background img
banner
banner

«Γαϊτανάκι» η διαδικασία για να τύχουν αποζημιώσεων

ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες τείνει να μετατραπεί για πληγέντες από τη φωτιά της Δυτικής Αιγιάλειας το πώς θα καταφέρουν τελικά να… φανούν στο σύστημα ως δικαιούχοι των παροχών της πολιτείας. Οι διαδικασίες που εξαγγέλθηκαν την επομένη της καταστροφής, ενάμιση μήνα μετά αποδεικνύεται πως μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, με κατοίκους να συγκεντρώνουν ακόμη δικαιολογητικά και τους λογιστές τους να καλούνται να επιλύσουν το θέμα.

Αγωνιούν παραγωγοί στις Καμάρες

Το πρόβλημα αφορά την κοινότητα Ζήριας, αφού, ως γνωστόν, οι Καμάρες δεν υπέστησαν ζημιές σε υποδομές παρά μόνο σε καλλιέργειες. ΄΄Στους οικισμούς των Καμαρών που επλήγησαν δεν είχαμε προβλήματα σε υποδομές και κατοικίες, μόνο σε καλλιέργειες. Απ’ όσο γνωρίζουμε, συνεχίζεται η καταγραφή ενώ όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση καλλιέργειας εξαιρούνται. Οι πληγέντες παραγωγοί που δεν έχουν κάνει δήλωση ή δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και έχουν πάθει ζημιές διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Γενικότερα στην κοινότητά μας υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς αυτό΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας. Σημείωσε ωστόσο πως ΄΄για όσους δεν είχαν προβλήματα τέτοιου είδους, έχει προχωρήσει η διαδικασία και ξεκίνησαν να λαμβάνουν αποζημιώσεις από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για τις καμένες καλλιέργειες΄΄.

Αποκαθίστανται οι υποδομές

Την ίδια στιγμή, στην πληγείσα κοινότητα της Ζήριας συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν να κάνουν με καθαρισμό ρεμάτων από εργολάβο της Περιφέρειας, διαδικασία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώνεται οσονούπω. ΄΄Τα έργα αυτά ήταν η μεγαλύτερη αναγκαιότητα ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τις πρώτες βροχές΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Γλωσσίδης, συμπληρώνοντας: ΄΄Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία που υπάρχουν πλαγιές και σπίτια ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Επίσης, εργολάβος θα επιχειρήσει ώστε να κοπούν επικίνδυνα δέντρα. Τα δίκτυα έχουν αποκατασταθεί πλήρως πλην της άρδευσης που η ενημέρωσή μας από τη ΔΕΥΑ έλεγε ότι επρόκειτο να παραγγείλουν σωλήνες καθώς υπήρχε έλλειψη ώστε να καλυφθούν όλα τα μέτρα που είχαν καεί΄΄.

Μπερδεμένοι και χωρίς ενημέρωση πληγέντες στη Ζήρια

Ο κ. Γλωσσίδης μετέφερε όμως και την ανησυχία που επικρατεί σε κατοίκους του χωριού καθώς η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα ώστε να λάβουν την αρωγή που δικαιούνται. ΄΄Υπάρχει μία ανησυχία στον κόσμο και μία μη σωστή ενημέρωση με αποτέλεσμα πολλοί να είναι μπερδεμένοι. Αρχικά ζητούσαν άλλα έγγραφα ωστόσο στην πορεία τους ζητούν να προσκομίσουν κι άλλα κι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Έγινε η πρώτη καταγραφή από τον δήμο και στη συνέχεια μία δεύτερη με χαρτιά πλέον που ζητάει η Περιφέρεια. Έτσι η διαδικασία ξεκίνησε με τρία έντυπα και μετά ζητήθηκαν πέντε. Το εάν θα λάβουν αρωγή για κάποιους ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ούτε ποιο θα είναι το ποσό. Οι λογιστές πλέον χειρίζονται τις υποθέσεις. Οι προκαταβολές δίδονται. Στη συνέχεια θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει αυτοψία. Τα χρήματα που δίνουν τώρα είναι ανάλογα με την αίτηση μέχρι 20.000 ευρώ. Θα κατανεμηθούν και μπορεί να ζητηθεί να επιστραφούν εάν διαπιστωθεί σε άλλη αυτοψία ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα με αγρότες που δεν είναι δηλωμένοι και δεν τους δέχεται η πλατφόρμα΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος, καταλήγοντας: ΄΄Υπάρχουν «σκιές» στην όλη διαδικασία και πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση΄΄.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γλωσσίδης έχει εκθέσει τα προβλήματα στους βουλευτές του νομού και σε περιφερειακούς συμβούλους, ζητώντας να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr