background img
banner
banner

Ψάχνουν εργολάβο με «γερές πλάτες» να σηκώσει το βάρος

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΕΚΠΤΩΤΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ… – ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ Ή ΟΧΙ ΤΗΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ

Έκπτωτη κήρυξε ο δήμος Αιγιαλείας, με απόφαση της διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, την Εργοληπτική Επιχείρηση «Α.Γ.Τ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία», ανάδοχο του έργου «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2: «Πλατεία Αγίας Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3: Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί». Αιτία, η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου αλλά και η παρέλευση του χρονικού περιθωρίου που είχε δώσει ώστε να εκτελέσει συγκεκριμένα βήματα…

Η εξέλιξη βάζει το έργο σε νέες περιπέτειες, είναι ωστόσο κάτι που αναμενόταν και είχε διαφανεί από τη σύσκεψη με τους δημοτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, παρουσία των εκπροσώπων της κατασκευαστικής εταιρείας. Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος πήγε στο εργοτάξιο την ημέρα που ελήφθη η απόφαση, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, εκτελώντας κάποιες εργασίες, πλην όμως, ήταν πια αργά… Βεβαίως και εκ του νόμου έχει το δικαίωμα ένστασης στο Τεχνικό Συμβούλιο εντός δεκαπέντε ημερών. Διαφορετικά, η έκπτωσή του θα καταστεί οριστική.
Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄με απόφαση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, ως είθισται, προχωρήσαμε σε απόφαση να κηρύξουμε έκπτωτο τον ανάδοχο από το έργο, όπως άλλωστε είχαμε πει και στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, ότι δηλαδή θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να προφυλάξουμε το έργο. Δυστυχώς, ο εργολάβος δεν εκτέλεσε ούτε όσα του ζητήσαμε και προχωρήσαμε σε αυτή την απόφαση. Πλέον αναμένουμε την αντίδρασή του και θα κινηθούμε αναλόγως΄΄.

Τι ελήφθη υπόψη για την απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος έλαβε υπόψη του το ΦΕΚ που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, τον φάκελο του έργου με τα συμβατικά τεύχη, τη σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 1.350.350.86 €, τη χρηματοδότηση από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2020, τις αποφάσεις ορισμού επιβλεπόντων του έργου καθώς και την απόφαση συγκρότησης επιτροπής παραλαβής αφανών εργασιών, την έγκριση χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης έως 5-5-2021, το έγγραφο της Τεχνικής υπηρεσίας περί έγκρισης αντικατάστασης υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης λειτουργίας δεξαμενών του έργου με το οποίο ζητούσε από τον ανάδοχο να εκπονήσει μελέτη εφαρμογής. Ακόμη ελήφθη υπόψη η απόφαση της Ο.Ε. με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση της Οριακής Προθεσμίας έως 25-9-2021, την απόφαση έγκριση της Ο.Ε. του αιτήματος του κατασκευαστή ότι …κρίνεται ως αναγκαία η αναδιάταξη του σχεδιασμού των δεξαμενών τόσο χωροθετικά όσο και στις μηχανολογικές του εγκαταστάσεις, αναθέτοντας την αναδιάταξη αυτή σε εξειδικευμένο γραφείο του Αιγίου, τη γραπτή εντολή της Τ.Υ. από 29-7-2021 για την εκτέλεση εργασιών με προθεσμία εκτέλεσης είκοσι ημερολογιακών ημερών στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, την απόφαση Ο.Ε. Δήμου Αιγιαλείας με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης του έργου, αλλά και η Ειδική Πρόσκληση εκτέλεσης εργασιών του έργου μέσα σε συγκεκριμένη εύλογη προθεσμία 15 ημερολογιακών ημερών. Προσμετρήθηκε ακόμη το γεγονός ότι η ειδική πρόσκληση παραλήφθηκε από τον Ανάδοχο την 8-9-2021, ενώ στις 3-9-2021 είχε υπάρξει Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών της εργολαβίας και είχε ακολουθήσει απόφαση Απόρριψης, την αλληλογραφία που ακολούθησε αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρά τις έγγραφες εντολές και προφορικές οχλήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν προέβη στην ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Υποκατάσταση του έκπτωτου εργολάβου για την αποφυγή νέου διαγωνισμού

Σημειώνεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον η κατασκευάστρια εταιρεία δεν προχωρήσει σε κάποια κίνηση, τότε ο δήμος επανεκκινεί τις διαδικασίες στρεφόμενος πλέον στις υπόλοιπες εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορά κατά τον διαγωνισμό.

Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Έργων μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο με δήμαρχο κι επικεφαλής παρατάξεων, που ο εργολάβος έκανε γνωστές τις προθέσεις του, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση περί τις 89.000€ για να μείνει στο έργο, διαβεβαίωνε πως θα βρεθεί σύντομα η καλύτερη λύση, ώστε η ανάπλαση να ολοκληρωθεί εγκαίρως.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα κληθούν οι υπόλοιποι τέσσερις εργολάβοι που είχαν δώσει μικρότερες εκπτώσεις από το 55,6% που είχε δώσει η έκπτωτη εταιρία προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο.

Μέσα στις 4 εταιρίες υπάρχουν δύο αιγιώτικες με σημαντικά χαμηλότερες εκπτώσεις. Πρόκειται για την ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ του Φάνη Καπετσώνη που προηγείται με έκπτωση 44,2% και η ΑΝΤΑΙΟΣ ΑΤΕ συμφερόντων Σιαβελή – Φράγκου που ακολουθεί με μικρή διαφορά, είχε δώσει έκπτωση 43,9%.
Οι άλλες δύο εταιρείες δύσκολα θα πουν το ναι, αφού η έκπτωση που είχαν δώσει ήταν πάνω από 50% και δύσκολα «βγαίνουν» να συνεχίσουν το έργο που είχε φτάσει περίπου στο 1/3 της κατασκευής του.

Αν δεν δεχθεί κανείς από τους παραπάνω, τότε υπάρχει και η λύση της υποκατάστασης εργολάβου, δηλαδή εταιρεία που θα έχει «γερές πλάτες» προκειμένου να μπει στο έργο με την υψηλότερη έκπτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο νέος διαγωνισμός που θα πάει την ανάπλαση μερικά χρόνια πίσω.
Το βέβαιο είναι ότι όποιος ‘’μπει’’ να συνεχίσει το έργο θα γράψει ζημιά, με τη δημοτική αρχή να αναζητεί Σολομώντεια λύση με εταιρεία που θα μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

ΓΟΥΤΟΣ ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ: «Τους έμειναν οι φωτογραφίες στην πλατεία και στην πόλη ένα κουφάρι»

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Αιγιάλεια Αύριο” Χρήστος Γούτος για το θέμα που ‘’καίει’’ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο πολιτικός εγωϊσμός, η φθηνή επικοινωνιακή τακτική και η προχειρότητα της δημοτικής αρχής, επί πολλούς μήνες, στη διαχείριση της Ανάπλασης της Πλατείας Αγίας Λαύρας, οδήγησε στο πρόωρο τέλος του μεγάλου έργου.
Όταν η παράταξή μας ρωτούσε και ξαναρωτούσε για το χρονοδιάγραμμα, τις καθυστερήσεις των εργασιών, τις τροποποιήσεις της μελέτης για μικροπολιτικούς λόγους(!) και χτυπούσε καμπανάκια κινδύνου για την τύχη του, ο κ. Καλογερόπουλος και οι συνεργάτες του…φωτογραφίζονταν στο εργοτάξιο και μας διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά!
Τώρα, τους έμειναν οι φωτογραφίες και στην πόλη ένα έργο “κουφάρι” να θυμίζει τα καμώματά τους και την ανικανότητα να το υλοποιήσουν”. Ζητώ, από τον κ. δήμαρχο να συγκαλέσει Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και – πέραν της τήρησης της νομιμότητας σε ότι αφορά στον εργολάβο – να σπεύσει να δρομολογήσει τις αναγκαίες ενέργειες για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της πλατείας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr