background img
banner
banner

Με πίστη και δέος στην Παναγία στο πλατάνι…

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ

Με πάσα θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας, στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του δήμου Καλαβρύτων. Πλήθος πιστών και από την Αιγιάλεια αλλά και την ευρύτερη περιοχή, συνέρρευσε να προσευχηθεί στο εντυπωσιακό προσκύνημα, ενώ ούτε ο άστατος καιρός επί διήμερο, στάθηκε ικανός να αποτρέψει τη διάθεση του κόσμου να το επισκεφθεί.

Άλλωστε, είναι τόσο έντονο το αποτύπωμα της Παναγίας με το ιερό βρέφος μέσα στον πλάτανο – ναό, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ειδικά δε σε εποχές δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας, η πίστη με ορθή κρίση, μπορεί να γίνει διέξοδος. Και μπορεί ο κόσμος να ήταν πολύς, ωστόσο τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας και οι πιστοί, άπαντες φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

Την Τρίτη, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Μεταξύ άλλων, παρέστη και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ντίνο και τον σύμβουλο Κοινότητας Αιγίου Σωκράτη Μαυρίδη.

Επίσης, την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκαν Όρθρος και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του τοπικού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας Γιώργος Γιοβάς, ο τ. βουλευτής Θεόφιλος Βασιλείου, ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου και πολλοί άλλοι.

«Η εκκλησία πορεύεται με γνώμονα την αγάπη και την αλήθεια»

Το Θείο Λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Εκκλησίας σήμερα, που δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα, τόνισε: ΄΄Εκκλησία δεν είναι οι δεσποτάδες και οι παπάδες. Εκκλησία είναι ο τριαδικός Θεός. Εκκλησία είναι ο Σταυρός των Παθών και η Ανάσταση του Χριστού μας. Εκκλησία είναι το σώμα και το αίμα του Ιησού. Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει, να μας κάνει να βρισκόμαστε σε μία μόνιμη εσωτερική αναζήτηση, όπως δύο χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι ο “πόλεμος” και η αμφισβήτηση που δέχεται ο κύκλος της Εκκλησίας. Βάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τον αθεϊσμό, από πολλές μεριές. Πόσα χρόνια πια αυτός ο σταυρός, θα “σηκώνει” τα πάντα; Δύο χιλιάδες χρόνια διωγμοί, φυλακίσεις, συκοφαντίες και προπηλακισμοί και τρομερή αμφισβήτηση. Κι όμως… η εκκλησία συνεχίζεται να πορεύεται ενάντια σε όλους όσους την πολεμούν. Ο κόσμος όμως παρασύρεται εύκολα… και δυστυχώς, δεν πρέπει. Ξεχνάει αυτούς που χειροκροτούσε, αυτούς που “ανέβαιναν” ως άλλοι και σύγχρονοι θεοί και για εκείνους έστρωναν παιάνες και ακριβά χαλιά και τα βάζει μαζί τους. Η εκκλησία πορεύεται με γνώμονα την αγάπη στον Θεό και την απόλυτη αλήθεια. Δεν έχουν ανάγκη οι κληρικοί από χειροκρότημα ή… ακριβά χαλιά΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Η Ορθόδοξη Εκκλησία ξέρει να επιβιώνει και με τις πιο δύσκολες συνθήκες. Σήμερα εορτάζουμε την Παναγία την Πλατανιώτισσα και καλώ όλους να μπορέσουμε να “συλλάβουμε” όλο αυτό το “μυστήριο”, να αντιληφθούμε όλη αυτή την άπλετη αγάπη της Παναγίας προς τον κόσμο, τους πιστούς. Αυτό σας καλώ να κάνετε απλόχερα και εσείς, δώσετε την απόλυτη αγάπη σας στην εκκλησία και τον τριαδικό Θεό΄΄.

Θερμές ευχαριστίες από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο

Θερμές ευχαριστίες προς τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες που χοροστάτησαν, τους ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ευχόμενος η Παναγία να συντροφεύει και να θέτει όλους υπό την σκέπη Της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr