background img
banner
banner

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της πόλης για τα τρία μείζονα ζητήματα…

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΑΕΙ – ΕΑΣ – ΣΤΑΦΙΔΑ

Η αγανάκτηση μιας ολόκληρης πόλης για τη συνεχή αποδυνάμωσή της και εσχάτως για τον κίνδυνο απώλειας τριών ζωογόνων πόρων, ΑΕΙ, ΕΑΣ και σταφίδα, εκφράστηκε στη χθεσινή πολύωρη έκτακτη, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τελικώς της παναιγιάλειας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ενώ επιτροπή αποτελούμενη από τους έξι επικεφαλής και εκπροσώπους εννέα φορών πρόκειται να συντονίσει δήμο, φορείς και πολίτες για την καλύτερη προετοιμασία της.

Η απόφαση που ελήφθη ήταν η έγκριση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για τα μείζονα ζητήματα για την οικονομία και την κοινωνία της Αιγιάλειας. Ομόφωνα αποφασίστηκε η διοργάνωση παναιγιαλείου συλλαλητηρίου στις 8 Οκτωβρίου για την παραμονή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής ώστε να αποφασίσουν πώς θα «νεκρώσει» το Αίγιο. Ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή υπομνήματος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη διοίκηση των ΕΑΣ, για τη μη εκτέλεση της απόφασης απόλυσης και την πραγματοποίηση σύσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας για το μέλλον των ΕΑΣ Αιγίου. Επίσης, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόφαση για τη σταφίδα που αφορούσε αποστολή υπομνήματος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με διαμαρτυρία για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο σταφιδικό ζήτημα με αίτημα στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού, με την παράταξη της κ. Ψυχράμη να το καταψηφίζει ζητώντας να συμπεριλαμβάνεται το αίτημα για απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής σταφίδας.

Το μείγμα, όπως ειπώθηκε, είναι εκρηκτικό για την Αιγιάλεια και οι οιωνοί δεν είναι καλοί και για τα τρία θέματα που, κατά κοινή παραδοχή, άπτονται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική της κυβέρνησης. Ειδησεογραφικά, όπως προέκυψε, σε χθεσινή επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Παιδείας κ. Παρασκευόπουλο, τονίστηκε πως δεν έχει καταστεί δυνατό να κλειστεί το ραντεβού για τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, παρά τη διαβεβαίωση της περασμένης Παρασκευής ότι το ραντεβού θα κλεινόταν ως τα μέσα της εβδομάδας. Στο μέτωπο των ΕΑΣ, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα «επισφραγίσει» την απόλυση των 36 «ενοικιαζόμενων» συμβασιούχων αν και υπήρξαν συμμετέχοντες στο συμβούλιο που μετέφεραν πληροφορίες ότι θα γίνουν οι αναθέσεις έργου που έχουν εξαγγελθεί. Αναφορικά με τη σταφίδα, οι απόψεις είχαν να κάνουν με το εάν το αίτημα θα έχει να κάνει με την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών ή και με την απόσυρση των αποθεμάτων, ενώ βέβαιη θεωρήθηκε η καταβαράθρωση της τιμής.

Ποιοι συμμετείχαν

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν μόλις δύο βουλευτές, ο Ιάσονας Φωτήλας από πλευράς κυβέρνησης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. Επίσης, τηλεφωνικώς επικοινώνησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου. «Παρών» ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος εκπροσωπώντας και τον περιφερειάρχη, ενώ στις αποφάσεις του δήμου είχε δηλώσει ότι συμπαρίσταται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας που είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο. Επίσης, συμμετείχαν οι επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων Απόστολος Κατσιφάρας και Κώστας Σπηλιόπουλος. Εκτός των δημοτικών συμβούλων, στο κάλεσμα του δήμου ανταποκρίθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε για το ΑΕΙ πως οδεύει προς υπογραφή το ΦΕΚ για μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, τονίζοντας πως ο ίδιος έπαψε να λειτουργεί υπηρεσιακά και ότι το θέμα είναι πολιτικό. Δεδομένου ότι το ραντεβού με την υπουργό δεν έχει οριστεί έκανε την εκτίμηση για τη δημιουργία κοινού μετώπου με την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του γιατί οι βουλευτές, πλην του κ. Φωτήλα που παρέστη, δεν προώθησαν τα αιτήματα της Αιγιάλειας. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος αφού έκανε γνωστή την… μηδενική εξέλιξη μετά την επικοινωνία με το γραφείο της υπουργού πρότεινε τη δημιουργία τριμελούς εκτελεστικής επιτροπής για να προετοιμάσει την κινητοποίηση.

Οι θέσεις των… λιγοστών βουλευτών

Υπέρ των αιτημάτων του δήμου και της τοπικής κοινωνίας τάχθηκε ο κ. Φωτήλας παραδεχόμενος πως η διατήρηση της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο έχει μία πολιτική χροιά. Τόνισε ακόμη πως δεν είναι της άποψης να παραμείνει γα πολιτικούς λόγους, αλλά γιατί αξίζει και πρέπει να λειτουργεί στο Αίγιο. Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Οφείλουμε να δώσουμε αγώνα για την παραμονή των 36 στην εργασία τους. Μίλησα με τον διευθύνοντα κ. Κωστόπουλο και μου ανέφερε πως μόνο με την υπογραφή των δύο συστημάτων θα διατηρηθούν. Να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα να σώσουμε το εργοστάσιο και να το κάνουμε αυτό που ήταν κάποτε. Ελπίζω ότι θα το κάνουμε μέσω του εθνικού τυφεκίου όμως μέχρι τότε όλοι μαζί να κινηθούμε΄΄. Για τη σταφίδα είπε πως ΄΄το στοκ θα υπάρχει πάντα αν δώσουμε μία επιδότηση στον παραγωγό΄΄ και ότι ΄΄η μόνη λύση είναι να αποσυρθούν τα αποθέματα και το κράτος να τα διοχετεύσει αλλού΄΄. ΄΄Να συγκροτήσουμε μία «εθνική Αιγιαλείας» να πάμε στον υπουργό Επικρατείας να θέσουμε τα θέματα για να δυναμώσουμε την Αιγιάλεια΄΄, ανέφερε ο βουλευτής.
Ο κ. Μάρκου είπε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συνεννοήσεις και πως η κυβέρνηση πρέπει να δει τις κινητοποιήσεις των Αιγιαλέων καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος διεκδίκησης λύσης και των τριών θεμάτων.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση για τα ΕΑΣ ωστόσο και οι τρεις υπουργοί δεν προσήλθαν να απαντήσουν βρήκαν πρόφαση το άφησαν για την επόμενη εβδομάδα όταν θα είναι δώρον άδωρον αν αύριο (σήμερα) αποφασίσει απόλυση. Κατήγγειλε το γεγονός ότι το πρόσχημα της διοίκησης ήταν ότι δεν πρόλαβε να παραγγείλει πρώτες ύλες για να ολοκληρωθεί η παραγωγή που έχει τώρα το εργοστάσιο, καταλογίζοντας ευθύνες και στο Δ.Σ. ότι ετοιμάζει νέα σύμβαση με την ίδια ενδεχομένως εταιρεία για να της παραδώσει για ενάμιση χρόνο το εργοστάσιο…

Η Περιφέρεια στο πλευρό του δήμου

Ο κ. Μπονάνος είπε πως η περιφερειακή αρχή είναι δίπλα στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, συντεταγμένη. Επίσης, είπε πως η πρώτη απάντηση δόθηκε με την προτίμηση που έδειξαν οι 170 νέοι φοιτητές του Τμήματος να παραμείνει στον ακαδημαϊκό χάρτη. Σχετικά με τα ΕΑΣ είπε πως η Περιφέρεια έχει έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Χαρδαλιά που αντικατέστησε τον κ. Στεφανή αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό να συναντηθούν. Σημείωσε ακόμη πως η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να… βάλει πλάτη μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων για δυνατό εργοστάσιο που θα στηρίζει την άμυνα της χώρας.

Ο κ. Κατσιφάρας είπε πως είναι κομβικά θέματα για την τοπική οικονομία και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ο κ. Σπηλιόπουλος κάνοντας ιστορική αναφορά στα θέματα που είχε ενεργό ρόλο είπε πως σήμερα η πόλη δεν έχει ισχύ ούτε συμμάχους.

Ο Χρήστος Γούτος ανέφερε πως από επαφές που είχε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου και πως θεωρεί ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει και καλύτερα. Είπε πως έχει εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές προθέσεις και πληροφόρηση για θετικές εξελίξεις άμεσα, όμως τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Σημείωσε ακόμη πως το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να καλύψει το θέμα της σταφίδας και πιστεύω πως θα το κάνει. Σημείωσε ακόμη πως όλη η πόλη πρέπει να γίνει μία γροθιά για να ανατραπεί η κατάσταση.

Δυναμικές τοποθετήσεις των επικεφαλής

Η Βάσω Ψυχράμη για τα ΕΑΣ είπε πως ΄΄δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι απολύονται για να προσληφθούν άλλοι ημέτεροι του κυβερνώντος κόμματος΄΄, και πως το ψήφισμα θα πρέπει να είναι να την κατεύθυνση επίσπευση των διαδικασιών για την ανάπτυξη του εργοστασίου, επαναπρόσληψη των 36 και πρόσληψη τουλάχιστον εκατό εργαζομένων ακόμη. Εκ μέρους της παράταξης της κ. Ψυχράμη, για το ΑΕΙ, μίλησε η κ. Γκρέμου καταλογίζοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή για καθυστέρηση στις αντιδράσεις επαναφέροντας την πρόταση για ίδρυση σχολής αμπέλου και οίνου στο Αίγιο. Ο κ. Μαρινόπουλος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν εκλήθη η διοίκηση της ΠΕΣ για το θέμα της σταφίδας δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία, τονίζοντας πως το αίτημα είναι πάγιο και αφορά την απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής σταφίδας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος ανέγνωσε επιστολή της διοίκησης της ΠΕΣ τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις αλλά αποφάσεις για να στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών. Στο έγγραφο της ΠΕΣ τονιζόταν μεταξύ άλλων πως ΄΄το όποιο μέτρο ενίσχυσης του παραγωγού θα αντιμετωπίσει πρόσκαιρα το ζήτημα ωστόσο του χρόνου η κατάσταση θα είναι ίδια και χειρότερη΄΄, ζητώντας την απόσυρση των αποθεμάτων από την πολιτεία που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να έχει του χρόνου παραγωγή και τιμή το προϊόν.
Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως όλα αυτά υπάγονται σε μία πολιτική που εξυπηρετεί τα πολυεθνικά κέντρα ρίχνοντας ευθύνες στις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Οι προβληματισμοί των φορέων

Μεταφέροντας το κλίμα στα ΕΑΣ ο κ. Σαζακλής έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο» στους 36 εργαζόμενους, κάνοντας γνωστή τη χθεσινή επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου που τους μετέφερε ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι μεγάλες, ζητώντας τη συμβολή όλων ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις για τα minimi και ΤΑΚ.

Την εισήγηση για το θέμα της σταφίδας έκανε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος τονίζοντας πως οι αγορές συμπεριφέρθηκαν παράξενα σε άλλα προϊόντα εκτινάχθηκαν στα ύψη σε άλλα συρρικνώθηκαν, μεταφέροντας την αγωνία και ανησυχία γιατί η τιμή παρουσιάζει πτώση κατά 40% σύμφωνα με τις προβλέψεις από πέρυσι. Σημείωσε πως αυτό πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να διεκδικήσει την άμεση ενίσχυση προς τον αιγιαλέα παραγωγό για την τιμή της σταφίδας, κατά κιλό στον παραγωγό. ΄΄Να στηριχθεί ο παραγωγός και όχι απαραίτητα να κοιτάζουμε να στηριχθούν επιχειρήσεις είτε συνεταιριστικές είτε όχι΄΄, σημείωσε.

Αντιθέτως, ο κ. Μποδιώτης τάχθηκε υπέρ της αποθεματοποίησης και της διάθεσης των αποθεμάτων σε κρατικές δομές, ζητώντας στήριξη της τιμής και μείωση του κόστους παραγωγής με μειωμένη τιμή στο καύσιμο.

Τέλος, ο κ. Μπέσκος στηλίτευσε τη μη ανταπόκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών κάνοντας λόγο για αδιαφορία για τα ζητήματα της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr