background img
banner
banner

Γ. ΓΚΙΩΝΗΣ: «Με 6.000 € τον χρόνο δεν… καλύπτονται οι ανάγκες 18 χιλιάδων κατοίκων»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Οι αυξημένες ανάγκες της Κοινότητας Αιγίου που σχετίζονται αφενός με την έκτασή της και αφετέρου – κυρίως – με τον μεγάλο πληθυσμό της, σε συνδυασμό με την πενιχρή χρηματοδότησή της, καθιστούν το έργο του Συμβουλίου Κοινότητας εξαιρετικά δύσκολο αφού κατ’ ανάγκη περιορίζεται συνεχώς η κάλυψη τρεχουσών αναγκών και ουχί σε πρωτοβουλίες για κάτι νέο. Αυτό μάλλον έγκειται στη διάθεση προσφοράς των μελών του και ιδίως του προέδρου. Οι υποχρεώσεις που υφίστανται δεν δίνουν την δυνατότητα να ¨θωρακίζεται¨ όσο θα επιθυμούσαν κάποιοι, η νευραλγική κεντρική περιοχή, που είναι ούτως ή άλλως και η κεντρική αρτηρία του δήμου. Αντικείμενο και στόχος της κοινότητας είναι ένα συνονθύλευμα εξελικτικής και σύγχρονης αντίληψης: Να συμμετέχει λίγο πολύ σε όλα όσα αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, να συνεργάζεται άψογα με τις υπηρεσίες του δήμου, να ¨αντέχει¨ τα… παράπονα του κόσμου και βεβαίως, να ξέρει να διεκδικεί καθετί προκύπτει ή… κοστίζει.

Δεν φτάνει η πάγια προκαταβολή

Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Γιώργος Γκιώνης, ο οποίος εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια και ανέλαβε με μεγάλο κέφι και διάθεση, το έργο του. Λαμβάνει 6.000 ευρώ ως παγία προκαταβολή, ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τα θέματα και τις ανάγκες της κοινότητας. Αυτά τα χρήματα δε, δικαιολογούνται με τιμολόγια σχετικά με το πώς αξιοποιούνται. Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι ένα σεβαστό ποσό, όμως αν αναλογιστεί ότι αυτά τα χρήματα είναι για ζητήματα που αφορούν μια κοινότητα… 18.000 και πλέον κατοίκων, τότε μοιάζουν “ψίχουλα”. Ο Γιώργος Γκιώνης κατά γενική ομολογία, είναι αυτός που τρέχει και μοχθεί για τον τόπο του όλη μέρα. Μάλιστα, αν το ποσό της παγίας προκαταβολής που παίρνει, συγκριθεί με άλλες παλαιότερες χρηματοδοτήσεις άλλων προέδρων του πόστου του – οι οποίες ίσως να ξεπερνούσαν σε σήμερα χρήματα τα… διπλάσια – (δηλαδή μέχρι και 11 ή 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο…) τότε σίγουρα τα τωρινά… δεν επαρκούν με τίποτα!

Κάποιες από τις “αρμοδιότητες” της κοινότητας

Ο υπάλληλος του κήπου, ο μόνιμος υπάλληλος του δήμου δηλαδή, είναι υπεύθυνος να ανοίγει και να κλείνει τις πόρτες του κεντρικού πάρκου της πόλης “Αλέκος Μέγαρης” επί καθημερινής βάσης, να συντηρεί το χώρο καθαρό και περιποιημένο, καθώς και τις τουαλέτες του κήπου που είναι ανοιχτές για όλους. Πληρώνεται από την παγία προκαταβολή, για όλους τους μήνες του χρόνου.

Σε κάθε θερινή περίοδο και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο συνήθως, υπάρχει πάντα ένας εργαζόμενος στην παραλία Αλυκής, ο οποίος καθαρίζει την ακτή από τα σκουπίδια που μαζεύουν τα καλαθάκια, επί καθημερινής βάσεως. Μάλιστα, ο εν λόγω έμμισθος από την κοινότητα υπάλληλος, εργάζεται και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να διατηρήσει σε όσο πιο καλή εικόνα γίνεται, την “famous” ακτή της πόλης.

Η Τεχνική Υπηρεσία συνδράμει τις ανάγκες της κοινότητας και το… αντίστροφο

Άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της κοινότητας Αιγίου έχει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Η βοήθεια που προσφέρει ο ένας στον άλλον, είναι μια “θετική ενέργεια συνεργασίας” σε κάθε περίπτωση. Ο κ. Γκιώνης, ερωτώμενος από τo protionline.gr για το αν υπάρχει συνεννόηση και σύμπνοια με την Δημοτική Αρχή για τα θέματα που προκύπτουν, σπεύδει να πει: «Με τον δήμαρχο η συνεργασία είναι άψογη και σε κάθε επίπεδο. Δεν υπάρχουν παράπονα εκατέρωθεν. Όπως και με όλους τους αντιδημάρχους, η σχέση μας είναι σε πολύ καλά πλαίσια και υπάρχει κατανόηση και στήριξη». Η Τεχνική Υπηρεσία και οι εργαζόμενοι σε αυτή, είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν και θα συνδράμουν τις ανάγκες της κοινότητας και στον αντίποδα, ο ίδιος ο πρόεδρος θα βοηθήσει και θα ενδιαφερθεί, για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας που έχει και… όχι μόνο.

Τρανό παράδειγμα της άψογης συνεργασίας αυτής, είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στον κεντρικό δρόμο της περιοχής του Συνοικισμού, επί της Νικολάου Πλαστήρα: Ένα αυλάκι το οποίο είχε “πιάσει” χόρτα, βρώμικα νερά και σκουπίδια, εμπόδιζε την φυσική ροή ώστε να “τρέχει” το νερό, με αποτέλεσμα να λιμνάζει αυτό το νερό και οι κάτοικοι να καλέσουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να επέμβει. Η βλάβη επιδόθηκε και το φρεάτιο… ξεβούλωσε, με την επέμβαση του ίδιου του κ. Γκιώνη τελικά, ο οποίος σε συνεργασία και συνεννόηση με την Τ.Υ. ενήργησε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό το περιστατικό, είναι μόνο ένα από τα δεκάδες που μπορούν να συμβούν, και… συμβαίνουν, σε όλο το μήκος και το πλάτος των ορίων της πόλης του Αιγίου.

Οι δημόσιες τουαλέτες που δεν λειτούργησαν

«Φέτος είχα ζητήσει περισσότερα χρήματα γιατί είχα υπολογίσει να δαπανήσω κάποια από αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις που κατά την γνώμη μου πρωτεύουν και χρήζουν άμεσης επέμβασης. Ήθελα να “ανοίξω” τις τουαλέτες της πλατείας Δεξαμενής. Ήθελα να μπορέσουν επιτέλους να λειτουργήσουν οι δημόσιες τουαλέτες αυτές. Προσωπικά, δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι ένα ολόκληρο Αίγιο, χιλιάδων κατοίκων, να μην έχει σε κανένα σημείο του, τουαλέτες για το ευρύ κοινό. Κοιτώ τις πόλεις – πρότυπα και την ανάπτυξη που έχουν καταφέρει και δεν σας κρύβω ότι τους ζηλεύω…» αναφέρει ο κ. Γκιώνης και συνεχίζει «…η Καλαμάτα θα μπορούσε να είναι ένα θετικό πρότυπο για εμάς, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον δήμο. Ήθελα να εγκριθεί αυτό το ποσό που ζήτησα, ώστε να δικαιολογεί έναν υπάλληλο για εκείνες τις τουαλέτες στην τοποθεσία “Ρένα”, όμως δεν κατάφεραν τελικά να μου τα δικαιολογήσουν. Πολλές φορές λέω ο ίδιος στον κόσμο που με συναντά, “να έρχεστε σε εμένα να μου τα λέτε, να μου περιγράψετε ποια και τι προβλήματα υπάρχουν”. Γιατί για μένα είναι το πρώτο και κύριο μέλημα ενός προέδρου, ως προσφορά και “πλάνο” για τον… τόπο του: Η πρόθεση να ενεργήσεις θετικά, η προσπάθεια. Ακόμα κι αν αυτό δεν καταφέρει να υλοποιηθεί. Μερικές φορές η προσπάθεια είναι πιο ουσιαστική από το ίδιο το αποτέλεσμα».

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες και… κόστισαν

Η πληρότητα του Δημοτικού Κοιμητηρίου Αιγίου και το κτίριο όπου φυλάσσονται τα οστά, είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της κοινότητας. Η μεγάλη κτιριακή ζημιά που είχε υποστεί το οστεοφυλάκιο πριν από περίπου 2,5 χρόνια και η κάλυψη των θέσεων στο νεκροταφείο είναι στα σίγουρα, ένας ¨άλυτος γρίφος¨. Ακριβώς από κάτω από τον δρόμο, στο ¨καινούριο¨ νεκροταφείο δηλαδή και προς τον δρόμο των κοντέινερ, υπάρχει δημοτικό οικόπεδο εντελώς ανεκμετάλλευτο (!) όμως λόγω των οικονομικών του δήμου και της απίστευτης γραφειοκρατίας δεν έχει δοθεί στην διάθεση ώστε να λειτουργήσει. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή να μην υπάρχει καμία απολύτως κενή ¨θέση¨ για νέους τάφους, παρά μόνο η δυνατότητα ταφής σε ήδη υπάρχοντα χώρο.

Οι εξελίξεις και το μόνιμο ¨θέμα¨ στην θέση Τριάντειο είναι άλλος ένας… βραχνάς για την κοινότητα Αιγίου και για τον πρόεδρό της. Ως γνωστόν, η λήξη του ¨τελεσίγραφου¨ του δημάρχου να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα κοντέινερς ειδάλλως θα τους κοπεί νερό και ρεύμα, έφεραν προσφάτως μεγάλα άλλου είδους θέματα, αυτά των αντιπαραθέσεων και των αντεπιθέσεων. Η Κοινότητα Αιγίου και σε αυτή την περίπτωση, έδρασε πολλές φορές σαν ¨πυροσβεστικό όχημα¨ προκειμένου να υπάρχει κλίμα συνεννόησης και καλής θέλησης εκατέρωθεν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr