background img
banner
banner

«Ξεκρέμαστοι» πυρόπληκτοι αγρότες της Δυτικής Αιγιάλειας

ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ» 

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση έχουν περιέλθει αγρότες της Δυτικής Αιγιάλειας οι οποίοι απώλεσαν δέντρα και καλλιέργειες στη φωτιά της 31ης Ιουλίου, μένουν όμως εκτός των παροχών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχθές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στην Πάτρα, με αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες πυρόπληκτων περιοχών να… επανέρχονται την Παρασκευή για να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσαν…

Το αίτημα που έθεσαν στην κινητοποίηση, αφορά ουσιαστικά 100% αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τους πυρόπληκτους Αχαΐας και Ηλείας. ΄΄Αυτό που ζητάμε είναι άμεση και καθολική αποζημίωση των πυρόπληκτων, όμως η κυβέρνηση έχει άλλες προθέσεις΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης. Ερωτηθείς για την έκταση του προβλήματος στη Δυτική Αιγιάλεια, σημείωσε: ΄΄Έχουμε κάνει επίσκεψη στη Ζήρια και μας έχει μεταφερθεί πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Έχει να κάνει κυρίως με ελαιοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση αρνείται να αποζημιώσει όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και δεν έχουν κάνει δηλώσεις στο Ο.Σ.Δ.Ε. (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου). Έτσι μένει εκτός πολύς κόσμος που όμως τα δέντρα του καταστράφηκαν και θα έχει μηδενική παραγωγή για χρόνια. Είναι λάθος να εξαρτάται βάσει του Ο.Σ.Δ.Ε. Δεν είναι το θέμα αν είναι ασφαλισμένη η ελιά που κάηκε. Υπάρχουν πολλοί που δεν λαμβάνουν ενίσχυση. Ούτως ή άλλως τα ΠΣΕΑ θα πληρώσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι βέβαιο ότι είναι ένας τρόπος για να… πετάξουν έξω από τις αποζημιώσεις αρκετές καλλιέργειες΄΄.

Αναμένουν απαντήσεις και για τη σταφίδα

Παράλληλα, ο κ. Μποδιώτης ανέφερε πως οι αγρότες της Αιγιάλειας και της Ηλείας έχουν έναν ακόμη σοβαρό λόγο για κινητοποιήσεις, λέγοντας: ΄΄Θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση μαζί με τους αγρότες της Ηλείας και την Παρασκευή στην Αποκεντρωμένη, ζητώντας απαντήσεις στα αιτήματα που θέσαμε προχθές. Εκτός από τις αποζημιώσεις των πληγέντων της φωτιάς, μας απασχολεί και το θέμα της σταφίδας. Ζητούμε άμεση στήριξη της τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει αξιοπρεπές εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς΄΄. ΄΄Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν βροντερό «παρών», καθώς τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, τη στιγμή που τόσοι παραγωγοί κινδυνεύουν με αφανισμό΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr