background img
banner
banner

Έρχεται το τέλος της παραγωγής λεμονιού στην Αιγιάλεια;

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΡΟΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ» ΟΙ… ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Καθηλωμένη έως ανύπαρκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ζήτηση γύρω από τα λεμόνια τής Αιγιάλειας, με τον ανταγωνισμό από την ανεξέλεγκτη είσοδο προϊόντων από άλλες χώρες στην εγχώρια αγορά, να έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση για τους ντόπιους παραγωγούς. Οι ως τώρα «φωνές» του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας έχουν… πέσει στο κενό και ο κίνδυνος να σβηστεί το προϊόν από τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής, είναι πλέον σοβαρότερος από ποτέ…

Οι λεμονοπαραγωγοί της περιοχής είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες στη φετινή χρονιά, βλέποντας πως με τη μειωμένη παραγωγή αλλά και την καλή ποιότητα θα μπορούσε να εξαντληθεί το προϊόν τής Αιγιάλειας, δίνοντας δουλειά σε κόσμο αλλά και μία ανταμοιβή στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και κίνητρο να συνεχίσουν…

Πλέον όμως, κι ενώ μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχουν κοπεί παρά πολύ ελάχιστες ποσότητες κατά προσωπική παραγγελία.

Οι έμποροι έχουν σταματήσει να παίρνουν το προϊόν και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν πού να το διοχετεύσουν με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην αποφασίζουν να κόψουν. Επαναλαμβάνεται έτσι το περσινό εφιαλτικό σενάριο των λεμονιών να παραμένουν στα δέντρα και στη συνέχεια να γίνονται… στρώμα στα κτήματα και τους κατά κύριο επάγγελμα λεμονοπαραγωγούς να αναζητούν αλλού εργασία…

Η μειωμένη φετινή παραγωγή θα μπορούσε να σημάνει σταδιακά πλήρη απορρόφηση…

Όπως εξηγεί στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ΄΄φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 50% περίπου. Ελπίζαμε έτσι ότι θα πουληθεί το προϊόν ώστε να διατηρηθεί «ζωντανό» για την περιοχή μας. Πλην όμως, η ζήτηση είναι μηδενική διότι η αγορά είναι γεμάτη λεμόνια Νοτίου Αφρικής, Αργεντινής και Τουρκίας. Τα καλής ποιότητας Νοτίου Αφρικής έχουν 85 λεπτά, τα καλά Τουρκίας 1,00 ευρώ και τα «δεύτερα» Τουρκίας και Αργεντινής 75 λεπτά. Πώς θα μπορέσουν οι έμποροι να αγοράσουν τα ντόπια; Είναι τόσο γεμάτη η αγορά που οι έμποροι δεν θέλουν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν. Κι ακόμη κι αν ξεκινήσουν, είναι βέβαιο με τις υπάρχουσες συνθήκες, σε χρόνο «μηδέν» η τιμή θα φτάσει τα 40 λεπτά. Ακόμη και τα βιολογικά λεμόνια που έχουν πέραση στη Βόρεια Ευρώπη θα παρασυρθούν κι αυτά. Μιλάμε για μία κατάντια του ελληνικού κράτους που έχει γυρίσει την πλάτη στον παραγωγό. Σαν λεμονοπαραγωγοί βιώνουμε μία θλιβερή πραγματικότητα΄΄. Να σημειωθεί πως οι ίδιες οι συνθήκες θα ήταν εφικτό να ευνοήσουν φέτος τη διάθεση του προϊόντος καθώς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα μπορούσε να κόβεται σιγά – σιγά και να διοχετεύεται σταδιακά στην αγορά, όμως τα εισαγόμενα κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος» από τη στιγμή που μονοπωλούν τα ράφια.

Να πάρουν θέση οι βουλευτές του νομού ζητά ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας

Ερωτώμενος ο κ. Λουκόπουλος για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διασωθεί το προϊόν, επισήμανε: ΄΄Εάν σταματήσει η εισαγωγή θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Όμως για την ώρα, ούτε καν έλεγχοι για την ποιότητα και για τον εάν είναι κατάλληλα για κατανάλωση αυτά τα εισαγόμενα, δεν εκτελούνται. Φαίνεται σαν ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του εγχώριου προϊόντος και των παραγωγών. Κι είναι κρίμα. Έπειτα, εφόσον υπάρχει αυτή η «γραμμή», όλοι πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους΄΄.
Και κατέληξε: ΄΄Σαν Σύλλογος είχαμε κάνει και πέρυσι επαφές με βουλευτές του νομού, προσωπικά είχα συναντηθεί με τον κ. Φωτήλα, όμως ουδέποτε πήρα απάντηση στο αίτημά μας για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές λεμονιών.
Θα επιδιώξω συναντήσεις και με άλλους βουλευτές καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά πολλές οικογένειες στην περιοχή μας, ενώ μην ξεχνάμε ότι διακυβεύεται και το μέλλον του προϊόντος΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr