background img
banner
banner

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΑΙΓΙΟΥ: «Τροφοδότης» της τοπικής κοινωνίας με επιτυχημένους εργαζόμενους και επαγγελματίες!

Επαγγελματική κατάρτιση υψηλού επιπέδου, εξασφάλιση προσόντων μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων δεξιοτήτων και διευκόλυνση της επαγγελματικής ένταξης των καταρτιζόμενων στην κοινωνία, είναι λίγα μόνο από τα οφέλη για όσους επιλέξουν να φοιτήσουν στο Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την ομαλή και εύρυθμη προσαρμογή τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης της οδού Ξηρολιθίων στο Αίγιο, έχει «δημιουργήσει» επιτυχημένους εργαζόμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία της Αιγιάλειας και όχι μόνο! Φροντίζει δε, κάθε χρόνο να εξασφαλίζει τις πιο ενδιαφέρουσες και με προοπτική ειδικότητες προσελκύοντας πλήθος καταρτιζόμενων.

Πού στοχεύει

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Αιγίου Λουκάς Χριστολουκάς, ΄΄το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου στοχεύει στην παροχή κατάρτισης υψηλού επιπέδου, στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και στην επαγγελματική αποκατάσταση των καταρτιζομένων μας΄΄.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα διοίκησης του ΔΙΕΚ που αποτελείται από τον Κοτσιφάκο Ευάγγελο υποδιευθυντή του ΔΙΕΚ, την Φωτεινού Αλεξάνδρα υπεύθυνη κατάρτισης και εξωστρέφειας και τον Διαμαντή Δημήτριο υπεύθυνο διοικητικής λειτουργίας. ΄΄Αποτέλεσμα αυτής της άριστης συνεργασίας είναι η μεταφορά αυτού του κλίματος στους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους με άριστα αποτελέσματα στη λειτουργία του ΔΙΕΚ και την προώθηση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων με τις δράσεις εξωστρέφειας΄΄, υπογραμμίζει ο διευθυντής.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου λειτουργεί με 15 τμήματα, 300 καταρτιζόμενους και 100 εκπαιδευτές. Για το φετινό έτος κατάρτισης έχουν εγκριθεί 10 νέες ειδικότητες οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διερεύνησης του ενδιαφέροντος των υποψήφιων καταρτιζομένων, των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.

΄΄Δεδομένου ότι αρκετά εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται σε χώρους εργασίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής του Αιγίου οι οποίοι διαθέτουν τους επαγγελματικούς τους χώρους αλλά και τη μεγάλη τους εμπειρία για τη διδασκαλία των μαθημάτων πρακτικής εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Χριστολουκάς. Αναφερόμενος δε στον σκοπό του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), τονίζει: ΄΄Είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γενικών και επαγγελματικών Λυκείων), πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας΄΄.

Τέσσερα εξάμηνα σε εξοπλισμένους χώρους και πρακτική σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Η κατάρτιση, θεωρητική και εργαστηριακή, είναι επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα συνολικής διάρκειας 1200 διδακτικών ωρών και πρακτική άσκηση 960 ωρών. Τα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους του ΔΙΕΚ ή σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Στις ίδιες επιχειρήσεις δύναται οι καταρτιζόμενοι να πραγματοποιήσουν και την πρακτική τους άσκηση.

Στους αποφοίτους των Δ.ΙΕΚ χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5, σύμφωνα με το Εθνικό πλαίσιο προσόντων το οποίο αναγνωρίζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ενεργό δράση στην τοπική κοινωνία

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι στα πλαίσια της εξωστρέφειας για την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου και των ικανοτήτων των καταρτιζομένων το ΔΙΕΚ Αιγίου, πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες και συμμετέχει σε δράσεις σε συνεργασία με τη Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ), τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγίου, και φορείς κοινωνικής φροντίδας της πόλης μας οργανώνοντας επισκέψεις προσφοράς και αγάπης σε όλη τη διάρκεια του έτους κατάρτισης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την ετήσια εκδήλωση λήξης του έτους κατάρτισης στην οποία συμμετέχουν πολλές από τις ειδικότητες.

Επίσης το ΔΙΕΚ Αιγίου έχει δημιουργήσει τον Σύλλογο Αιμοδοσίας «Δέντρο Ζωής» που οργανώνει κάθε χρόνο ανοιχτή αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αιγιαλείας, με μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τους εκπαιδευτές και καταρτιζόμενους του ΔΙΕΚ όσο και από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σε συνεργασία δε με το ΚΕΔΜΟΠ –Χάρισε ζωή πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης με αποτέλεσμα πολλοί καταρτιζόμενοι να επιλέγουν να γίνουν εθελοντές Δότες μυελού των οστών.

Παράλληλα, στηρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας συμμετέχει ενεργά με στις χριστουγεννιάτικες δράσεις, δίνοντας χαρά ελπίδα και δημιουργικότητα τόσο σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όσο και στους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες της εορταστικής περιόδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις δράσεις κάθε έτους κατάρτισης επιλέγονται κάθε χρόνο για την συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κατάρτισης (EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS WEEK) στην οποία λαμβάνουν μέρος ενεργά τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας με σκοπό να προβληθεί το έργο της κατάρτισης .

Οι αλλαγές και πώς επωφελούνται οι καταρτιζόμενοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας σχετικά με την Επαγγελματική εκπαίδευση Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση: -Η 6μηνη πρακτική άσκηση των καταρτιζόμενων των ΔΙΕΚ γίνεται πλέον επιδοτούμενη με το 80% του βασικού μισθού. -Προβλέπεται η εισαγωγή των αποφοίτων ΔΙΕΚ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις. Ενισχύεται η στελέχωση των ΔΙΕΚ για την προώθηση της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και την παρακολούθηση της πρακτικής. -Οι τελειόφοιτοι όλων των τύπων λυκείου είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το «παράλληλο μηχανογραφικό» κατοχυρώνοντας έτσι μια θέση στα ΔΙΕΚ στην ειδικότητα που επιθυμούν. (για το ΔΙΕΚ Αιγίου συμπεριελήφθησαν στο παράλληλο Μηχανογραφικό τρεις ειδικότητες αυξημένου ενδιαφέροντος και καλύφθηκαν όλες οι θέσεις). – Διατηρείται βέβαια και η καθιερωμένη διαδικασία εγγραφών στα ΔΙΕΚ κάθε Σεπτέμβριο για όλους τους ενδιαφερόμενους και σε όλες τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Αιγίου.

Με οργάνωση και δράσεις εξωστρέφειας ακόμη και εν μέσω πανδημίας

Το ΔΙΕΚ Αιγίου χρησιμοποιεί εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης από το 2015 με αποτέλεσμα με την έναρξης της υποχρεωτικής τηλεκατάρτισης να είναι ένα από τα πρώτα ΔΙΕΚ που η ανταπόκριση καταρτιζομένων και εκπαιδευτών άγγιξε το ποσοστό του 95%, ποσοστό για το οποίο έγινε ειδική μνεία από την Υπουργό παιδείας στη Βουλή.
Επίσης παρ’ όλες τις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου, το ΔΙΕΚ συνέχισε τις δράσεις εξωστρέφειας συμμετέχοντας την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 με δράσεις στην Πλατφόρμα τηλεμετάδοσης της ΔΗΚΕΠΑ.

Οι νέες ειδικότητες

Οι νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το Χειμερινό Εξάμηνο Κατάρτισης 2021 είναι οι εξής: 1. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ, 2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF), 3. ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, 4. ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, 5.ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, 6. ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ, 7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, 8. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, 9. ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, 10. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ.

Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο https://diek.it.minedu.gov.gr έως σήμερα 10/9/2020 στις 23.59.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΔΙΕΚ Αιγίου http://iek-aigiou.ach.sch.gr/, το facebook «ΔΙΕΚ Αιγίου» και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια στην υποβολή της αίτησης μπορούν να απευθύνεστε στη Διοίκηση του Δ.ΙΕΚ Αιγίου τηλ. 26910-22177.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr