background img
banner
banner

Παραμένει σε εκκρεμότητα για ένατη χρονιά η ανασκαφή της Αρχαίας Ελίκης

ΕΦΑΕΛ: ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ούτε και φέτος, για ένατη συνεχή χρονιά, η ερευνητική ομάδα της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου έλαβε το «πράσινο φως» για τις ανασκαφές της Αρχαίας Ελίκης από την αρμόδια Επιτροπή, μη ανανεώνοντας το αίτημα που έχει υποβληθεί για τη συνέχισή τους. Τα αποτελέσματα των μελετών και τα ευρήματα που έχουν έρθει ως τώρα στην επιφάνεια, θα αναλυθούν στο τριήμερο συνέδριο που ξεκινά το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με θέμα “Η Ελίκη μετά το 373 π.Χ.” από την Εταιρία Φίλων Αρχαίας Ελίκης

Δίχως επίσημη αιτιολογία η μη έγκριση της ανασκαφής

Φταίει το αργό και δυσλειτουργικό… δημόσιο και οι υπηρεσίες του; Φταίνε οι “καλοθελητές” που κατά καιρούς “έπεσαν απάνω – καταπάνω” ώστε να πάψει να δίδεται η εν λόγω άδεια ανασκαφής από εμπάθεια ή… ζήλεια; Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Για άλλη μια χρονιά η επιτυχημένη επί χρόνια ανασκαφική έρευνα – που έχει κάνει μέχρι και τον “γύρο του κόσμου” λόγω της μεγάλης σημασίας της- έχει μπει στην… κατάψυξη και παραμένει. Μάλιστα, τα πέντε τελευταία χρόνια, δηλαδή 2015 με 2020, έχουν γίνει τρεις διαφορετικές εκθέσεις ελέγχου από ειδικό κλιμάκιο (με διαφορετικά μέλη κάθε φορά) από το επίσημο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το αρμόδιο υπουργείο, καταλήγοντας και οι τρεις επιτροπές, στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: Η μη έγκριση της συνέχισης της ανασκαφής της Αρχαίας Ελίκης, έχει γίνει με παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και δίχως επίσημη αιτιολογία. Ο τελευταίος έλεγχος από τα κλιμάκια που βρέθηκε στον χώρο για αυτοψία, διεξήχθη τον Φλεβάρη του ‘21.

Οι εργασίες καθαρισμού και οι τριήμερες εκδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, η… ακούραστη και αεικίνητη Ντόρα Κατσωνοπούλου και η εργασιακή της ομάδα, συνεχίζει την μελέτη των ευρημάτων που έχουν έρθει στο “φως” σε παλαιότερες δράσεις, ενώ φροντίζει να ενημερώνονται οι “θέσεις” της ανασκαφής συχνά, να καταγράφεται καθετί που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό από τον ευρύτερο χώρο και βεβαίως, να γίνεται η συχνή σάρωση του χώρου από χόρτα ή καλάμια, σκουπίδια ή μικροαντικείμενα και να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το όλο εγχείρημα. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών και τα συγκεκριμένα ευρήματα που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο, είναι και ο… λόγος που επίσημα αύριο Σάββατο ξεκινά το Συνέδριο που φέρνει τον τίτλο “Η Ελίκη μετά το 373 π.Χ.”. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τριήμερης διάρκειας συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Ιωάννης Κουκουβέλας και Ντόρα Κατσωνοπούλου στην συζήτηση “373 π.Χ. – Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός φυσικών καταστροφών”, η Ντόρα Κατσωνοπούλου και η Έλενα Παρτίδα στην συζήτηση “Η Αναγέννηση της Ελίκης μετά το 373 π.Χ., ενώ η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώνεται με την Σοφία Τσουρινάκη η οποία θα μιλήσει για το “Δίκτυο βαφείων στον Κορινθιακό Κόλπο κατά την Ελληνιστική περίοδο”.

Συνεδρίες με ενδιαφέρον επιστημονικό

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα μιλήσουν οι Βάγια Ξανθοπούλου, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Ντόρα Κατσωνοπούλου, Χριστίνα Τρουμπούκη Γιώργος Φακορέλλης, Γεωργία Πετράτου, Λίλιαν Καραλή, Γεώργιος Κατσιάνης και Γεώργιος Ηλιόπουλος. Κατά την τρίτη συνεδρία και την ίδια ημέρα, τον λόγο θα πάρουν οι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ιωάννα Τριανταφύλλου, Ελένη Κολαϊτη και Νίκος Μουρτζάς, Λίλιαν Καραλή και Αναστασία Τσαλίκη καθώς και η Ντόρα Κατσωνοπούλου. Κλείνοντας τις ομιλίες, θα κάνει διάλεξη ο Χρήστος Μεράντζας με τις “Σκέψεις για την ανασκαφική «οντοφάνεια» στην Αρχαία Ελίκη”, ο Robert Weir και η Σοφία Τσουρινάκη, ο Κωνσταντίνος Κιούσης και οι Μariza Kormann, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και Ιωάννης Κουκουβέλας. Στα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου θα αναφερθούν οι Ντόρα Κατσωνοπούλου, Ιωάννης Κουκουβέλας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ αργότερα η βραδιά θα κλείσει με την επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας στον Λόγγο, ενώ έπειτα τα παρατεθεί δείπνο σε όλους τους συμμετέχοντες, σε κατάστημα της περιοχής των Σελιανιτίκων.

Με αποδείξεις χειροπιαστές η Ελίκη το 373 π.Χ.

Να επισημανθεί ότι το Διεπιστημονικό Συνέδριο θα κλείσει την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, με την Γεωαρχαιολογική ξενάγηση στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Αρχαίας Ελίκης, ενώ θα παρατεθεί και αποχαιρετιστήριο γεύμα. Το τριήμερο συνέδριο θα είναι ουσιαστικά επίσημες διαλέξεις, βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις μελέτες και τις ανασκαφές, “δοσμένες” από τα πιο επίσημα χείλη των ομιλητών, η οποία φέρνει στο ¨φως¨ μια άλλη πτυχή των γεγονότων όπως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είχαν προκύψει: Ότι η Ελίκη, μετά το καταστροφικό φαινόμενο του σεισμού, το 373 π.Χ., δεν ¨εξαφανίστηκε¨ από προσώπου γης όπως πολλοί μέχρι τώρα πίστευαν. Τα ευρήματα που έχουν προκύψει, είναι ικανά και βάσιμα ώστε να θεωρηθεί πως η Αρχαία Ελίκη, συνέχισε να υπάρχει και να ακμάζει και μετά τον καταστροφικό σεισμό. Οι αποδείξεις είναι πλέον χειροπιαστές και τεκμηριωμένες και στο συνέδριο επίσημο τριήμερο Συνέδριο, θα αποδειχθεί ότι ο οικισμός της τότε εποχής συνεχίστηκε, η Αρχαία Πόλη ¨αναγεννήθηκε¨ από τις… στάχτες της και ότι για πολλά – πολλά χρόνια υπήρξε στην ίδια περιοχή, σημαντικός και πλούσιος πολιτισμός ο οποίος εξακολούθησε να ζει και να παράγει, για τουλάχιστον 7 αιώνες ακόμα από τους εναπομείναντες κατοίκους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr