background img
banner
banner

Σε δεινή θέση οικογένειες που ζητούν βοήθεια

ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΑΝΤΩΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ

Τα νέα οικονομικά δεδομένα της πανδημίας φαίνεται πως έχουν αυξήσει τον αριθμό των οικογενειών της Αιγιάλειας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Κάπως έτσι, η λίστα αυτών που απευθύνονται στην Κοινωνική Πρόνοια του δήμου κι άλλων κοινωνικών δομών, μακραίνει.

Εντύπωση και προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια πλέον προέρχονται από παραγωγικές ηλικίες. Από ανθρώπους δηλαδή που τα μειωμένα εισοδήματα και η ανεργία τους εμποδίζουν να βιοποριστούν…

Γεωργόπουλος: ‘’Τα… δύσκολα ξεκινούν  από εδώ και στο εξής’’

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, αναφέρει στο protionline.gr: ΄΄Καταγγελίες για απολύσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν υπάρχουν. Ωστόσο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα άνθρωποι συγκεκριμένων κλάδων δεν εργάστηκαν. Επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν και κάποιοι σταμάτησαν να δουλεύουν. Είναι λογικό λοιπόν να μειωθούν τα εισοδήματα΄΄.

Παρατηρεί ακόμη πως τουρισμός, εστίαση και αναψυχή κινήθηκαν καλά τουλάχιστον για ενάμιση μήνα το καλοκαίρι, γεγονός που βοήθησε μεγάλο αριθμό, νέων κυρίως ανθρώπων, να απορροφηθεί στην εποχική εργασία. ΄΄Τα… δύσκολα ωστόσο ξεκινούν από εδώ και στο εξής. Μπορεί για ενάμιση μήνα η περιοχή να είχε κόσμο και να απασχολήθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ωστόσο η περίοδος ήταν σύντομη και είναι αμφίβολο εάν οι άνθρωποι αυτοί θα απορροφηθούν αλλού΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταλήγοντας: ΄΄Επιπλέον, θα πρέπει να πούμε πως ένας σημαντικός αριθμός Αιγιαλέων κυρίως νέων ανθρώπων, φέτος δεν πήγαν για δουλειά σε τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά, καθώς η ζήτηση ήταν μειωμένη. Οι άνθρωποι αυτοί που τα τελευταία χρόνια έβρισκαν δουλειά εκεί και στη συνέχεια επέστρεφαν με το δικαίωμα του ταμείου ανεργίας, φέτος μένουν χωρίς εισόδημα, άρα ο χειμώνας προμηνύεται αρκετά δύσκολος για πολλούς΄΄.

Μίλησε ωστόσο και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω του covid και για την υποχρεωτικότητα. ΄΄Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ. Να διαθέτουν δηλαδή 40 και 50 ευρώ τον μήνα γι’ αυτά. Το κράτος πρέπει να φροντίσει γι’ αυτά. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η ίδια η πολιτεία προκάλεσε δυσπιστία στις τάξεις των εργαζομένων και γι’ αυτό κάποιοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος.

Άμεση ενεργοποίηση για ευάλωτο κοινωνικά Αιγιώτη

Οι περιπτώσεις πάντως των ανθρώπων που βρίσκονται… επί ξύλου κρεμάμενοι είναι αρκετές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ευάλωτου κοινωνικά Αιγιώτη, ωφελούμενου από την Κοινωνική Πρόνοια του δήμου, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και ζήτησε εξοπλισμό για παιδικό δωμάτιο. Την Τρίτη 31/8 το Κέντρο Κοινότητας του δήμου κοινοποίησε την ανάγκη για παροχή βοήθειας στον εν λόγω πολίτη.

Συγκεκριμένα, ζητούσε ντουλάπι ρούχων για παιδικό δωμάτιο και σχολικά είδη (τσάντα Δημοτικού, κασετίνα, είδη γραφικής ύλης κ.ά.).

΄΄Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο αίτημα, ήταν εντυπωσιακή. Αμέσως καλύφθηκαν οι ανάγκες του εν λόγω ανθρώπου για σχολικά είδη για το παιδί του, με υπερπροσφορά μέσα σε λίγες ώρες΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης Αιγίου Ντία Παναγοπούλου, που μαζί με τον δήμο και την Ιερά Μητρόπολη, μεριμνούν για τέτοιες περιπτώσεις πολιτών. Και η κ. Παναγοπούλου πρόσθεσε: ΄΄Η περίπτωση του συμπολίτη μας δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Πριν από λίγες ημέρες, γυναίκα που αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της μαζί με το παιδί της, επίσης ωφελούμενη της Κοινωνικής Πρόνοιας, ζήτησε βοήθεια σε κλινοσκεπάσματα και οικιακό εξοπλισμό. Επειδή είχε άμεση ανάγκη, της διαθέσαμε κάποια είδη από τα πολλά που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους. Έτσι καλύφθηκε άμεσα η ανάγκη που προέκυψε΄΄.

Παναγοπούλου: ‘’Ο κόσμος ανταποκρίνεται για τις ανάγκες του συνανθρώπου του’’

΄΄Καταβάλουμε μεγάλο αγώνα για τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους έχουν τεράστιες ανάγκες. Το θέμα είναι ότι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, ολοένα αυξάνονται΄΄, σημείωσε η κ. Παναγοπούλου, παρουσιάζοντας ωστόσο και την αισιόδοξη πλευρά του ζητήματος: ΄΄Το μόνο θετικό είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του συνανθρώπου του. Αυτό το παρατηρήσαμε και με τα είδη που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να σταλούν στους πυρόπληκτους πληγεισών περιοχών, από την Ιερά Μητρόπολη. Ούτε λίγο ούτε πολύ συγκεντρώθηκαν περί τις 120 τσάντες με πράγματα, κάπου 50 κούτες. Ανάμεσα στα είδη βέβαια που μας έφεραν ήταν και κάποια που δεν μπορούσαμε να στείλουμε, με τη διαλογή να είναι αρκετά δύσκολη για εμάς τις εθελόντριες΄΄.

Σχολικά είδη τα αναγκαία της περιόδου

Και κατέληξε η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης: ΄΄Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από σχολικά είδη καθώς υπάρχουν πολλές οικογένειες που αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν στα παιδιά τους. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ποια μέρα θα είναι ανοιχτή η Ιματιοθήκη ώστε να τα φέρουν. Αρκεί βέβαια να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr