background img
banner
banner

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η υπογραφή της σύμβασης του έργου «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας Βιολογικός Καθαρισμός»

ΣΕ ΦΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ένα όραμα χρόνων που μοιράστηκαν πολλοί άνθρωποι και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στο να υλοποιηθεί, παίρνει «σάρκα και οστά». Την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του έργου «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών-Βιολογικός Καθαρισμός», ύψους 33.740.000 ευρώ που δημοπρατήθηκε από τον δήμο Αιγιαλείας το 2020 και το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιβαλλοντική βελτίωση μίας περιοχής υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το έργο βάζει τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος στους οικισμούς Λαμπιρίου, Πεύκας, Μπούκας, Καμαρών, Λόγγου, Σελιανιτίκων, Νέου Ερινεού, Άκολης, Αβύθου, Ροδοδάφνης, Διακοπτού, Παραλίας Συλιβαινιωτίκων, Κραθίου, Αιγείρας, Πανοράματος, αλλά και της πόλης του Αιγίου, δημιουργώντας σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και παράλληλα υλοποιώντας την υπηρεσία λειτουργίας του, επί 48 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για 4 πλέον έτη. Με την ολοκλήρωση του έργου γίνεται λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης στο σύνολό του από την Αιγείρα έως το Λαμπίρι, ενώ η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται στον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου.

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και οι τοπικές Αρχές. Επίσης, εκτός από τον νυν πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ, δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, παρέστησαν μέλη παλιότερων διοικήσεων που επί των ημερών τους έγιναν βήματα για τη δρομολόγηση του έργου, δεν παρέστησαν ωστόσο πρώην δήμαρχοι. Το «παρών» έδωσαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη. Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, σε οικισμούς των οποίων θα εκτελεστεί το έργο καθώς και ορισμένοι ακόμη οι κοινότητες των οποίων αναμένουν να πάρουν σειρά…

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1996 ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ – Συγκινημένος και δικαιωμένος ο Δημήτρης Καλογερόπουλος

΄΄Είναι για μένα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, και συγχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, γιατί συνέπεσε η έναρξη της διαδικασίας γι’ αυτό το όραμα, γι’ αυτό το σημαντικό, μεγαλόπνοο έργο για την Αιγιάλεια, θα έλεγα και για την Αχαΐα γενικότερα, να γίνει από εμένα το 1996, ως τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης Δυτικής Αιγιαλείας. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, έχουμε την επίσημη υπογραφή ενός έργου που σηματοδοτεί το μέλλον της Αιγιαλείας. Καθώς πρέπει να υπάρχει αναγνώριση στα ιστορικά βήματα και αποτυπώματα που άφησαν κάποιοι άνθρωποι στην πολιτική, θα κάνω ορισμένες αναφορές σε όσους συνέβαλλαν στη υλοποίηση του έργου΄΄, είπε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους.

Ενθυμούμενος τα σημεία «σταθμούς» στην δρομολόγηση του έργου, είπε: ΄΄Το 1996 υπήρχε η ανάγκη για την απαλλαγή από τους βόθρους στην παραλία της Δυτικής Αιγιάλειας. Είχα την τιμή τότε να με εκλέξουν τα χωριά της Δυτικής Αιγιάλειας (μετέπειτα Δήμων Ερινεού και Συμπολιτείας) ως πρόεδρο του Συνδέσμου Αποχέτευσης. Ξεκινήσαμε αυτό το όραμα με μια πνοή, με μια συμπόρευση, με έναν βηματισμό όλοι. Και γι’ αυτό στο πρόσωπο του Θανάση Διαμαντόπουλου, αναγνωρίζω την ωριμότητα της πολιτικής αντιπολίτευσης της εποχής, ο οποίος μάλιστα μου κάνει την τιμή να είναι σήμερα εδώ. Μαζί πορευθήκαμε, και έτσι έκανα ως πρόεδρος του Συνδέσμου, το πρώτο αίτημα για την υποδοχή και την ενιαία διαχείριση του περιβάλλοντος, κυρίως της παραλιακής ζώνης στη Δυτική Αιγιάλεια. Πράγματι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγίου, τότε κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, αποφάσισε την αντιμετώπιση του προβλήματος, όχι στα στενά όρια του Αιγίου, αλλά και ευρύτερα. Να, λοιπόν, που υπήρξε ένα πνεύμα συνεργασίας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, καθώς είχαν όλοι οι εκλεγμένοι την ίδια άποψη. Ότι ζούμε σε μια κοινή γεωγραφική περιοχή. Το συμφέρον του ενός, είναι και το συμφέρον του άλλου΄΄.

Αναγνώριση από πλευράς δημάρχου όσων βοήθησαν

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, ΄΄συνέπεσε τότε να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα τρεις Παπαδόπουλοι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είναι και οι τρεις εδώ. Και τους ευχαριστώ πολύ γιατί συζητώντας με τον Χρήστο Παπαδόπουλο που ήταν τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου, είχε το ανοιχτό πνεύμα να υιοθετήσει το αίτημα της συνεργασίας των δύο φορέων. Πρέπει να σας πω ότι τη δεκαετία 1990 ξεκίνησε η μελέτη του έργου και πήγε πάρα πολύ καλά, και το 2005 – 2006 αυτό το πνεύμα συνεργασίας επεκτάθηκε. Σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Αιγίου κ. Γιώργο Περπή υιοθετήθηκε το αίτημα της Ανατολικής Αιγιάλειας, υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Μελή, να αντιμετωπιστεί όλη η αποχέτευση, το ζήτημα των ακαθάρτων όλης της Αιγιαλείας, συνολικά, και αυτό συνέβη.

Με το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν τότε η Ανατολική Αιγιάλεια, η Δυτική Αιγιάλεια και το Αίγιο, έγινε πολιτική απόφαση όλων μας, πλέον, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά. Να τονίσω τον σπουδαίο χαρακτήρα του τότε δημάρχου Αιγίου Γιώργου Περπή, ο οποίος αντιμετώπισε τα συνηθισμένα προσωπικά προβλήματα ψηφοθηρικής λογικής, όμως πρέπει να αναγνωρίσω ότι τόλμησε, και να το αποτέλεσμα. Ήμασταν ήδη τότε όλοι «Αιγιάλεια» γι’ αυτό το έργο, πριν γίνει η σημερινή «Αιγιάλεια». Τα έργα που έχουν μέχρι τώρα προχωρήσει έγιναν με ωραίο συντονισμό. Έπρεπε πρώτα να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός με 14 εκατομμύρια, ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός με περίπου 40 εκατομμύρια προϋπολογισμό και το σημερινό έργο με 33.740.000 ευρώ προϋπολογισμό΄΄.

Και συνέχισε ο δήμαρχος: ΄΄Έχουμε την ευκαιρία της εγκατάστασης του αναδόχου, της υπογραφής της σύμβασης εδώ στο Αίγιο, ενός οράματος που ξεκίνησε το 1996 και είχα την τιμή να υπογράψω το αίτημα, αλλά σήμερα συνέπεσε να έχω την τιμή να υπογράφω, 25 χρόνια μετά, την εγκατάσταση. Συγχωρέστε μου τη δικαιολογημένη συγκίνηση που νοιώθω. Απομένει η ολοκλήρωση του έργου, η οποία ελπίζω να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν έχει κανένα νόημα αν θα προλάβω να κάνω εγώ τα εγκαίνια της λειτουργίας. Σημασία έχει να γίνει το έργο. Σκοπός του πολιτικού είναι να φυτεύει, να ποτίζει, και να κάθονται τα πολιτικά του παιδιά κάτω από το δέντρο που φύτεψε. Και σκοπός είναι συνειδητά να κοιτάζουμε τον καθρέφτη και να κάνουμε τον απολογισμό μας.

Σε αυτό ο διάστημα δεν ήταν μόνο ο Σύνδεσμος της Αποχέτευσης, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι συγκατέθεσαν στην υλοποίησαν αυτού του οράματος, όπως όλοι οι δήμαρχοι:  Θανάσης Παναγόπουλος, Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Απόστολος Καραφωτιάς, Γιώργος Περπής, οι οποίοι είδαν αυτό το έργο με μια ενιαία φιλοσοφία. Πρέπει να πω επίσης ότι αυτό το όραμα οφείλει την υλοποίησή του και στους υπηρεσιακούς συνεργάτες της ΔΕΥΑΑ που είναι οι τρεις διευθυντές: ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής Γιάννης Λουδάρος, και ο αρχιτέκτων αυτής της υλοποίησης ο Παναγιώτης Νικολόπουλος. Εύχομαι σήμερα αυτό το έργο να το υπογράφουμε και γι αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στο εξής. Κάνουμε αυτή την τελετή όχι μόνο λόγω του μεγέθους του έργου, αλλά και για να αναγνωρίσουμε όσους βοήθησαν΄΄.

΄΄Θέλουμε συγκατάθεση και βοήθεια και για άλλα έργα΄΄

Καταλήγοντας, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Έχοντας αυτό το δείγμα πορείας της πολιτικής στην περιοχή μας, θέλουμε τη συγκατάθεση, και κυρίως τη βοήθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα έργα. Να έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση μέσα σε αυτή τη θητεία και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές να προβούν στην υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων. Έχω την πεποίθηση ότι όταν υπάρχει σύμπνοια, συνεργατικότητα, ομοθυμία, αναγνώριση και κατανόηση από όλες τις πλευρές τότε θα πηγαίνουμε μπροστά.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, εγγυάται την υλοποίηση του έργου. Έχω γίνει πολλές φορές πιεστικός στην επικοινωνία μου μαζί τους, γιατί μας ενδιαφέρει η υλοποίηση μέσα στον χρόνο της σύμβασης. Να έχουμε μια καλή συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 20 μήνες, σε απόλυτη λειτουργικότητα.  Ένα έργο που για εμάς συμβολίζει ολόκληρο τον Δήμο, μιας και ξεκινάει από τα ακραία όρια, από το Δερβένι και φθάνει στην Πάτρα, ή αν θέλετε τα εσωτερικά μας όρια, την Αιγείρα και το Λαμπίρι΄΄.

Δημήτρης Σκάλκος: «Ώριμες μελέτες για να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε πρόσκληση»

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, δήλωσε ικανοποιημένος και συγκινημένος διότι συνδέεται από την περιοχή αφού στα νεανικά του χρόνια παραθέριζε στον Λόγγο και τα Σελιανίτικα. Τόνισε ακόμη πως ΄΄οι δημόσιοι πόροι, είτε αυτοί είναι κοινοτικοί πόροι είτε είναι εθνικοί, πρέπει να διαχειριστούν με την απόλυτη ασφάλεια και προσοχή. Τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν ακολουθήσει όλες οι περιπτώσεις αυτή την θετική εξέλιξη. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Μάη του ’19 και καλό θα ήταν, στο εξής, να προσπαθήσουμε να “τρέχουν” πιο γρήγορα άλλα τέτοια ανάλογα προγράμματα, να ελαφραίνει το πλαίσιο στις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις και είναι κάτι που το δουλεύουμε, όσο δηλαδή μας το επιτρέπουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η νομοθεσία. Τα έργα της αποχέτευσης μπορεί να μην είναι… ελκυστικά, όσο κάποια ανάπλαση ή ένα όμορφο έργο, όμως είναι απολύτως απαραίτητα, ώστε να υπάρξει ποιότητα στην καθημερινότητα και να απολαμβάνουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Το έργο θα εξυπηρετεί πάνω από 20 χιλιάδες κατοίκους σε όλη την ευρύτερη ζώνη και η συνολική του έκταση υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα και έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία και στους οικισμούς τρίτης κατηγορίας, εφαρμόζοντας τις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Εμείς παραδίδουμε όσα μπορούμε, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η Intrakat, θα αναλάβει τη συνέχιση και την παρακολούθηση του προγράμματος, εντός 28 μηνών όπως έχει δεσμευθεί΄΄.

Μανώλης Γραφάκος: «Η Ελλάδα αλλάζει, η Αιγιάλεια αλλάζει…»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος από την πλευρά του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που δεν κατάφερε να παραστεί, θέλοντας να επισημάνει την σπουδαιότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του έργου αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπήρξε από το 1991 οπότε και εκδόθηκε η πρώτη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, μέχρι και το 2005, οπότε όλοι οι οικισμοί έπρεπε να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές. ΄΄Δύο χρόνια πριν η χώρα μας από τους 482 οικισμούς που έπρεπε να είχε βάλει σε συμμόρφωση, τους 305 τους είχε σε μη συμμόρφωση. Στη χώρα μας δυο χρόνια πριν, το 60% των οικισμών της, που έπρεπε να είχε σε συμμόρφωση για τα αστικά λύματα από το 2005, 15 χρόνια μετά, είχε σχεδόν το 60% εκτός. Σήμερα υπάρχουν 260 οικισμοί σε μη συμμόρφωση, πέντε από αυτούς θα είναι σε συμμόρφωση με τη σημερινή ουσιαστική έναρξη του έργου και την ολοκλήρωσή του. Έχει σημασία λοιπόν γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο με σημαντική απορρόφηση 30 εκ. ευρώ που καλύπτει πέντε οικισμούς στους 260. Σήμερα έργα 600 εκατομμυρίων ευρώ, συγκεκριμένα 220 έργα είναι σε φάση κατασκευής. Σε φάση δημοπράτησης έχουμε άλλα 41 έργα 350 εκατομμυρίων. Η Ελλάδα αλλάζει, η Αιγιάλεια αλλάζει, η Αχαΐα αλλάζει΄΄, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γραφάκος έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα των απορριμμάτων αποδίδοντας τα εύσημα για τη διαχείριση του ζητήματος στον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ανέφερε χαρακτηριστικά: ΄΄Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, το άλλο χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί, εδώ έχουμε κάνει βήματα στο Αίγιο αγαπητέ Δημήτρη. Δύο χρόνια πριν, όταν ορκίστηκες, το Αίγιο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και σήμερα το Αίγιο είναι καθαρό. Διασφαλίσαμε ως κυβέρνηση τους αποδέκτες που δέχονται τα απόβλητα του Αιγίου, προχωράτε πάρα πολύ γρήγορα στη νέα μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων και νομίζω πως δεν θα αργήσει και η μονάδα της Πάτρας του τρίτου πολεοδομικού συγκροτήματος της χώρας να δημοπρατηθεί μαζί με άλλες 21 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια και δημοπρατήσαμε΄΄.

Πέτρος Σουρέτης: «Η εταιρεία μας θα ανταποκριθεί στο 100% αυτών που έχει αναλάβει»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ Πέτρος Σουρέτης ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να υπογράφουμε σήμερα αυτή τη σύμβαση ειδικά στην περιοχή της Αιγιαλείας που αποτελεί για εμάς έναν επιχειρηματικό στόχο και αυτό το αποδεικνύει η δραστηριότητα που έχουμε σαν επενδυτική προοπτική σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Κατασκευάζουμαι από την ΕΡΓΟΣΕ σημαντικά έργα και φιλοδοξούμε να είμαστε πάντα παρόντες στις εξελίξεις και την ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο, σε όλο τον δήμο. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο, θα γίνει με τον καλύτερο ποιοτικά τρόπο, καθώς οι ικανότητες των στελεχών μας και το μεράκι τους όχι μόνο μπορούν να το εγγυηθούν αυτό, αλλά ήδη, από την μέχρι τώρα παρουσία μας στα διάφορα επενδυτικά μέτωπα και δρώμενα, από προσδίδουν. Η εταιρεία μας θα ανταποκριθεί στο 100% αυτών των έχει αναλάβει και γι’ αυτό να είστε σίγουροι όλοι΄΄.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Η Αιγιάλεια έχει τρομερές δυνατότητες και ξέρει πάντα πώς να τα καταφέρνει»

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τόνισε: ΄΄Την ευχή που εξέφρασε ο δήμαρχος θα την… ενισχύσω και εγώ, λέγοντας ότι θέλω να τελειώσει γρήγορα αυτό το έργο και να δώσει πνοή και προοπτική για το μέλλον σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Το έργο αυτό δεν έγινε για να αποδείξει την ικανότητα του δημάρχου, ούτε τους καλούς χειρισμούς του δημοτικού συμβουλίου, αλλά είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και σήμερα μπαίνει και επισήμως η “σφραγίδα” της ανάπτυξης. Ίσως όταν το έργο αυτό αποπερατωθεί, να το ολοκληρώσουν κάποιοι άλλοι τοπικοί πολιτικοί, αλλά εκείνοι θα πρέπει να θυμούνται και να αναγνωρίζουν τότε, την μεγάλη δουλειά της σημερινής αρχής. Εύχομαι να συνεχίσει να ευημερεί και να ευτυχεί ο τόπος μας, να αποπερατωθεί το έργο και αυτό, να ενώνει όλους μας με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Αιγιάλειας. Ο Θεός είναι αυτός που βρίσκεται κοντά σε κάθε άνθρωπο, είναι μαζί και στο πλευρό κάθε ανθρώπου που έχει σαν σκοπό την εξέλιξη και την ευημερία. Και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αυτόν τον σκοπό έχουν. Η Αιγιάλεια έχει τρομερές δυνατότητες και ξέρει πάντα πώς να τα καταφέρνει. Συγχαρητήρια σε όλους και να μείνετε πάντα ενωμένοι. Ο Θεός να είναι μαζί σας΄΄.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Η περιοχή παύει να χάνει στο εξής πολύτιμο χρόνο»

Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε: ΄΄Μιλώντας από την άλλη μου ιδιότητα, αυτή του πολιτικού μηχανικού θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές, οφείλουμε περισσότερα σε απλούς ανθρώπους από όσα σε πολιτικούς, που δουλεύουν για την εξέλιξη και την με αυταπάρνηση. Το να καθόμαστε δίπλα στον βιολογικό τόσοι άνθρωποι εδώ… δίχως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή μυρωδιά, είναι η επισφράγιση των έργων των καθημερινών και απλών ανθρώπων που μοχθούν για τέτοια μεγάλα έργα όπως αυτό. Οι επιστήμονές μας δούλεψαν και εργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα ο κ. Νικολόπουλος, ή ο κ. Φράγκος και η ομάδα του… δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα, ούτε να είμαστε σήμερα εδώ. Λυπάμαι που οι προηγούμενοι δήμαρχοι λάμπουν δια της… απουσίας τους. Η προσπάθεια αυτή πέρασε από τα χέρια τους και ο συλλεκτήριος αποχετευτικός αγωγός ήταν ένα “κομμάτι” της θητείας τους. Οι μελέτες των εσωτερικών δικτύων ήταν έτοιμες από το 2015, άρα ήδη έχουμε αργήσει αρκετά. Σήμερα όμως, «πέφτουν» οι υπογραφές και έτσι η περιοχή παύει να χάνει στο εξής πολύτιμο χρόνο. Αυτό, το καταφέραμε εμείς, το κάναμε εμείς. Η Intrakat έχει δώσει πολλά έργα μέχρι τώρα και ελπίζουμε να συνεχίζει να το πράττει. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινωνιών ας είναι δίπλα σας και πάντα με την απόλυτη στήριξή τους, γιατί για οποιαδήποτε κατασκευή ή έργο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η “συμμαχία” των τοπικών κοινοτήτων και μόνο έτσι υπάρχει προοπτική για κάθε είδους επιτυχία΄΄.

Η κ. Αλεξοπούλου τόνισε επίσης πως είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ήταν αρωγός στην όλη προσπάθεια, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο με σχεδόν 34 εκ. ευρώ και πρόκειται να συνεχίσει με 20 εκ. ευρώ για ένα ακόμα εμβληματικό έργο το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα ποταμό.

Παναγιώτης Νικολόπουλος: Έργα αποχέτευσης 80εκ. ευρώ η ΔΕΥΑ

Το επισφράγισμα του σπουδαίου έργου που επιτελεί για την Αιγιάλεια, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας, αποτελεί η έναρξη των εργασιών των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών. Ταυτόχρονα δε γίνεται προάγγελος για δύο πολύ σημαντικά έργα με ευκρινώς ορατά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ο «μαέστρος» της ΔΕΥΑΑ, διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας της Επιχείρησης Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφερόμενος στη σύμβαση που υπογράφηκε για το έργο των δικτύων, είπε πως ΄΄είναι το αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών της ΔΕΥΑΑ των τελευταίων ετών΄΄, τονίζοντας πως με τη σύμβαση ολοκληρώνεται το βασικό πλάνο για την αποχέτευση στην περιοχή μας και παίρνει μορφή ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποχέτευσης στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός, εσωτερικά δίκτυα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή των δικτύων των παραλιακών οικισμών και των αντίστοιχων αντλιοστασίων. Τη λειτουργία και τη συντήρηση καθώς και των ήδη 13 κατασκευασμένων αντλιοστασίων και των αντίστοιχων αγωγών μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς στον Β.Κ. Αιγίου. Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι 33.740.000 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός λειτουργίας για τέσσερα χρόνια είναι 720.000 ευρώ. Από τη διακήρυξη προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα λειτουργήσει το έργο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και θα φροντίσει για την καλή ποιότητα κατασκευής του. Το έργο περιλαμβάνει περίπου 100χλμ δίκτυα και επτά αντλιοστάσια. Επίσης, προβλέπεται η σύνδεση αντλιοστασίων με το τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης που διαθέτει η ΔΕΥΑ΄΄.

Χρήστος Γούτος: Τελετή για μικροπολιτικούς λόγους από τον κ. Καλογερόπουλο

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, πήγε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού την Παρασκευή το μεσημέρι και άκουσε τα όσα είπε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος για την αποχέτευση κι έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος κατάφερε να μετατρέψει ένα διαχρονικό έργο Αποχέτευσης, σε προσωπική του υπόθεση, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Αντί μιας τελετής εγκαινίασης του έργου, ως είθισται, επέλεξε την υπογραφή της σύμβασης και της έναρξης του έργου, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους.
Η συλλογική προσπάθεια δημάρχων (Περπή, Καραφωτιά, Θεοδωρακόπουλου, Παναγόπουλου), όλων των δημάρχων Καποδιστριακών Δήμων, δημοτικών τους αρχών, φορέων, συλλόγων και κυρίως κατοίκων της Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας, κατέληξαν…σε έργο του ενός!
Ως μία δημοτική παράταξη, στελέχη της οποίας αγωνίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επεκταθεί η Αποχέτευση σε όλη την Αιγιάλεια, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του έργου.
Είμαστε όμως, στη δυσάρεστη θέση, να κατακρίνουμε και να καταγγείλουμε τη στάση του δημάρχου, αφού απέδειξε πως είναι λάτρης μιας ξεπερασμένης πολιτικής, που έχει τις ρίζες της σε προηγούμενες δεκαετίες.”


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr