background img
banner
banner

Πλατεία “Γρηγόρης Σολωμός”

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΡΗ

Με μια πολύ οργανωμένη και γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας Κούμαρη Παναγιώτης Μαρκόπουλος και η κόρη του αείμνηστου Γρήγορη Σολωμού, δόθηκε η νέα ονομασία της κεντρικής πλατείας του χωριού προς τιμή του εκλιπόντος, ο οποίος ήταν γεννημένος στο Κούμαρη. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή, που αγνοούσε παντελώς την μπόρα που ξέσπασε δέκα μόλις λεπτά προτού ξεκινήσει η εκδήλωση και δεν έφυγε… Και άλλωστε… πώς να φύγει;

Η ιδέα του Παναγιώτη Μαρκόπουλου υλοποιήθηκε με τις ¨ευλογίες¨ της Κ. Σολωμού

Ο πρόεδρος της κοινότητας και οι εθελοντές της “ομάδας” του, μαζί με τον Τοπικό Σύλλογο “Νέο Όραμα” είχαν ετοιμάσει σχεδόν τα πάντα και με όλες τις τιμές και τις συνθήκες που θα έπρεπε να επικρατήσουν σε μία συγκινητική και ιδιαίτερη εκδήλωση, όπως αυτή. Την ιδέα για το όνομα της πλατείας την σκέφτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαρκόπουλος, μαζί με κάποιους συγχωριανούς του. Η ιδέα του δεν άργησε να “παίρνει σάρκα και οστά” όταν προτάθηκε πολύ γρήγορα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σαν ερώτηση και πρόταση, μέσω του προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Ντίνου. Εκείνος, προώθησε την ιδέα του κ. Μαρκόπουλου με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα “πέρασε” παμψηφεί από το δημοτικό συμβούλιο ως μια πολύ καλή και έξυπνη ιδέα. Από εκεί και στο εξής, όλα είχαν πάρει πια το δρόμο τους για την ονομασία της πλατείας και έμενε μόνο η “έγκριση” της κόρης του εκλιπόντος Γρήγορη Σολωμού…

250 άτομα… υπό βροχή για τον μεγάλο άνθρωπο και πολιτικό Γρηγόρη Σολωμό

Η πρόταση που έγινε στην κόρη του Γ. Σολωμού, Κατερίνα, όχι μόνο την βρήκε σύμφωνη άμεσα, αλλά την στήριξε και την “αγκάλιασε” με τον πιο όμορφο και συγκινησιακό τρόπο, όταν το βράδυ της Κυριακής στο μικρόφωνο και απευθυνόμενη στους 250 και πλέον παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, την άκουσαν που “έσπασε” η φωνή της ουκ ολίγες φορές και έτσι, μετέδωσε αμέσως στον κόσμο την ιδιαιτερότητα της “στιγμής” της.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κόρη του αείμνηστου βουλευτή και υπουργού, βοήθησε τα μέγιστα μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της προετοιμασίας της πλατείας και στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του προέδρου και των ανθρώπων που ανέλαβαν το “στήσιμο” του χώρου και την διαμόρφωση του.
Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη πλατεία (και… όχι μόνο) είναι προσωπικός “κόπος” και ευθύνη του ίδιου του προέδρου, που εδώ και χρόνια κάνει με δικά του έξοδα, οικονομικά και ηθικά, πράγματα για το χωριό και για την εξέλιξή του.

Στο πλευρό του προέδρου, ήταν από την αρχή τα μέλη του Συλλόγου “Νέο Όραμα” όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται στην κοινότητα του Κούμαρη, καθώς και εθελοντές από άλλες όμορες περιοχές, που αγαπούν και ενδιαφέρονται για το ωραίο γραφικό χωριό της Αιγιάλειας.

Δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν όλα όσα είχαν προγραμματιστεί

Ο προσωπικός κόπος των ανθρώπων της κοινότητας “μεταφράστηκε” σε γιορτή και χειροκροτήματα, το βράδυ της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου. Την αθρόα προσέλευση του κόσμου δεν την… “έσκιαξε” ούτε ο κορωνοϊός, ούτε η καταιγίδα που ξέσπασε λίγη ώρα πριν την έναρξη της τελετής, ούτε τίποτα! Το πλήθος συμμετείχε και το… καταχάρηκε, όχι μόνο για να δώσει την δέουσα προσοχή και τιμή στον μεγάλο εκλιπόντα και πολιτικό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και “ζωντανές” εκδηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε όλη την Αιγιάλεια. Η τιμητική πλακέτα που κοσμεί και θα ομορφαίνει στο εξής τον χώρο της πλατείας του χωριού, “φωταγωγήθηκε” με όλες τις τιμές. Ο κόσμος συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία και το πιο σημαντικό ήταν πως δεν μετακινήθηκε καν (!) όταν για περίπου δέκα λεπτά έπιασε πολύ δυνατή βροχή.

Ποιοι παραβρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση του χωριού

Στην ονοματοδοσία της πλατείας για το όνομα του γιατρού, Υπουργού και Διοικητή του ΙΚΑ που καταγόταν από το χωριό, παραβρέθηκε πλήθος πολιτικών προσώπων του τόπου και όχι μόνο, ενώ μικρές αναφορές για την δράση, το έργο και την ζωή του εκλιπόντος εκφώνησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ντίνος, η αντιδήμαρχος Μαρία Γιδά, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Μαρκόπουλος και τέλος, η κόρη του Γρηγόρη Σολωμού, Κατερίνα Σολωμού, αποδίδοντας έτσι έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη προσφορά του τόσο στην Αιγιάλεια, αλλά όσο και στον τόπο γενικότερα. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν η Βασιλική Ψυχράμη και πλήθος δημοτικών συμβούλων και επιχειρηματιών της περιοχής, καθώς και πολλοί γιατροί από την Πάτρα.

«Σκοπός είναι να μην μας θυμούνται μόνο σε… εκδηλώσεις και χαρές!»

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας, ανέφερε για την ξεχωριστή γιορτή: «Αν είχαμε σύμμαχο τον καιρό θα μιλούσαμε ήδη για μια βραδιά απολύτως αλησμόνητη. Όμως δεν αφήσαμε τις σταγόνες της βροχής να ¨σκεπάσουν¨ τις ¨σταγόνες¨ της συγκίνησης στα πρόσωπά μας, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια και τους ευχαριστούμε όλους για αυτό. Θεωρώ ότι αν ο καιρός δεν ήταν άστατος, θα ξεπερνούσαμε σε προσέλευση τα 500 άτομα. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους πολιτικούς που παραβρεθήκαν στον χώρο της εκδήλωσης και μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά σκοπός είναι να μην μας… θυμούνται μόνο σε εκδηλώσεις και χαρές, αλλά να παρευρίσκονται και στα δύσκολα που περνάει και χρειάζεται ο τόπος μας και το χωριό μας στην καθημερινότητα. Είναι πολύ σημαντικό και για μένα προσωπικά αλλά και για τους κατοίκους της κοινότητας, να μην μας ¨ξεχνούν¨ οι πολιτικοί ιθύνοντες του τόπου και κυρίως αυτοί της Περιφέρειας και των μεγάλων ¨κεφαλιών¨. Η αποκάλυψη και η φωταγώγηση της τιμητικής πλακέτας που θα κοσμεί πλέον την πλατεία μας, είναι η απόδειξη πως οι κάτοικοι, ξέρουν να τιμούν και να μην ξεχνούν τους ανθρώπους με κοινωνική και γεμάτη αγάπη προσφορά. Ευχαριστώ προσωπικά την Κατερίνα Σολωμού για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr