background img
banner
banner

«Πονοκέφαλος» για τους τεχνίτες η μεγάλη αύξηση τιμών σε οικοδομικά υλικά

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ… ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΕ «ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»

Την «άσπρη μέρα» της οικοδομικής δραστηριότητας που ξεπροβάλλει το τελευταίο διάστημα στην Αιγιάλεια, απειλούν οι υπερβολικές αυξήσεις που καταγράφονται στον γενικό δείκτη τιμών οικοδομικών υλικών. Ο προβληματισμός στον κατασκευαστικό κλάδο είναι έντονος καθώς η νέα κατάσταση λειτουργεί αποτρεπτικά στις κατασκευές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις.

Την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα και στην Αιγιάλεια αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, είναι αυξητική, γεγονός που… καταμαρτυρούν και οι νέες οικοδομικές άδειες, ο κίνδυνος να κοπεί αυτή η «φόρα» έρχεται από την υπερβολική αύξηση του κόστους των υλικών κάτι που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό ειδικά για μία περιοχή σαν την Αιγιάλεια που την τριετία 2014-2016 κατέγραψε αρνητικά ρεκόρ οικοδομικής δραστηριότητας και υποτίθεται ότι πλέον βρίσκεται σε άνοδο.

Αύξηση 39,9% στις οικοδομικές άδειες

Στη ∆υτική Ελλάδα το δωδεκάµηνο Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021 παρατηρείται µια αύξηση στην έκδοση των οικοδοµικών αδειών της τάξεως του 39,8% και αύξηση σε τετραγωνικά µέτρα επιφάνειας 37%, σε σχέση πάντα µε το προηγούμενο δωδεκάµηνο Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός στον οικοδομικό κλάδο εξαιτίας των τιμών, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Έχει δεκαπλασιαστεί η τιμή του σιδήρου

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης τόνισε πως ανά τρίμηνο παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 10% στα οικοδομικά υλικά, ενώ έχει δεκαπλασιαστεί το κόστος του σιδήρου, γεγονός που επηρεάζει βαθύτατα και τη νέα οικοδομή αλλά και τις επιδιορθώσεις και τις ανακαινίσεις. ΄΄Δυστυχώς, μόλις η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται, προκύπτει κάτι νέο και ο κλάδος μας πηγαίνει… από το κακό στο χειρότερο. Είχαμε απραξία για πολλά χρόνια, γεγονός που ανάγκασε πολλούς συναδέλφους να φύγουν από το επάγγελμα αλλά και πάρα πολλούς να ξενιτευτούν αφού δεν έβρισκαν εργασία στον τόπο μας. Κι ενώ φτάσαμε σε σημείο να υπάρχει σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας κι ενώ έχουμε νέες οικοδομές μέσα στο Αίγιο, αρκετές θα έλεγα, αλλά και γενικότερα στην Αιγιάλεια, τώρα μοιραία κάποιοι κάνουν… πίσω λόγω των αυξήσεων, αφού αυτές αναγκαστικά φτάνουν στον καταναλωτή΄΄, επισημαίνει ο κ. Νύχτης.

Να σημειωθεί ότι οι κατά κύριο επάγγελμα οικοδόμοι είναι πολλοί λιγότεροι πλέον στην περιοχή αφού κάποιοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα «πέτρινα χρόνια», και θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα μπορούσε να… σταθεί κάποιος. Πλην όμως, εντύπωση προκαλεί αυτό που επισημαίνει ο κ. Νύχτης: ΄΄Πλέον το επάγγελμά μας δεν προσελκύει νέους ανθρώπους. Όντες άνεργοι, προτιμούν να βρουν μεροκάματο σε καφέ παρά στην οικοδομή. Κακά τα ψέματα, το δικό μας επάγγελμα είναι δύσκολο, ωστόσο είναι μία τέχνη. Τα συνεργεία που απασχολούνται στις νέες οικοδομές δεν μπορούν να βρουν νέους ανθρώπους. Από την άλλη, υπάρχουν συνάδελφοι που τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν μεγάλη ζημιά αφού ελλείψει αντικειμένου εργασίας δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα να βγουν σε σύνταξη΄΄.

«Δεν θα… περάσει ο νόμος Χατζηδάκη»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου αναφέρεται στη χειροτέρευση των όρων και του ωραρίου εργασίας που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη στον οποίο αντιδρά ο κλάδος του. ΄΄Μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά μέσα στο καλοκαίρι που περιλαμβάνει ένα σωρό νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, εμείς έχουμε να πούμε πως δεν θα περάσει. Δεν τροποποιούμε τα καταστατικά μας. Δεν γραφόμαστε στο ηλεκτρονικό μητρώο του υπουργείου Εργασίας. Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά αφού προβλέπει νομιμοποίηση της μη καταβολής αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης με την υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ακόμη, κατάργηση της Κυριακής – αργίας στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέρματος που ανοίγει το δρόμο στην κατάργηση του 5νθημερου που θα σημάνει και την κατάργηση του 20% επί των ενσήμων που δουλεύουμε. Την πρόβλεψη εγγραφής των σωματείων στο (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων) στο υπουργείο Εργασίας. Την τροποποίηση των καταστατικών των σωματείων και την εισαγωγή μέσα σε αυτά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την ενίσχυση του πλαισίου περιορισμών στην κήρυξη απεργίας, στην πρόσβαση συνδικάτων και συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς καθώς και απειλές χρηματικών προστίμων στις Διοικήσεις των σωματείων μετά από καταγγελίες τρίτων προσώπων ώστε στην πραγματικότητα να μην μπορεί να γίνει απεργία στους χώρους δουλειάς με πρόσχημα το «δικαίωμα» της εργασίας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr