background img
banner
banner

‘’Το τρένο της ζωής’’ ομορφαίνει πλέον την παραλία Αιγίου

ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ’’ΠΙΝΕΛΙΑ’’ ΤΟΥ Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ… ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α

Μια νέα καλλιτεχνική παρέμβαση, μια καινούρια εικαστική δημιουργία κοσμεί τις τελευταίες ημέρες το λιμάνι της πόλης. Το αρχικό… κόνσεπτ της όλης υπόθεσης ¨διέταζε¨ την παρέμβαση σε έναν γκρι και λιτό τοίχο (στο ύψος του ¨Café – Κύβος¨ στην παραλία) να μετατραπεί σε ¨ζωντανό κύτταρο” μέσω… του πιο κατάλληλου ανθρώπου για αυτές τις περιπτώσεις. Ο ζωγράφος Αλέξης Ασημακόπουλος και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αιγιάλειας Μαρία Τσουκαλά, συνεργάστηκαν άψογα για ακόμα μια φορά και δίνουν στη διάθεση Αιγιωτών και επισκεπτών, μια ¨γωνιά¨ που αν μη τι άλλο θα ξεχωρίζει και θα ¨μαγεύει¨ τη ματιά και τη φαντασία…

Ποικίλουν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και Ασημακόπουλου

Ο καλλιτέχνης που έχει ετοιμάσει ήδη το ¨πλάνο¨ του για το πάρκο των Χριστουγέννων – εκτός απροόπτου… – με σχέδια που θα αναφέρονται στο 1821 και στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είναι σε συζητήσεις αυτό το διάστημα και για μια άλλη παρουσίαση έργων του και συγκεκριμένα στο ¨Ψηφιακό Μουσείο¨ της οδού Παναγιωτοπούλου, που υπάγεται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Όσο για το συγκεκριμένο έργο στην παραλία του Αιγίου, το ¨Τρένο της ζωής¨, είναι μια έμπνευση που ¨γέννησε¨ η ίδια η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και πραγμάτωσε ο κορυφαίος εικαστικός του δήμου και όχι μόνο. Η τοιχογραφία θα ομορφαίνει το συγκεκριμένο σημείο, αφήνοντας τον επισκέπτη όχι μόνο να απολαύσει την ωραία και αστείρευτης φαντασίας δημιουργία του κ. Ασημακόπουλου αλλά και να ¨οραματιστεί¨ το δικό του, ¨προσωπικό σενάριο¨ μέσα από το ¨τρένο¨ της δικής του ζωής και πορείας. Αίσθηση προκαλεί το δημιούργημα, με τις εικόνες του να ερμηνεύονται σε διαφορετική βάση η κάθε μία και με το ¨Πάντα Ρει¨ να γίνεται το σλόγκαν της επόμενης γενιάς στο να προχωρά με όραμα και να μην διστάζει.

Το έργο ¨περνάει¨ το μήνυμα του έρωτα που πρέπει να έχουν οι νέοι κι όχι μόνο…

Η βασική ιδέα για το γκράφιτι της παραλίας ήταν της προέδρου της κ. Τσουκαλά και των συνεργατών της. Γνωρίζοντας η πρόεδρος το αστείρευτο ταλέντο του καλλιτέχνη και θέλοντας να δώσει μια άλλη “εικόνα” και να γίνει μια διαφορετική… παρέμβαση στο χώρο του λιμανιού της πόλης, αποφάσισε να δρομολογήσει τα θέματα έτσι ώστε η συγκεκριμένη εικαστική “νότα” να μπορέσει να ολοκληρωθεί προτού το τέλος του μήνα. Όπερ και εγένετο: Ο ίδιος ο ζωγράφος, επισημαίνει στο protionline.gr για το έργο: «Με ειδοποίησε η πρόεδρος να φτιάξω μια τοιχογραφία στο λιμάνι του Αιγίου από μια σκηνή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τον “Μελισσοκόμο”. Ο πρωταγωνιστής Μαρτσέλο Μαστρογιάννι φιλά με… σαγηνευτικό τρόπο την παρτενέρ του, μπροστά στο σινεμά (το τότε “Πάνθεον”) και πήραμε ως ¨βάση¨ αυτή την στιγμή, για να δώσουμε πέρα από την καλλιτεχνική ιστορία του Αιγίου και το μήνυμα της αγάπης και του έρωτα που πρέπει να έχουν οι νέοι κι όχι μόνο. Στις δύσκολες και γρήγορες σε ταχύτητα εποχές που ζούμε, πρέπει να έχουμε κάποιες βάσεις για να κρατήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση. Έπειτα, σκέφτηκα να συμπληρώσω και κάποια δικά μου στοιχεία. Και αυτό έκανα…».

Έδωσαν ¨ζωή¨ σε έναν γκρι και μελαγχολικό τοίχο

Ερωτώμενος ο Αλέξης Ασημακόπουλος για το τι αντικατοπτρίζει ακριβώς το καλλιτεχνικό του έργο και το πως μπορεί να ερμηνευτεί, αναφέρει: «Το τραίνο το μεταμόρφωσα σε τραίνο της ζωής που περνάει με μεγάλη ταχύτητα (όπως και η σύντομη ζωή μας, εξάλλου…) έχοντας επάνω του, τα τρία στάδια της ζωής. Η γέννηση (το έμβρυο), η ζωή (το πέταγμα της πεταλούδας) και ο θάνατος (το σύμπαν). Οι δύο πρωταγωνιστές φιλιούνται και γύρω τους τα ανθρώπινα συναισθήματα – αριστερά τα θετικά και δεξιά τα αρνητικά – τους πλαισιώνουν δίνοντας την σκέψη της επιλογής. Δεξιότερα και πέρα από τις δύο πόρτες (μια κλειστή και μια ανοιχτή), ένας τοίχος σχίζεται σαν χάρτινος και από μέσα οι νέοι, η επόμενη γενιά δηλαδή, που κοιτούν στο μέλλον με κριτή τον χρόνο. Θεωρώ ότι σε ένα γκρι… άχαρο τοίχο έδωσα σε συνεργασία με την κ. Τσουκαλά, ένα έργο που αν μη τι άλλο, θα βάλει σε σκέψεις αρκετούς συμπολίτες μας και θα ομορφύνει την παραλία». Να σημειωθεί ότι πλήθος ανθρώπων, περαστικοί ή επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες, ¨παρότρυναν¨ συνεχώς τον καλλιτέχνη κατά την διάρκεια της δράσης του, να φτιάξει και άλλα τέτοια έργα στην πόλη του Αιγίου.

Τσουκαλά: «‘’Το τραίνο της ζωής’’ θα γίνει το δικό μας τραίνο, αυτό της Αιγιάλειας!»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αιγιάλειας Μαρία Τσουκαλά, επισημαίνει για το νέο δημιούργημα της παραλιακής ζώνης: «Οι εικαστικές παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους, ομορφαίνουν και εμπνέουν τις επόμενες γενιές. Ξεκινήσαμε με το σταθμό του Διακοπτού αναδεικνύοντας την ιστορία του τόπου, για τους επισκέπτες και όχι μόνο και τώρα, συνεχίζουμε με την παραλία του Αιγίου. Μια εικαστική παρέμβαση με “Το τραίνο της ζωής”. Το τραίνο της Αιγιάλειας! Από τη σκηνή του φιλιού με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι από την ταινία “Μελισσοκόμος” του Θ. Αγγελόπουλου που γυρίστηκε στην παραλία του Αιγίου, μέχρι τον κύκλο της ζωής και τους στίχους του Ρίτσου και το «τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου.

Η παραλιακή ζώνη είναι η ταυτότητα της πόλης του Αιγίου και διηγείται σιωπηλά και αθόρυβα την ιστορία της περιοχής. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έλεγε ότι είναι ένα “έτοιμο” σκηνικό. Δεν ξεχνώ ποτέ τη μεγάλη ηθοποιό κ. Κοταμανίδου, να περπατά στο μώλο ή τους υπόλοιπους ηθοποιούς να κατεβαίνουν τις σκάλες της Φιλοποίμενος. Όλα αυτά τα σημεία και αλλά πολλά στο μέτωπο της πόλης θέλουν ανάδειξη και αξιοποίηση. Για μένα προσωπικά το λιμάνι είναι μέρος και της δικής μου ζωής. Και θέλω να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ως έναν “ζωντανό” και οργανικό τόπο, ανανεωμένο και συνδεδεμένο με τη πάνω πόλη. Αλλά δεν φτάνει αυτό… Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση. Απλά αυτό το συγκεκριμένο έργο, σηματοδοτεί ότι δεν έχουμε ξεχάσει τη “προίκα” μας ακόμα…

Ο απώτερος στόχος είναι η παραλία του Αιγίου να γίνει ζώνη πολιτισμού, με πρωταγωνιστή το ¨Μουσείο Σταφίδας¨ που δρομολογούμε και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, ή και άλλες δράσεις. Συνεχίζουμε με έμπνευση και όρεξη για δουλειά! Ευχαριστώ και προσωπικά τον “δικό” μας καλλιτέχνη, τον Αλέξη Ασημακόπουλο για τη δημιουργική συνεργασία και την μεγάλη του διάθεση να προσφέρει πάντοτε στο κοινό, το αστείρευτο ταλέντο του».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr