background img
banner
banner

Τα ΕΑΣ Αιγίου στον «Προκρούστη»

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΑΝ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ 36 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟΥΣ…

Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων ήταν αυτό που προηγήθηκε σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση «μετώπου» ώστε να μην εκτελεστεί η απόφαση απόλυσης των 36 συμβασιούχων εργαζόμενων από το εργοστάσιο των ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ) στο Αίγιο.

Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή με το Σωματείο Εργαζομένων για κινητοποιήσεις, ενώ από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, το συντονιστικό των φορέων που συγκροτείται για την παραμονή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, αναλαμβάνει δράση να κινητοποιηθεί και για τη διατήρηση και ενίσχυση του τοπικού εργοστασίου που τίθενται εν αμφιβόλω μετά την απομάκρυνση των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται πως έντονο προβληματισμό για το μέλλον του τοπικού εργοστασίου έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση απόλυσης 36 συμβασιούχων εργαζόμενων, η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά αλλά και φόβους σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας. Κι αυτό γιατί χωρίς τους 36 αυτούς πλήρως καταρτισμένους εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι το τοπικό εργοστάσιο δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα προ μηνών έχουν εξαγγελθεί για την κατασκευή του εθνικού τυφεκίου στο Αίγιο αλλά και τα 730 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ για παραγωγή έργου σε βάθος πενταετίας.

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου, ο πρόεδρος Γιώργος Σαζακλής εκτίμησε στο protionline.gr πως η απόφαση απομάκρυνσης των 36 είναι καταστροφική για το εργοστάσιο του Αιγίου, δεδομένου ότι το μόνιμο προσωπικό σε δύο χρόνια ίσως είναι λιγότερο των 50 ατόμων, βρίσκοντας οξύμωρο το να απολύονται εργαζόμενοι τη στιγμή που γίνεται λόγος για νέες παραγγελίες. Μάλιστα, επισήμανε πως δεν γνωρίζει εάν πίσω από όλο αυτό κρύβεται κάποιο σχέδιο ώστε να παραλύει η εταιρεία για ευνόητους λόγους…

Άσχημα τα μηνύματα από τις επαφές του δημάρχου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας είχε την Παρασκευή συνάντηση για το θέμα στην Αθήνα, μεταφέροντας το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους φορείς, το γεγονός ότι οι απολύσεις θα γίνουν διότι είναι ειλημμένη απόφαση. Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο κ. Καλογερόπουλος αρκέστηκε να πει πως από τις επαφές που είχε, διαπίστωσε ότι οι απολύσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, τονίζοντας ακόμη πως η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον ιδιώτη που διαχειρίζεται τις συμβάσεις τους, να προχωρήσει σε λήξη αυτών.

Σειρά επαφών και δράση από το Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Την ίδια ημέρα, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής, το εργοστάσιο επισκέφθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου αλλά και ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, όπου κατέγραψαν τον προβληματισμό τόσο των 36 συμβασιούχων όσο και των μονίμων οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον πού οδηγείται το εργοστάσιο. ΄΄Είχαμε κάποια επικοινωνία με βουλευτές του νομού, το θέμα έφτασε και στη Βουλή, ενώ δύο εξ αυτών, οι κ. Αναγνωστοπούλου και Μάρκου, μας επισκέφθηκαν στο Εργατικό Κέντρο το μεσημέρι του Σαββάτου όπου συζητήσαμε εκτενώς το θέμα. Παρόν ήταν και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου καθώς και αντιπροσωπεία των 36 εργαζομένων, ενώ αποφασίστηκε η από κοινού κατάθεση προτάσεων για περαιτέρω κινητοποιήσεις΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό που προτείναμε εμείς ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πώς έχει η κατάσταση με τα ΕΑΣ και αν χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα και να αντιδράσουμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τέσσερα χρόνια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κάποιοι και περισσότερα, είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και τους διώχνουν τώρα που υποτίθεται ότι το εργοστάσιο μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Το γεγονός και μόνο γεννά υποψίες δεδομένου ότι για να εκτελεστεί η οποιαδήποτε παραγγελία χρειάζονται και αυτοί αλλά κι άλλοι ακόμη…΄΄. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα, το Ε.Κ.Α. αναφέρει: ΄΄Όλοι οι εργαζόμενοι της Αιγιάλειας είναι δικά μας παιδιά και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου θα είναι πάντα δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους. Τα ΕΑΣ Αιγίου πρέπει να παραμείνουν ΖΩΝΤΑΝΑ!΄΄.

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές

Ακολούθησε συνάντηση του προέδρου του Ε.Κ.Α. με τον πρόεδρο του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπη Παπαδόπουλου για το ίδιο θέμα το μεσημέρι του Σαββάτου. Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος κινητοποιήθηκε αμέσως, αποστέλλοντας έγγραφο προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του νομού, επισημαίνοντας τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε Σάββατο 25/09/2021 και ώρα 13.30 κατόπιν εσπευσμένης πρόσκλησης του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάνου Γεωργόπουλου προς τον Πρόεδρο του Εμπορικού Εισαγωγικού & Επιχειρηματικού Συλλόγου Λάμπη Παπαδόπουλο, κατεπείγουσα συνάντηση με αντιπροσωπεία των 36 εργαζομένων της ΕΑΣ καθώς και εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου. Ακούστηκαν προτάσεις, πάρθηκαν πάρα πολλά τηλέφωνα για στήριξη του αγώνα και ελήφθησαν αποφάσεις. Ως Εμπορικός Σύλλογος βλέπουμε τον Δήμο μας να φθίνει. Μόνο φέτος έχουμε την σταφιδική κρίση, την μεταφορά των σχολών στην Πάτρα την απόλυση 36 εργαζομένων από τα ΕΑΣ Αιγίου.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ο Δήμος μας και η περήφανη και ένδοξη πόλη μας μεταμορφώνεται σε ένα «τίποτα»! Ζητούμε από τον αξιότιμο κ.κ Πρωθυπουργό να επιληφθεί προσωπικά του θέματος. \
Ζητούμε από τους κ.κ Βουλευτές Αχαϊας , σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μέλλον των 36 «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων της ΕΒΟ Αιγίου. Η Αιγιάλεια μετράει πλέον τους «φίλους» της. Ευχόμαστε να είστε πολλοί!».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr