background img
banner
banner

Εγκαινιάστηκε ένα σημαντικό επίτευγμα για την Αιγιάλεια! | ΦΩΤΟ

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕΪΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Με την ανάλογη επισημότητα αλλά και την απλότητα που αρμόζει στην ένδοξη ελληνική ιστορία, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ η βαριά «κληρονομιά» που αφήνουν στην Αιγιάλεια οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων που κοσμεί το Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό, μέσα από το οποίο οι νέοι άνθρωποι, με τρόπο άμεσο και λειτουργικό, θα μάθουν την λαμπρή ιστορία του τόπου…

Οι μουσικές της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας υπό την καθοδήγηση της Μπέσσυς Νάσση αλλά και της Φιλαρμονικής Αιγίου έδωσαν το χαρούμενο έναυσμα για να ξεκινήσει μία γιορτή «διαβατήριο» για την ξενάγηση στο Μουσείο που ακολούθησε. Παρών ήταν και ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».

Δίνοντας στους νέους τη σκυτάλη για την επανεκκίνηση!

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, και κυρίως την Διονυσία Κοκκίνη διευθύντρια των διοικητικών υπηρεσιών και προμηθειών της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» και τον εκπαιδευτικό Σπύρο Αυγουστή. Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Αγγελόπουλο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για τη βοήθεια που παρείχε αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια για τη συνεργασία. Επίσης τους συνεργάτες της για τον τιτάνιο αγώνα ώστε να δημιουργηθεί το Μουσείο. Αναφέρθηκε στο «ταξίδι» από τις αρχές του 2020 για να σχεδιάσουν το πρόγραμμα για τις τιμές για τα 200 χρόνια, λέγοντας: ΄΄Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη ημέρα για τον δήμο και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμά μας ήταν στις προτεραιότητές του δημάρχου οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια. Ήταν μεγάλο το βάρος και η ευθύνη. Με προβλημάτισε το πώς θα μπορέσω να ταιριάξω τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων του 1821 με τους αγώνες τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων του 2021. Άλλοι αγώνες αλλά με το ίδιο πρόσημο, την ίδια φλόγα και αγωνία. Πιστεύω στη νέα γενιά πάρα πολύ, την έχω εκτιμήσει απεριόριστα στις συνεργασίες μας και σε αυτή παραδίδω απόψε την επανεκκίνηση της Αιγιάλειας. Είναι δύσκολο όταν έχεις να τιμήσεις ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως είναι η Επανάσταση ενώ τίποτα δεν μπορείς να ξεχάσεις τις προκλήσεις και τα προβλήματα του παρόντος΄΄.

Αναφερόμενη στο ψηφιακό μουσείο είπε πως ΄΄εντός του είναι συσσωρευμένη και ψηφιοποιημένη όλη η τοπική ιστορία της Αιγιάλειας και η συμβολή της στον αγώνα. Όλο το εγχείρημα έγινε για να παραδώσουμε στους νέους ένα υλικό που είναι σύμφωνα με τα δικά τους μέσα τεχνολογίας, ευέλικτο, με σύγχρονους τρόπους έτσι ώστε να αντιληφθούν όχι μόνο την ιστορία αλλά και την περιοχή τους και να αποκτήσουν συνείδηση της ιστορικότητάς μας. Το Μουσείο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ενώ έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη βελτίωσή του και εξέλιξή του οσονούπω. Επίσης, είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τον εξαίρετο καθηγητή Ιστορίας κ. Τσώλη, με τη συμβολή της φιλολόγου Βασιλικής Καϊμάκη. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη συμβολή της ιστορικού, προέδρου της ΙΛΕΑ Βάνας Μπεντεβή που ήταν αυτή που διέθεσε το υλικό που εμπλουτίζει το μουσείο΄΄.

Στα πλαίσια της ταυτότητας της φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής…

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην ανάδειξη των εμβληματικών κτιρίων του Αιγίου όπως είναι Παναγιωτοπουλέικο που συμβολίζει τους ανθρώπους του Αιγίου, αλλά και η Χαρτοποιία που είναι ένας μεγάλος συμβολισμός για την παραγωγικότητα της Αιγιάλειας αλλά και όλης της χώρα. ΄΄Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την πρέπουσα τιμή αλλά και να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας οι οποίοι μας άφησαν παρακαταθήκη ενός ελεύθερου κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη μας έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και θέλουμε να δώσουμε ακόμη μία διάσταση, όπως είναι το διπλωματικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά και το συνέδριο για τη σταφίδα. Όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της ταυτότητας της φιλοσοφίας της δημοτικής μας αρχής και όλα γίνονται χέρι – χέρι με τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες αλλά και με εκπροσώπους της πόλης που έχουν την πνευματική δυνατότητα και γνώση όπως είναι η κ. Μπεντεβή η οποία είναι η ταυτότητα της ιστορίας της πόλεώς μας΄΄.

Η συμβολή της Περιφέρειας

Ο κ. Φίλιας, τόνισε πως ΄΄η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια του Περιφερειάρχη πάρα πολύ νωρίς, αποφάσισε και έπραξε με τη βοήθεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, να διοργανώσει 130 εκδηλώσεις αντίστοιχες με τη σημερινή, μικρότερες και μεγαλύτερες προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους εορτασμούς βιωματικά και ενεργά όλοι οι πολίτες. Παράλληλα, είναι η μόνη Περιφέρεια που έχει εντάξει έργο στο ΕΣΠΑ αξίας 2 εκατ. ευρώ. Υλοποιούμε και αναμένουμε να παραδοθεί γύρω στα τέλη Νοεμβρίου ένα κινητό ψηφιακό πάρκο, σε 12 κοντέινερς, έτσι ώστε μέσω της νέας τεχνολογίας να μπορεί κανείς να συνομιλεί με την ιστορία και ένα σύστημα ξενάγησης που αφορά 2.500 σημεία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ένα αναπτυξιακό έργο που θα δώσει πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας αφού θα μπορούν Έλληνες και ξένοι να ξεναγούνται σε ιστορικά σημεία. Όμως εκείνο που δώσαμε βάρος είναι ο άξονας των εκδηλώσεων και χαίρομαι πολύ που δήμος Αιγιαλείας, με τον οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να δημιουργήσει το μουσείο και να ψηφιοποιήσει δίνοντας παραστατικά κυρίως στη νεολαία μας την ιστορία. Μία νεολαία που πρέπει να την κάνουμε συμμέτοχο σε όλη αυτή την προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς που έχουμε θέσει΄΄. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλιας παρέδωσε στον δήμαρχο αναμνηστικό μετάλλιο, τιμής ένεκεν.

Προϊόν… αγώνα δρόμου εμπεριστατωμένης έρευνας

Τέλος, η κ. Μπεντεβή είπε πως το μουσείο μας δίνει μία ευκαιρία για γνωριμία με τους ήρωες, τα γεγονότα και το μεγάλο γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας. ΄΄Σκοπός υψηλός.
Οι στόχοι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός ήταν επίσης υψηλοί και ίσως για τους δικούς μας ώμους πολλοί βαρείς. Ξεκινήσαμε με μεγάλη υπευθυνότητα φόβο και ευθύνη αλλά συγκεντρώσαμε τάχιστα ένα όγκο πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων ο οποίος όμως κατά τη γνώμη δεν θα μπορούσε να χωρέσει στο μουσείο. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να αξιολογήσουμε γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα να τα ιεραρχήσουμε και να τα βάλουμε σε τάξη για ανάδειξη. Σας καταθέσω ότι χρησιμοποιήσαμε όλες τις επιστημονικές μεθόδους ώστε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά το υλικό που είχαμε δεδομένο, πήραμε άμεσες πηγές, έμμεσες πηγές, έγγραφα, επιστολές, συγγράμματα, άρθρα, έγκριτες ιστορίες και αντλήσαμε πολλές πληροφορίες. Χρησιμοποιήσαμε επίσης εικαστικό υλικό πολύ μεγάλο, μέρος του οποίου βέβαια υπάρχει στο Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο, αλλά επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε εικόνες από λευκώματα, ιδιωτικές συλλογές ακόμη και από τη Βουλή των Ελλήνων. Ευχαριστούμε την κ. Έλλη Δρούλια τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής που μας επετράπη να πάρουμε την τοιχογραφία που παρουσιάζει τα σπουδαιότερα γεγονότα του 1821 με πρώτο γεγονός τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο, με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στον covid-19, ενώ άπαντες εξέφρασαν τον θαυμασμό και την ικανοποίησή τους για το σημαντικό αυτό επίτευγμα για την Αιγιάλεια.

Στην εκδήλωση, εκτός των εκπροσώπων της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» παρευρέθησαν οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, Νίκος Καραΐσκος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Μαρία Σταυροπούλου και Στράτος Βαρδάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr