background img
banner
banner

Στο 50% οι ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων στο Αίγιο

ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Με δίωρες διακοπές εργασίας ακροατηρίων και γραφείων (09.00 – 11.00) χωρίς περαιτέρω παράταση ωραρίου (15.00), διαμαρτυρήθηκαν καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστικοί υπάλληλοι Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αιγίου για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του κλάδου τους, με τον Σύλλογό τους να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων.

Σήμερα, σε νέα γενική συνέλευση πρόκειται να επανακαθορίσουν τη στάση τους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε συνάρτηση με τα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού που παραμένει…

Η επανέναρξη των κινητοποιήσεων την περασμένη Δευτέρα (είχαν σταματήσει τον Μάρτιο λόγω μέτρων κορωνοϊού) είχε ως αποτέλεσμα όλα τα αντικείμενα και δικαστήρια να ξεκινούν μετά τις 11.00, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από υπηρεσία ενώ και η καθυστέρηση έναρξης των δικών πήγε… αρκετά πίσω τη διαδικασία.

Μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες προσλήψεις

Όπως εξηγεί στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αιγίου Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, ΄΄αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασης που επέλεξε η Ομοσπονδία και υιοθετήσαμε κι εμείς σαν Σύλλογος, προκειμένου να εκφράσουμε την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου μας. Αυτή τη στιγμή, σε Ειρηνοδικείο, Πταισματοδικείο Αιγιαλείας και Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Αιγίου η έλλειψη προσωπικού είναι σχεδόν στο 50%. Σε αυτή τη συγκυρία, αυτό συμβαίνει πανελληνίως καθώς υπήρξε μαζική συνταξιοδότηση αυτών που είχαν προσληφθεί το 1985 δεδομένης της ίδρυσης των υπηρεσιών το 1982. Έτσι πανελλαδικά αποχώρησαν περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους. Στο μεταξύ δεν έχουν πραγματοποιηθεί οργανωμένες προσλήψεις παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις΄΄.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι Αιγίου, διεκδικούν: Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα Ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια, εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης και διπλασιασμό των εξόδων κίνησης των Επιμελητών Δικαστηρίων.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr αναφορικά με τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργεί η στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ανέφερε: ΄΄Δημιουργεί πρόβλημα ως προς την προσέλευση και καθυστέρηση διεξαγωγής των υποθέσεων καθώς πηγαίνουν δύο ώρες πίσω. Ωστόσο οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των δικαστικών υπηρεσιών, αφού πλέον υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις΄΄.

Μπέσκος: Χωρίς προβλήματα η επαναλειτουργία με νέες διατάξεις

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων υπό τη νέα ΚΥΑ από την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπέσκος είπε πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως τόνισε, ΄΄ο έλεγχος εισόδου γίνεται από σεκιούριτι, ο μάρτυρες των δικών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης υποβάλλονται σε ράπιντ και μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει κάποιο πρόβλημα καθώς είναι και πρόσφατο το μέτρο. Άλλωστε, αν κάποιος μάρτυρας δεν διαθέτει κανένα από τα παραπάνω τρία, δεν είναι λόγος αναβολής της δίκης. Οι δίκες διεξάγονται με ακροατήριο αλλά ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας, τηρούνται οι αποστάσεις και άπαντες φορούν μάσκες΄΄.

Σημειώνεται ότι η νέα ΚΥΑ αναφέρει ότι ειδικά για τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία δεν προβλέπονται πλέον (από 16.9.2021) ραντεβού, ενώ με απόφαση του Προϊσταμένου των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων ορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr