλατώματος της Τραπεζάς, ο διευθυντής των ερευνών, τόνισε: «Πρόκειται για έναν οικισμό που εντοπίσαμε μετά από επιφανειακή έρευνα μαζί με τους Ιταλούς συναδέλφους και κυρίως με την κ. Μπόρνια. Εκτίνεται σε μία έκταση περίπου 15 στρεμμάτων, μεταξύ του ποταμού Μεγανίτη και του χειμάρρου της Μηλιαγκούς. Εδώ, η ανασκαφή τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποκαλύψει τα κατώτατα στρώματα ενός οικισμού ο οποίος χρονολογείται στα μεσοελλαδικά χρόνια που αρχαιολογικά τοποθετούνται στην περίοδο πριν την εποχή του μυκηναϊκού πολιτισμού γύρω στο 1700-1600π.Χ. Έχουμε βρει οικείες που σώζονται τοίχοι και δάπεδα εστίες με κατάλοιπα της λειτουργίας ενός οικισμού των σπιτιών της εποχής με αφθονότατη κεραμική. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που εντοπίζεται ένας οικισμός αυτής της έκτασης και με κατάλοιπα πολύ σημαντικά και είναι αυτό που υποστηρίζουμε σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς ότι ο πυρήνας της κατοίκισης στο πλάτωμα δεν ανάγεται μόνο στα ιστορικά χρόνια, αλλά ήδη στα προϊστορικά χρόνια που αναπτύσσεται και εξελίσσεται και μεταβάλλεται σταδιακά για να καταλήξει σε αυτό που γνωρίζουμε κάπως καλύτερα, τις κοινωνίες των πόλεων – κρατών. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι οι αρχαίες Ρύπες και όχι μόνο αυτό καθεαυτό της Τραπεζάς».

Από σήμερα ξεκινά η ανασκαφή στον πυρήνα του πλατώματος της αρχαίας αγοράς των Ρυπών. «Θα αναζητήσουμε κτίρια από την αγορά των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων νότια του ανδήρου των ναών. Και όταν μιλάμε για τους ναούς στην Τραπεζά οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν μιλάμε πλέον για τους ναούς της Αθηνάς. Οι ναοί αυτοί ήταν αφιερωμένοι στη θεά Αθηνά, το γνωρίζουμε από την έρευνά τους και από τα γλυπτά που έχουν αποδώσει αυτές οι έρευνες. Η θεά Αθηνά είχε μία ιδιαίτερη όχι μόνο θρησκευτική αλλά και πολιτική σημασία για τις αχαϊκές πόλεις» τονίζει ο κ. Βόρδος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr