background img
banner
banner

Σταθερά ψηλά η Ορθοπεδική κλινική

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΝΑΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος έλεγε ότι η προσφορά του Δημήτρη Κανελλόπουλου σαν Ειδικού Χειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) στην τοπική κοινωνία, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Ο γιατρός, που τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει κατά πολύ τα… level της εφαρμοσμένης εξελικτικής ιατρικής και που δεν σταματά να ενημερώνεται και να διαπρέπει, ίσως τελικά να είναι όντως μια ¨πολυτέλεια¨ όχι μόνο για τα στενά όρια της Αιγιάλειας, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που… σπεύδουν από την άλλη άκρη της χώρας προκειμένου να τους χειρουργήσει και να θεραπευτούν από τραύματα και παθήσεις.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Ζει στην Πάτρα με την οικογένειά του και στα 62 του χρόνια, δεν σταματά να ονειρεύεται και να συμμετέχει σε καθετί το απλό και το λιτό που είχε συνηθίσει να αγαπά, μεγαλώνοντας. Λατρεύει με πάθος την εργασία και δεν θα φοβηθεί να ¨ξενυχτήσει¨ κάποιο βράδυ προκειμένου να ενημερωθεί για τις νέες καινοτομικές ιατρικές ή τις νέες τεχνολογίες που οι καιροί προστάζουν. Χαίρει άκρας εκτίμησης από αρκετό κόσμο αλλά την ίδια στιγμή, δεν είναι ο… τύπος που δεν θα ¨ενοχλήσει¨ και κάποιους. Οι βελτιώσεις στις χειρουργικές μεθόδους στην Ορθοπεδική είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο ως γιατρός και ακολουθεί και παρακολουθεί, ενώ την ίδια στιγμή ¨δραστηριοποιείται¨ σε οτιδήποτε προκύπτει στο ΓΝΑΑ, θέλοντας πάντα να έχει ¨φωνή¨ και άποψη.

Λίγα λόγια για την επαγγελματική πορεία του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πατρών και απόφοιτος του 1985, με ειδικότητα στην Ορθοπεδική από την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Πατρών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Πατρών με βαθμό άριστα, το 1993. Είχε έμμισθη θέση στην Ορθοπεδική Κλινική Lubinus στο Κίελο της Γερμανίας (Ειδική Κλινική στις Αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος) ενώ κατείχε ειδική εκπαίδευση στο νοσοκομείο τραυματιολογίας των αθλητών Hellersen (Sportverletzungen Krankenhaus Hellersen – Lüdenscheid).

Πήρε υποτροφία από την Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία στο Νοσοκομείο Methodist στο Houston του Texas στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αμέσως μετά βρέθηκε στο Νοσοκομείο των Houston Rockets της ομάδας του NBA, όπου εκπαιδεύτηκε στις αρθροσκοπήσεις γόνατος, ώμου και ποδοκνημικής. Υπήρξε έμμισθος ειδικός συνεργάτης (Fellow) στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Βασιλείας στη νότια Ελβετία και στο τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης. Η εκπαίδευσή του δεν σταματά εκεί όμως, καθώς λαμβάνει ειδικότητα στην Επιμήκυνση των Οστών με την μέθοδο Ilizarov στο Νοσοκομείο Ilizarov στο Κουργκάν στη Σιβηρία.

Ύστερα από αυτό, λαμβάνει εκπαίδευση στην Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας – AMIS στην Ολική Αρθροπλαστική του ισχίου από τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό F. Laude. Τέλος, έχει εκπαιδευτεί στην Αρθροσκόπηση του ισχίου από τον καθηγητή dr.Dienst στο Μόναχο της Γερμανίας και από τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό dr.Bosch στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. Η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε στο Essen της Γερμανίας και στο Tilburg της Ολλανδίας, επάνω στην Εξελικτική Διαδερμική Ενδοσκοπική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης.

Το Protionline.gr συνομίλησε με τον γιατρό, σε μία μίνι – συνέντευξη, προκειμένου να σχολιαστούν οι τελευταίες εφαρμοσμένες τακτικές επάνω στα διάφορα περιστατικά που υπάρχουν και έχουν καινούρια μέθοδο και προσέγγιση, ενώ αναφέρεται και στην πρωτοποριακή παρεμβατική ενδοσκόπηση της σπονδυλικής στήλης που ακολουθείται, μιλά για τον κορωνοϊό και το ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας και πολλά άλλα.

Υπηρετείτε την ορθοπεδική χειρουργική και εφαρμόζετε σύγχρονες ιατρικές. Ποιες εξελίξεις υπάρχουν στον τομέα, που θα ωφελήσουν τον ασθενή; Ποιο είναι το “αύριο” αυτής της εφαρμογής;
Η εξέλιξη στην Ορθοπεδική Χειρουργική σήμερα, εστιάζεται και πρέπει να εστιάζεται στην λιγότερο τραυματική χειρουργική. Όσο μεγαλύτερη είναι η χειρουργική παρέμβαση, τόσο περισσότερες είναι οι επιπλοκές που θα προκύψουν τοπικά στο τραύμα αλλά και στον οργανισμό γενικότερα. Σήμερα, σαφώς υπάρχουν βελτιώσεις στις χειρουργικές μεθόδους στην Ορθοπεδική, αλλά εκεί που έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, είναι στην Αρθροπλαστική του ισχίου με την ελάχιστα τραυματική επέμβαση (AMIS).

Με την μέθοδο αυτή, έχουμε ελάχιστη κατανάλωση αίματος ή καθόλου, πολύ λιγότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση και αυτοεξυπηρέτηση του ασθενούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν εξαρθρώματα. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο σημαντικό σήμερα στο χώρο της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής, είναι η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Είναι κάτι πρωτοποριακό για τον ελληνικό χώρο, ενώ σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού εξελίσσεται σε περισσότερες εφαρμογές. Το αύριο στον Ελληνικό χώρο είναι η εκπαίδευση του γιατρού σε αυτόν τον τομέα, ώστε οι επεμβάσεις που γίνονται στα ανωτέρω κέντρα του εξωτερικού να γίνονται και στην Ελλάδα.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, με την Ενδοσκοπική Χειρουργική, η σπονδυλική στήλη παραμένει πιο λειτουργική σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική όπου γίνονται πεταλεκτομές, σπονδυλοδεσίες και τμήματα της σπονδυλικής στήλης που είναι άκαμπτα. Τέλος, το τραύμα με την παραδοσιακή μέθοδο, είναι πολύ πιο “μεγάλο” σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Μιλήστε μας για την νέα μέθοδο της πρωτοποριακής παρεμβατικής ενδοσκόπησης της σπονδυλικής στήλης που εφαρμόζετε. Περί τίνος πρόκειται κ. Κανελλόπουλε;
Με την Ενδοσκοπική Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, η τομή στο δέρμα είναι περίπου επτά χιλιοστά και με ακτινοσκοπική κάλυψη φθάνουμε στο σημείο της δισκοκήλης με μία βελόνη. Στη συνέχεια τοποθετούνται διευρυντήρες, ώστε να χωρέσει το ενδοσκόπιο που είναι ανάλογης διαμέτρου με την τομή και να μεταφέρει την εικόνα στην οθόνη του μόνιτορ. Τέλος μέσα στο ενδοσκόπιο τοποθετούνται εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αφαιρέσουμε την εκάστοτε δισκοκήλη. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και συνήθως ο ασθενής δύναται την ίδια ημέρα να βαδίζει χωρίς ενοχλήματα και την επόμενη ημέρα να βρίσκεται στο σπίτι του.

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στην μονάδα; Ποια είναι η δυναμική της πτέρυγας και πώς μπορεί να εμπλουτιστεί, είτε με τεχνικό είτε με ανθρώπινο δυναμικό;
Είναι γεγονός ότι οι συνάδελφοι Ορθοπεδικοί της κλινικής είναι άριστα καταρτισμένοι με σημαντικές γνώσεις και χαρακτηρίζονται από διάθεση για εξέλιξη και υπερκαλύπτουν σήμερα τις ανάγκες της κλινικής. Το νοσηλευτικό προσωπικό με την καθοδήγηση της Προϊσταμένης κ. Λαμπροπούλου, περιθάλπει με πολλή αγάπη τους ασθενείς και αυτό φαίνεται κυρίως από μη Αιγιώτες ασθενείς που έχουν… εμπειρία και από άλλα νοσοκομεία και τις συνθήκες που έχουν συναντήσει εκεί. Όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη η διοίκηση του νοσοκομείου διακρίνοντας την δραστηριότητα και εξέλιξη της κλινικής, ήταν πάντοτε αρωγός μέσω της διαχείρισης στην προσπάθειά μας και δεν έχουν λείψει ποτέ υλικά απαραίτητα για τις επεμβάσεις μας.

Ποιος είναι ο λόγος που ο δημότης της Αιγιάλειας (και όχι μόνο…) προτιμά την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου στο Αίγιο; Ποια είναι η συμβολή σας σε όλο αυτό και πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο και προσωπικά αλλά και σαν γενικότερη δυναμική;
Όλα τα ανωτέρω σαφώς είναι η αιτία που ο Αιγιώτης ασθενής καταφεύγει στο νοσοκομείο του, άλλωστε ο χώρος του Αιγίου είναι μικρός και οι πληροφορίες διαρρέουν εύκολα και ο κόσμος πληροφορείται για την δραστηριότητα της κλινικής. Τέλος οι Αιγιώτες ασθενείς συναντούν στα διπλανά κρεβάτια ασθενείς που έρχονται να χειρουργηθούν στην κλινική μας όχι μόνο από γειτονικούς νομούς αλλά και από απομακρυσμένους. Σε κανένα δεν χαρίζεται τίποτα, ιδιαίτερα όταν εργάζεται σε μικρό νοσοκομείο. Για να φθάσει μια κλινική σε μικρή πόλη να αποδείξει το έργο της και να φανεί, πρέπει να κάνει σημαντικά πράγματα και η προσπάθεια είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη από μια κλινική μεγάλης πόλης όπου συγκεντρώνονται τα “φώτα”.

Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του ακόμα… δεν έχουν φύγει απ’ την κοινωνία. Πόσο αυτό όλο έχει επηρεάσει και εσάς προσωπικά σαν γιατρό, αλλά και πρακτικά, επάνω στην εργασία σας;
Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο εμένα, αλλά όλον τον κόσμο σε πολλαπλά επίπεδα. Στην εργασία μας σπαταλάμε πολύ χρόνο να ελέγξουμε τους ασθενείς για τη συγκεκριμένη νόσο πριν μπουν στο χειρουργείο. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στο χρόνο που πρέπει να χειρουργηθούν και ενίοτε συμβαίνει και αναβολή του χειρουργείου, με τις αντίστοιχες συνέπειες στις υποχρεώσεις τους. Πέραν όμως από τις επιπτώσεις στην εργασία μας η νόσος αυτή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην υγεία με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr