background img
banner
banner

Θετικά τα μηνύματα για το ηλεκτρικό πλοίο

ΣΤΗΝ ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ! – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΛΙΜΕΝΩΝ – ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Άκρως ουσιαστικές και εποικοδομητικές ήταν οι επαφές του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία του με τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, κατέστησε σαφή την πρόθεση του υπουργείου να «εγκαινιάσει» την δρομολόγηση ηλεκτρικού πλοίου από την πορθμειακή γραμμή Αιγίου – Αγ. Νικολάου, κρατώντας το όνειρο για σύνδεση της Αιγιάλειας με τη Φωκίδα, ζωντανό…

Ως γνωστόν, το project σε μελετητικό στάδιο προετοιμάζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αφορά τη δρομολόγηση ηλεκτρικού πλοίου ανατροφοδοτούμενου στις δύο στεριές, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και οι παράγοντες του υπουργείου κρίνουν πως ήρθε η ώρα της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στις εγχώριες θαλάσσιες διαδρομές, κάτι που βέβαια είναι πρωτοποριακό και σε επίπεδο Ευρώπης ακόμη. Όσο για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη αυτά είναι τεράστια αφού, η εκμετάλλευση των ΑΠΕ είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, ενώ θα μειώσει και την κατανάλωση καυσίμου, που συνεπάγεται και οικονομικά οφέλη για πλοιοκτήτες, μέσω του περιορισμού των εξόδων συντήρησης. Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ωφελήσει πολλαπλά την Αιγιάλεια που θα καταστεί ξανά «σταυροδρόμι» της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα.

Η απόσταση Αιγίου – Δωρίδας η ενδεδειγμένη για τη φόρτιση του πλοίου

Μιλώντας στο protionline.gr για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας επισήμανε: ΄΄Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η κίνηση πλοίων με ηλεκτρισμό.

Είναι φανερό ότι όχι στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί μία τέτοια προσπάθεια. Άρα είμαστε στα πρώτα βήματα και στην Ελλάδα πίσω από κάθε βήμα προς το παρόν. Καταβάλλεται μία προσπάθεια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που η τέχνη και η επιστήμη έχουν καθορίσει σήμερα, να μπορεί να φορτίζει ένα πλοίο τις μπαταρίες του για περίπου 20 μίλια. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι η απόσταση Αίγιο –Άγ. Νικόλαος είναι η ενδεδειγμένη. Επομένως, με μία φόρτιση από το ένα λιμάνι στο άλλο μπορεί να λειτουργήσει το πλοίο με τα σημερινά τεχνικά μέσα΄΄.

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανέφερε πως συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα με τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, κάνοντας γνωστό πως το υπουργείο Ναυτιλίας που έχει την αρμοδιότητα, ήδη συνεργάζεται με τον δήμο Αιγιαλείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοινή βούληση και συνεργασία για έργο υποδομής

΄΄Συζητήσαμε το θέμα με τον κ. Κυριαζόπουλο και υπήρξε κοινή βούληση μεταξύ ημών ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες ανά την Ελλάδα όπως έγινε και μία αναφορά από τον δήμαρχο Αστυπάλαιας΄΄, πρόσθεσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ακόμη και τα εξής: ΄΄Η προσπάθεια συνεχίζεται και γίνονται μελέτες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο, ενώ θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αιγιαλείας ούτως να ευοδωθεί΄΄.
Έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα άμεσα λέγοντας: ΄΄Οι ενέργειες αυτές δεν θα έχουν καρπούς αύριο ούτε μεθαύριο. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πιθανόν το αποτέλεσμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε σήμερα για την υποδομή. Αυτό δείχνει ότι δεν συνδέουμε τη δική μας προσωπική πορεία με τον στόχο που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση έργων, ένα εκ των οποίων είναι και η δρομολόγηση ηλεκτρικού πλοίου στη γραμμή Αιγίου – Αγ. Νικολάου΄΄.

Προς σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού στον δήμο

Σε έγκριση και ανάθεση της υπηρεσίας «Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την εκπόνηση Μελέτης Βιωσιμότητας για τη Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, σύμφωνα με τον Ν. 4674/2020», προχώρησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος. Σχετική προσφορά είχε καταθέσει η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Π.Ε., έναντι του ποσού των 19.500 ευρώ.
Η δαπάνη που προκαλείται από τη συγκεκριμένη ανάθεση θα καλυφθεί από ιδίους πόρους, στον προϋπολογισμό εξόδων του τρέχοντος έτους έχει εγγραφεί η σχετική πίστωση, η έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης.
Η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού αποβλέπει στην καλύτερη διεκδίκηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών «εργαλείων» από πλευράς δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr