background img
banner
banner

Παναιγιάλεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 Οκτωβρίου για τη Φυσικοθεραπεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το τελεσίγραφο του δήμου Αιγιαλείας διαμέσου επιστολής του δημάρχου στη Νίκη Κεραμέως ότι η πόλη θα κλείσει την εθνική οδό σε ένδειξη διαμαρτυρίας εκτός κι αν δεχθεί την ύστατη ώρα να συναντηθούν για το ζήτημα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, φαίνεται πως θορύβησε την κυβέρνηση. Η υπουργός ματαίωσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψή της στην Πάτρα, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού ενημέρωσε ότι την Τρίτη το μεσημέρι θα δώσει ημερομηνία για ραντεβού, ωστόσο σε σύσκεψη των φορέων μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε δυναμική κινητοποίηση με παναιγιάλεια απεργία στις 8 Οκτωβρίου.

Ανταποκρίθηκαν όλοι!

Στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής ανταποκρίθηκε το σύνολο των φορέων που εκλήθησαν, δίνοντας το «παρών» το απόγευμα της Παρασκευής 24/9  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο πλαισίωσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Μαρία Γιδά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μαρινόπουλος (Ποιοτική Αιγιάλεια) και Μαρία Ιατροπούλου (Μπροστά για την Αιγιάλεια), ο γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, η πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη, Κώστας Μεσάζος, Ζουμπουλιά Σπυροπούλου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος και η γραμματέας Γιούλα Μπίρη, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ. Μεντζελόπουλος, από την ΠΑΕΚ και τη Συντεχνία Αρτοποιών ο Άρης Τηλιγάδης, από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Μουρίκης, ενώ δικαιολογημένα απόντες ήταν Δικηγορικός και Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου που προφορικά συντάχθηκαν με τις αποφάσεις των φορέων.

«Όλοι στον δρόμο για το συμφέρον της πόλης»

Στην αρχή της σύσκεψης, ο δήμαρχος ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης των περιφερειακών Τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ωστόσο πως η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και το θέμα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ανέφερε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής από τότε που ανέκυψε το θέμα και αφότου ελήφθη η απόφαση της πρυτανείας αλλά και της Συγκλήτου μετέπειτα για μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, υπενθυμίζοντας τη σύσκεψη με τον υφυπουργό κ. Συρίγο και την παραπομπή του στην πρυτανεία και πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει την πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου για δυναμικές κινητοποιήσεις με πανό και κλείσιμο δρόμων και κάνοντας γνωστό ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για συνάντηση με την υπουργό απέβησαν ως τώρα άκαρπες. ΄΄Αν για κάποιος αυτός ο τρόπος αντίδρασης είναι κάπως άκομψος και δεν συνάδει με τα δημοκρατικά δεδομένα, εμείς είμαστε έτοιμοι να τον υιοθετήσουμε διότι βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης΄΄, ανέφερε τότε ο κ. Καλογερόπουλος.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας έκανε γνωστό πως ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Τάκης Παρασκευόπουλος επικοινώνησε το μεσημέρι της Παρασκευής μαζί του διαμέσου του Αχαιού βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα και του μετέφερε πως ως το μεσημέρι της Τρίτης θα επικοινωνήσει ώστε να οριστικοποιηθεί η ημέρα και η ώρα του ραντεβού, γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη άσκηση πίεσης απέδωσε καρπούς. ΄΄Αποδεικνύεται πως η επιστολή του δημάρχου τους «ταρακούνησε» και θορύβησε την κυβέρνηση΄΄, είπε χαρακτηριστικά.

«Βολές» στη δημοτική αρχή για καθυστέρηση

Ο κ. Γούτος τόνισε πως ΄΄είμαστε πίσω από τις εξελίξεις΄΄, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για ελλιπή κινητοποίηση επί του θέματος έγκαιρα και ζητώντας μεγαλύτερη σοβαρότητα, με τον δήμαρχο ωστόσο να του απαντά αργότερα πως η ενημέρωση ότι μπορεί να εκτελεστεί τελικά η απόφαση για μεταφορά στην Πάτρα ελήφθη από τη Σύγκλητο μόλις πριν τέσσερις μήνες και ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ διαφάνηκαν οι προθέσεις. Είπε ακόμη ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΦΕΚ πάει για Νοέμβριο, εκτιμώντας ότι οι νωπές αντιδράσεις θα είναι πιο αποτελεσματικές. Απαισιόδοξη για την έκβαση του θέματος δήλωσε η κ. Ψυχράμη, ορμώμενη και από την κυβερνητική στάση για το θέμα της σταφίδας, ζητώντας συντονισμένη δράση με τους βουλευτές, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε το παραμικρό επί του θέματος.

Στη διαπίστωση ότι το Αίγιο υποβαθμίζεται σε όλους τους τομείς, έκανε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, αναφερόμενος και στο θέμα της ΕΑΣ. Σημείωσε ακόμη πως η προγραμματισμένη για το Σάββατο κινητοποίηση ένεκα του περάσματος της υπουργού, θα αποτύγχανε τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις για να είναι επιτυχημένες χρειάζονται προετοιμασία. Σημείωσε ακόμη πως για το θέμα του ΑΕΙ, «θα έπρεπε να είχαμε τρέξει πολύ νωρίτερα’’. Η κ. Μαστραπά είπε πως η μεταφορά του Τμήματος εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική συρρίκνωσης των σχολών, ενώ ο κ. Ταξιαρχόπουλος σημείωσε πως η συγκέντρωση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και ότι οι φορείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση από τον δήμο. Είπε ακόμη πως οι αποκλεισμοί των δρόμων είναι ξεπερασμένη λύση διότι δεν ευθύνεται και ο κόσμος που θέλει να περάσει. Επίσης, ο Λάμπης Παπαδόπουλος ανέφερε πως η δημοτική αρχή θα μπορούσε κάθε μέρα να είναι έξω από το γραφείο της υπουργού. Η κ. Σκανδάμη τόνισε πως η Νίκη Κεραμέως δεν… φοβάται κανέναν, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έχει… διαλύσει τους εκπαιδευτικούς και πως είναι η πιο ανάλγητη υπουργός που έχει περάσει! Ανέφερε ακόμη ότι προφανώς ήθελε να κερδίσει χρόνο και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν αγαπάμε την πόλη μας, ενώ πρότεινε να γίνει μια δράση και με τους φοιτητές του Τμήματος. Ο Νίκος Παπαδόπουλος είπε πως οι φορείς πρέπει να είναι συμπαγείς και να προγραμματιστεί κινητοποίηση που να δείχνει πως η πόλη έχει μαχητική διάθεση, ενώ ο κ. Τηλιγάδης ανέφερε πως ο δήμος δεν έχει συνεργασία με τους φορείς, ενώ θα έπρεπε οι παρουσία του δήμου να είναι πιο πιεστική και να αντιμετωπίζει το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα, κάτι που αργότερα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Να σταματήσει αυτός ο πεσιμισμός και ο καθένας να… καθαρίσει το πιάτο του είπε ο κ. Μουρίκης, ζητώντας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, ενώ η κ. Ιατροπούλου τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων που εξ αρχής πρότεινε η παράταξη στην οποία ανήκει. Τέλος, ο κ. Μεντζελόπουλος ανέφερε πως οι αποφάσεις είναι στη γενικότερη πολιτική μέσω της οποίας βάλλεται και η παιδεία αλλά και η υγεία, για να οδηγηθούν τελικώς στην ιδιωτικοποίηση.

Καταγγελίες κι αποκαλύψεις…

Κλείνοντας κι αφού όλοι αποδέχθηκαν την πρόταση για παναιγιάλεια απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Ας μην λειτουργούμε με πολιτικά κριτήρια, η απόφαση όμως για το μέλλον της Φυσικοθεραπείας είναι καθαρά πολιτική. Το κλίμα είναι κακό και δεν βλέπουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να έχουν διάθεση να «σηκώσουν το πάτερο». Είμαστε μόνοι μας και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί να παλέψουμε΄΄.

Αίσθηση προκάλεσαν τα καταγγελλόμενα του αντιδημάρχου Παιδείας αναφορικά με τις μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, αλλά και η αποκάλυψη του δημάρχου ότι «απειλήθηκε» να μην… κατεβάσει τον κόσμο στον δρόμο διότι αυτό είναι παράνομο, με τον ίδιο να απαντά πως «αν η παρανομία έρχεται από τον δήμο, τότε ο ίδιος ας πάει φυλακή»…

Οι αποφάσεις…

Αποφασίστηκε έτσι να πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση ανεξάρτητα από το εάν θα οριστικοποιηθεί το ραντεβού με την υπουργό. Οι προτάσεις που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές ήταν να ενεργοποιηθεί το συντονιστικό των φορέων με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση ώστε να προετοιμάσει 24ωρη παναιγιάλεια απεργία και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Ακόμη, αποδεκτό έγινε το αίτημα του κ. Γούτου για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία των βουλευτών Αχαΐας αλλά και εκπροσώπων των φορέων, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Επιπλέον, υιοθετήθηκε η πρόταση να ενεργοποιηθούν και οι φοιτητές και να διοργανωθεί μία δράση γι’ αυτούς.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr