background img
banner
banner

Καταγγέλλουν τη στάση δημάρχου και αντιδημάρχου

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ

Η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, μέσω ανακοίνωσής της, καταγγέλλει τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή, καταχρηστική και εκδικητική μετακίνηση των σχολικών καθαριστριών από τις προσωποπαγείς θέσεις τους, άνω των 20 ετών, σε άλλες σχολικές μονάδες» και μιλώντας για «εργασιακή δυσφορία και αναστάτωση».

Επισημαίνει ακόμη πως συναντήσεις του Σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Αιγίου και άλλων φορέων με δήμαρχο και αντιδήμαρχο, για καλή και ευδόκιμη συνεργασία έπεσαν στο κενό και τονίζει: ΄΄Το μένος του δημάρχου κ. Καλογερόπουλου προς τις σχολικές καθαρίστριες δεν έχει σταματημό. Αφορμή διότι του ζητήσαμε να μας χορηγήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για να προστατευτούμε από την πανδημία. Αρχικά ισχυρίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή ότι «δήθεν» ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να μετατραπούν όλες οι σχολικές Καθαρίστριες σε 4ωρες ενώ εμείς του ζητούσαμε απασχόληση 6,5 ωρών, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η καθαριότητα όλων των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας. Μείωσε το ωράριο 12 σχολικών καθαριστριών, που με αγώνα είχαμε κατακτήσει, από 6,5 ώρες σε 4 ώρες οι οποίες εργάζονταν με αυτό το καθεστώς 15- 20 έτη, περικόπτοντας το βιοποριστικό εισόδημά τους και αφήνοντας στο έλεος τις σχολικές μονάδες. Συνέχισε τον αυθαίρετο εκδικητικό διωγμό στις μόνιμες καθαρίστριες μετακινώντας τους σε άλλες σχολικές μονάδες, εκβιάζοντας ότι εάν αποσυρθούν από την αγωγή εναντίον του, θα τους επιστρέψει στη θέση που επιθυμούν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αγωγή που έχουμε καταθέσει θα μας δικαιώσει. Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Αιγιαλείας αντί να σταματήσει την τιμωρητική διάθεση και να συνεργαστεί μαζί μας, προτίμησε τον εκβιασμό στα μέλη μας΄΄.

Καταλήγουν ως εξής: ΄΄Τον καλούμε να σταματήσει αυτού του είδους τις τακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές, να εμπιστευθεί το πολύχρονο έργο μας και να σταματήσει αυτή την πρωτοφανή, καταχρηστική, αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του. Κοινοποιούμε το παρόν έγγραφο στην Γ.Σ.Ε.Ε., στο Ε.Κ. Αιγίου, στην Ο.Ι.Υ.Ε., στα Σωματεία της περιοχής μας, στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, στη Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και τους Διευθυντές των Α/θμιων και Δ/θμιων Σχολείων, στην Αυτοδιοίκηση, στους Αρχηγούς Παρατάξεων του Δ. Αιγιαλείας και στα Μ.Μ.Ε. Όλοι μαζί να τον σταματήσουμε, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα από εδώ και στο εξής με εργασιακή γαλήνη να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εργασία μας στα σχολεία μας, έτσι όπως κάναμε τόσα χρόνια. Τα νέα ήθη και οι νέες πρακτικές δεν θα περάσουν΄΄.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Βρίθει ψευδών ισχυρισμών, υπάρχουν ιδιοτελή κίνητρα»

Το γεγονός ότι μερίδα των σχολικών καθαριστριών προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εις βάρος του δημάρχου αλλά και του ιδίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του – απάντηση στην καταγγελία του Σωματείου Καθαριστριών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Κάνει ακόμη λόγο για ιδιοτελή κίνητρα και τονίζει πως η καταγγελία «βρίθει ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη μετακίνηση τεσσάρων εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή που υπηρετούσαν».

΄΄Η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως πρώτιστο μέλημά μας είναι η προφύλαξη της σχολικής κοινότητας κι στη θέση μας αυτή θα παραμείνουμε αμετακίνητοι αφού για εμάς πρωτεύει η υγεία όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία΄΄, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και συνεχίζει: ΄΄Σε ό,τι αφορά τις ενέργειές μας θα πρέπει να τονιστεί ότι  βρίσκουν σύμφωνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις εργαζόμενες καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Καθαριστριών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που καταχρηστικά χρησιμοποιούν τη σφραγίδα του Σωματείου. Ως προς τα πραγματικά περιστατικά για τη μετακίνηση εργαζομένων θα πρέπει να τονιστεί ότι προκειμένου να αντιστοιχήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, επανασχεδιάστηκε η τοποθέτηση των 52 καθαριστριών ορισμένου χρόνου 4ωρης απασχόληση και των 17 αορίστου χρόνου (13 πλήρους 4 μερικής)΄΄.

Εξιστορώντας τα γεγονότα, τονίζει: ΄΄Στις 23 Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών μας ζήτησε να καταγράψουμε το σύνολο των σχολικών αιθουσών των σχ. μονάδων αρμοδιότητάς μας στα όρια του δήμου Αιγιαλείας  και να στείλουμε αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των εργαζομένων ΙΔΑΧ αορίστου χρόνου και τις ώρες εργασίας τους προκειμένου να καταγράψει και να καθορίσει τον αριθμό των εργατοωρών που θα μας ενέκρινε για την πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη της καθαριότητας. Μετά την αποστολή των στοιχείων, αριθμό αιθουσών, αριθμό εργαζομένων και το ωράριό τους (κατά την έναρξη του σχ. έτους 2021-2022 υπηρετούν στο δήμο 13 ΙΔΑΧ με πλήρες ωράριο και 4 ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης)  συνολικά 100,5 ώρες, εξεδόθη  η σχετική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/2006 ΠΥΣ όπου  καθόρισε  τις αντίστοιχες εργατοώρες βάσει των αναγκών στο σύνολο των δήμων της Ελλάδος και συνυπολογίζοντας τις ΙΔΑΧ προέκυψαν για τον δήμο Αιγιαλείας 208 εργατοώρες βάσει των οποίων ο δήμος μας προχώρησε τις 16/8/2021 στην ανακοίνωση για την πρόσληψη 52 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου 4ωρης απασχόλησης. Κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του υπουργείου έπρεπε οι εργαζόμενες αορίστου χρόνου να καλύπτουν μέσα στο ωάριο τους (πλήρες 6,5 ώρες ) τουλάχιστον 13 αίθουσες αφού η βάση υπολογισμού είναι ανά μισή ώρα μία αίθουσα διδασκαλίας΄΄.

Ο λόγος της μετακίνησης

Αναφορικά με τον λόγο των μετακινήσεων, λέει: ΄΄Από τις 13 ΙΔΑΧ πλήρους ωραρίου οι 7 υπηρετούσαν σε σχολικές μονάδες που βάσει των ωρών εργασίας κάλυπταν το αντίστοιχο αντικείμενο. Οι 6 οι οποίες και μετακινήθηκαν υπηρετούσαν σε σχολικές μονάδες που δεν κάλυπταν τις αντίστοιχες εργατοώρες και προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στην καθαριότητα προχωρήσαμε μετακινήσεις 6 εργαζομένων. Από τις 6, οι 4 αντέδρασαν και προσέφυγαν δικαστικά με την αίτησή τους προσωρινής διαταγής να απορρίπτεται από το Πρωτοδικείο Αιγίου΄΄.

΄΄Ως εκ τούτου οποιαδήποτε συκοφαντική αναφορά επιχειρείται στο πρόσωπο τόσο του δημάρχου όσο και του αντιδημάρχου Παιδείας, προκαλεί την κοινή λογική καταδεικνύοντας και τη σκοπιμότητα μιας ελάχιστης μειοψηφίας εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα που χρησιμοποιούν ατυχώς τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα΄΄, καταλήγει ο αντιδήμαρχος Παιδείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr