background img
banner
banner

Διαφωνία στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ 55% ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ 45% ΣΤΗΝ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε κατανομή της γ΄ τακτικής επιχορήγησης 2021 στις δύο Σχολικές Επιτροπές του δήμου Αιγιαλείας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, προχώρησε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία και διά περιφοράς, λόγω των μέτρων.

Ο δήμαρχος-πρόεδρος της Δ.Ε.Π. Δημήτρης Καλογερόπουλος έκανε τη σχετική εισήγηση, ένεκα της πίστωσης των 128.736,60€ που έχει σταλεί για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου.

Πρότεινε δε την κατανομή και απόδοση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης (Γ΄δόση) για την Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης, ποσού 70.805,13€ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή των σχολικών τροχονόμων ύψους 3.168€ και αφορά το μήνα Σεπτέμβριο του οικονομικού έτους 2021 σύμφωνα με το υπ’αριθ. πρωτ:102/31-08-2021 έγγραφο της ανωτέρω Σχολικής Επιτροπής.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι στο ποσό που κατανέμεται για τις δύο Σχολικές Επιτροπές δεν χρειάζεται πλέον να συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη γάλακτος για τις σχολικές καθαρίστριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 3324/7-8-2020 «Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων της Χώρας από τους Δήμους με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου» μετατρέπονται οι συμβάσεις των Σχολικών καθαριστριών σε Ορισμένου Χρόνου και η μισθοδοσία και η δαπάνη για το γάλα θα γίνεται από τον Δήμο Αιγιαλείας. Επίσης, εισηγήθηκε την κατανομή και απόδοση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης (Γ΄ δόση) για την Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης, ποσού 57.931,47€, ενώ και εδώ δεν χρειάζεται η δαπάνη γάλακτος των σχολικών καθαριστριών για την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ύστερα από την έκδοση του ανωτέρω ΦΕΚ.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος τόνισε πως κάθε φορά η κατανομή διαμορφώνεται ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες των σχολείων και ως τώρα έχει διαμορφωθεί σε αναλογία αυτών των αναγκών. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία.

Έχουν ζητήσει διαβούλευση…

Κατά της πρότασης για κατανομή πενήντα πέντε (55%) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σαράντα πέντε (45%) στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ψήφισε η Δώρα Μαστραπά, η οποία ανέφερε πως ΄΄τα νέα στοιχεία που προκύπτουν και η χρηματοδότηση του ΔΙΕΚ από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν την πάγια θέση μας για να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη, ανεξάρτητα από το κόστος, που να εκπονηθεί από ειδικούς λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους’’. Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας επιθυμεί κατανομή πενήντα-πενήντα και εντέλλεται να καταψηφίσει την πρόταση για την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης σε Α/βάθμια και Β/θμια Σχολική Επιτροπή, διαμαρτυρόμενη για τη λογική στην οποία υπακούει αυτή η κατανομή, όπως γίνεται αυτή από ενάρξεως Καλλικρατικού Δήμου. “Παρά τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις μας για έναν αλγόριθμο, ο οποίος εκπονήθηκε από μη ειδικούς και εν αγνοία των εκπροσώπων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Διευθυντών και συνδικαλιστικού οργάνου) και ο οποίος επιδεικτικά αγνοεί τις ανάγκες των σχολείων της Β/βάθμιας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση, κατά την οποία όλες οι πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους, οι προτάσεις μας αγνοούνται συστηματικά και η κατανομή συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που έκριναν κάποιοι βολικό. Ως συνδικαλιστικό όργανο αρνούμαστε να μπούμε στη λογική του καυγά για τα ψίχουλα με τα οποία επιχορηγούνται σήμερα τα σχολεία από το κράτος και ιδιαίτερα με τους συναδέλφους της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης ή σε έναν ιδιότυπο αγώνα δύναμης που προφανώς δεν αλλάζει και πολλά για τα σχολεία είτε της μίας είτε της άλλης βαθμίδας.” Επίσης το μέλος της επιτροπής, πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος συμφώνησε με την ποσόστωση (55%-45%) με την προϋπόθεση ότι πριν την κατανομή της αρχικής επιχορήγησης θα έχει αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή των σχολικών τροχονόμων και κατόπιν θα γίνει η κατανομή (55%- 45%).
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με πέντε ψήφους υπέρ της πρότασης 55% Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 45% Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δύο κατά της πρότασης του δημάρχου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr