background img
banner
banner

Με τους νόμους της φύσης η αναγέννηση των καμένων

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Η φύση έχει τον μηχανισμό να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της κι αυτό μπορεί να επισπευστεί με τη βοήθεια των ειδικών που έχουν την τεχνογνωσία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά.

Για την περίπτωση της Δυτικής Αιγιάλειας, που επλήγη από τη φωτιά της 31ης Ιουλίου, το Δασαρχείο Πατρών ενήργησε άμεσα προχωρώντας αρχικά στην αποτύπωση της καταστροφής και εν συνεχεία στην εκπόνηση μελέτης, αφενός για την ομαλότητα και την ασφάλεια στην πληγείσα περιοχή και αφετέρου για να απαλλαγεί η φύση από ό,τι τη βαραίνει ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η φυσική αναγέννηση.

Τι έδειξε η αποτύπωση

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποτύπωση της πυρκαγιάς, έκανε γνωστά, ερωτηθείς από το protionline.gr, ο Δασάρχης Πατρών Σταύρος Βαρβατσούλης. Όπως μετέφερε, ΄΄από την πρώτη αποτύπωση που έχουμε κάνει, διαπιστώσαμε ότι έχουν καεί συνολικά 4.000 στρέμματα δασικής και μη δασικής έκτασης. Στις μη δασικές περιλαμβάνεται όλη η ζώνη του οικισμού και οι αγροτικές εκτάσεις. Από αυτά τα 4.000 στρέμματα, πάνω από 1.500 περίπου είναι το καμένο δάσος. Σκοπός μας ήταν να αποτυπωθεί επακριβώς όλη η δασική έκταση που κάηκε, προκειμένου να κηρυχθεί αναδασωτέα΄΄.

Αναμένεται Διάταξη για απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου

Ως προς τις ενέργειες της Υπηρεσίας του, σημείωσε: ΄΄Κύριο μέλημά μας είναι η προστασία της καμένης δασικής έκτασης και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε αμέσως. Η περιοχή παρακολουθείται, επίσης, θα υπάρξει αύξηση των ελέγχων επιτήρησης και αναμένουμε την έκδοση της σχετικής ΔΑΔ (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης) για την απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου στην καμένη περιοχή. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουμε και είναι άμεσα΄΄.

Εκπόνηση μελέτης αντιδιαβρωτικών έργων

Το δεύτερο βήμα του Δασάρχη Πατρών ήταν να δώσει διαταγή για να συνταχθεί μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων στην πληγείσα δασική έκταση. ΄΄Ήδη΄΄, όπως ανέφερε στo protionline.gr, ΄΄έχει οριστεί υπάλληλος για την εκπόνηση της μελέτης. Επικεντρωνόμαστε σε τρία ρέματα που είναι η «Καργιά», η «Βρύση» και ένα ανώνυμο «τυφλό» ρέμα, που βρίσκονται άνωθεν της Εθνικής Οδού και πριν την είσοδο των τούνελ μέχρι την Άνω Ζήρια. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία για να κάνουμε μέσα σε αυτή την περιοχή, κορμοφράγματα και κορμοδέματα. Τα κορμοφράγματα θα τοποθετηθούν στα ρέματα στις κεντρικές κοίτες και τα κορμοδέματα θα γίνουν πλευρικά, στις ράχες δηλαδή των ρεμάτων, με σκοπό να συγκρατήσουμε το έδαφος, μετά τις πρώτες βροχές και να μην έχουμε την παράσυρση του εδάφους. Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τα πλημμυρικά φαινόμενα΄΄. Σημείωσε ακόμη πως η επιφάνεια που έχει καεί είναι σχετικά μικρή δηλαδή οι λεκάνες απορροής πάνω από αυτά τα ρέματα δεν έχουν καεί όλες, αντιθέτως, στο κάτω μέρος παρουσιάζεται μεγαλύτερο πρόβλημα. ΄΄Έχουμε μία επιφάνεια που είναι ανέπαφη και διατηρείται το φυσικό δάσος όπως είναι η Άνω Ζήρια΄΄, τόνισε.

Αίτημα χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως υπάρχει αίτημα χρηματοδότησης που βαίνει προς ικανοποίηση, λέγοντας: ΄΄Εμείς προσπαθούμε, λόγω και των έργων της Εθνικής Οδού και δεδομένων κάποιων κατοικιών που υπάρχουν κάτω από την Παλαιά Εθνική, να μπορέσουμε να έχουμε τη λιγότερη παράσυρση φερτών υλικών προς το ρέμα, να μειώσουμε δηλαδή τη στερεοπαροχή. Έχουμε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης ύψους περίπου 150.000 ευρώ και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι θα εξασφαλιστεί το ποσό σε κεντρικό επίπεδο από το «Πράσινο Ταμείο», ούτως ώστε να γίνουν οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις΄΄.

Έτσι θα γίνει η υλοτομία

Αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι ώστε να «ελευθερωθεί» η περιοχή από τα καμένα, ο Δασάρχης Πατρών επισημαίνει: ΄΄Μέσα στα καμένα θα δοθούν άδειες υλοτομίας στο δάσος. Εκτός από αυτά που θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα, θα διατεθούν ποσότητες στους κατοίκους της Ζήριας. Μας έχει κατατεθεί αίτημα από τον δήμο Αιιγαλείας ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία στους δημοτικούς δρόμους κι εμείς θα δώσουμε τη σχετική άδεια, δεδομένου ότι ο δήμος έχει την ευθύνη συντήρησης των δημοτικών δρόμων. Επίσης, είμαστε σε διαδικασία να δώσουμε άδεια στην Ολυμπία Οδό προκειμένου να κόψει τα καμένα δέντρα που βρίσκονται στη ζώνη απαλλοτρίωσης και ευθύνης της΄΄.

Εγκύκλιος διευκολύνει τη διαδικασία για την κοπή επικίνδυνων για πτώση δέντρων

Σε ό,τι αφορά τα μη δασικά, ο Δασάρχης, ανέφερε: ΄΄Μας έχει σταλεί εγκύκλιος τελευταία από το υπουργείο, σχετικά τη διαδικασία υλοποίησης της υλοτομίας στις μη δασικές εκτάσεις, δηλαδή σε αυτές που βρίσκονται εκτός οικισμού, διότι, ως γνωστόν, μέσα στους οικισμούς οι άδειες εκδίδονται από την Πολεοδομία. Εκτός οικισμού όμως θα πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις όπως ισχύει και στις περιπτώσεις που ένας πολίτης επιθυμεί να προχωρήσει σε κοπή δασικού δέντρου. Η εγκύκλιος ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στον αιτούντα να προχωρήσει τη διαδικασία στην περίπτωση που εντός είκοσι ημερών από την αίτηση, η δασική υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση. Για λόγους επικινδυνότητας ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει την υλοτομία και μετά να κάνει τη διαδικασία της μεταφοράς των ξύλων όπου αυτός επιθυμεί. Έτσι δίνεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την αποφυγή προβλημάτων΄΄.

Εκτίμηση για σύντομη και αρκετά καλή αναγέννηση

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να συμβάλει στην αποκατάσταση της φύσης μέσω αναδασώσεων, εκδηλώθηκε από την επομένη κιόλας της φωτιάς. Ποιος είναι όμως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε η φύση να πρασινίσει και πάλι; Σύμφωνα με τον κ. Βαρβατσούλη, ΄΄η αποκατάσταση θα γίνει με φυσική αναγέννηση. Θα παρακολουθηθεί η εξέλιξή της και θα δούμε αν χρειαστεί στο μέλλον να υπάρξει μία τεχνητή αναδάσωση. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά προχωράμε στις αναδασώσεις. Αυτές τις προσπάθειες των πολιτών θα προσπαθήσουμε, όπου εκδηλωθούν, να τις εκμεταλλευτούμε. Στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρούμε ότι το πιο σωστό είναι να περιμένουμε τη φυσική αναγέννηση. Διότι έχουμε την πεύκη η οποία ουσιαστικά αναγεννάται με τους σπόρους που υπάρχουν κι έχουμε και τα πλατύφυλλα που βλαστάνουν άμεσα, δηλαδή μπορούμε να τα δούμε να βλαστάνουν και μέσα στον επόμενο μήνα ή να έχουν αρχίσει ήδη. Η φύση από μόνη της πολλές φορές δίνει την καλύτερη λύση. Ιδίως δε γι’ αυτό το δάσος που ήταν ψηλό, παραγωγικό και είχε καρπούς, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν σπόρια τα οποία, με την υλοτομία που θα γίνει και την πτώση τους, θα διασκορπιστούν σε όλη την περιοχή και θα έχουμε μία αναγέννηση αρκετά καλή΄΄.

‘‘Δεν είναι καν δασική έκταση το κλαμπ Μεντιτερανέ’’

Στο μεταξύ, ερωτώμενος ο κ. Βαρβατσούλης σχετικά με το εάν η υπηρεσία του δεν έδωσε το δικαίωμα λήψης μέτρων προστασίας των εγκαταστάσεων του πρώην κλαμπ Μεντιτερανέ, όπως έχει καταγγελθεί από τον Σύλλογο που το διαχειρίζεται και αναφέρθηκε και από τον δήμαρχο Αιγιαλείας, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς, όπως είπε, δεν έχει κατατεθεί προς έγκριση κάποια μελέτη αντιπυρικής προστασίας ενώ η έκταση έχει αποχαρακτηριστεί και δεν είναι καν δασική…

Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Υπήρξε στο παρελθόν μία προσέγγιση, ίσως και δέκα χρόνια πριν, για την εκμετάλλευση του κλαμπ Μεντιτερανέ. Όμως ήδη έχει υπάρξει η γνωμοδότηση ότι είναι μη δασικό. Άρα θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα χωρίς να ρωτήσουν καθόλου τη δασική υπηρεσία. Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ότι όλες οι εγκαταστάσεις του κλαμπ Μεντιτερανέ είναι μη δασικές. Απλά υπάρχει το δάσος ακριβώς δίπλα, μεταξύ του Κτήματος Παναγιωτόπουλου μέχρι το Μεντιτερανέ που είναι διακατεχόμενο. Από τη στιγμή που ο Σύλλογος διαχειρίζεται τον χώρο, θα μπορούσε να έχει καταθέσει μελέτη αντιπυρικής προστασίας του δάσους. Όμως δεν μας έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη΄΄.

Στην καμένη περιοχή δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ανεμογεννήτριες

Επιπροσθέτως, ο Δασάρχης Πατρών καταρρίπτει τον… μύθο, σχετικά με τις καταγγελίες για εμπρησμούς, με σκοπό μετά να τοποθετηθούν στην περιοχή ανεμογεννήτριες. Όπως αναφέρει, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα κ.λπ.), όπως και οι Κεραίες Κινητής ή οτιδήποτε άλλο συναφές, χωροθετούνται κατόπιν αδειών σε δασικές ή και αναδασωτέες περιοχές. Δεν χρειάζεται δηλαδή να καεί μια περιοχή για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

΄΄Στην περιοχή που έχει καεί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Πάνω από την πληγείσα περιοχή στην Άνω Ζήρια και στο δάσος της Ζήριας είχαν κινηθεί διαδικασίες για ανάπτυξη αιολικών πάρκων από δεκαετίες. Και μάλιστα, έχουν εγκριθεί δύο σχέδια, έχουν δοθεί δηλαδή εγκρίσεις επεμβάσεων για αιολικό πάρκο. Αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει πριν το 2015. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ολοκληρωθεί και επανέρχονται οι μελετητές με σκοπό να τροποποιήσουν τις μελέτες τους για να πάρουν νέα έγκριση΄΄, σημειώνει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr