background img
banner
banner

Τα «τρία κακά της μοίρας» του Αιγίου…

ΑΕΙ – ΕΑΣ – ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Η σταδιακή αποδυνάμωση της Αιγιάλειας από βασικές υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αφού τα τελευταία χρόνια… χάνει συνεχώς έδαφος έναντι της πρωτεύουσας του νομού. Πλην όμως, η σημερινή αρνητική συγκυρία είναι μάλλον πρωτοφανής, αφού δήμος και τοπικοί φορείς δεν έχει μόνο ένα ανοιχτό μέτωπο, αλλά τρία. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ πιθανό να αφανιστεί από το Αίγιο, ο ζωοδότης πυρήνας των ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ) να σβήσει για πάντα και η σταφίδα, το παραγωγικό σήμα κατατεθέν της πόλης, να πάψει να καλλιεργείται…

Τα τρία αυτά φλέγοντα θέματα πρόκειται να τεθούν σήμερα προς συζήτηση σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που θα πραγματοποιηθεί δια τηλεδιάσκεψης (μέσω της εφαρμογής Cisco Webex Meetings), στις 19:30. «Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στην ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων για τα σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει και θίγουν την οικονομία και την κοινωνία της Αιγιάλειας», αναφέρεται στην πρόσκληση με τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης να αναγράφονται ως εξής: 1) Συνέχιση λειτουργίας των Παραρτημάτων Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο. 2) Συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (Ε.Β.Ο.), ανάκληση της απόφασης απολύσεων των συμβασιούχων και ανανέωση των σχετικών συμβάσεων. 3) Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών (σταφιδοπαραγωγών) του Δήμου Αιγιαλείας.

Ποιοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν

Μάλιστα, η πρόσκληση αυτή τη φορά δεν έχει αποδέκτες μόνο τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τον εκπρόσωπο της Αχαΐας στην κυβέρνηση, υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, τους υπόλοιπους οκτώ βουλευτές, τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, αλλά και τοπικούς φορείς όπως είναι οι πρόεδροι Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, πρόεδρο Ε.Κ.Α., Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Φαρμακευτικό Σύλλογο, Σύλλογο Μηχανικών, Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόεδρο Σωματείου ΕΑΣ Αιγίου, Σωματείο Οικοδόμων, Σύλλογο Αλυκής και Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας».

Δεν υπήρξε επικοινωνία από το υπουργείο για το αναμενόμενο ραντεβού…

Από το μέτωπο του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας, για το οποίο ως γνωστόν ο δήμος με τους φορείς συναποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή, παναιγιάλεια κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, τα νέα από το υπουργείο Παιδείας είναι… ακριβώς τα ίδια με όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού με τον αντιδημάρχο Παιδείας, του ανέφερε πως την Τρίτη (χθες) επρόκειτο να επικοινωνήσει μαζί του ούτως ώστε να του πει πότε θα μπορέσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως να δεχθεί τους εκπροσώπους του δήμου Αιγιαλείας.

Ερωτηθείς  από το protionline.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε πως δεν έχει υπάρξει νεότερη επικοινωνία πέραν αυτής την περασμένη Παρασκευή και κατά συνέπεια δεν έχει οριστεί ραντεβού. Ούτως ή άλλως πάντως και ανεξάρτητα από το εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να εκτεθεί στην υπουργό η… απαίτηση όλης της πόλης για διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, η σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής αποφάσισε να γίνει σε κάθε περίπτωση η κινητοποίηση της μεθεπόμενης Παρασκευής. Κι αυτό είναι κάτι που θα τονιστεί στους βουλευτές που θα λάβουν μέρος στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους κυβερνητικούς να… σηκώνουν το βάρος της ευθύνης, να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τόσο το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή όσο και την αναγκαιότητα (για πολλούς και διάφορους λόγους) να διατηρηθεί το Τμήμα.

Έμεινε στα λόγια το εθνικό τυφέκιο…

Η συζήτηση για τα ΕΑΣ θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα μη εκτέλεσης της απόφασης για απόλυση των 36 συμβασιούχων που έχουν την τεχνογνωσία να φέρουν εις πέρας, μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους, οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα ανατεθεί. Αν ανατεθεί βέβαια… διότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το εθνικό τυφέκιο που θα ανατίθετο εξ ολοκλήρου στα ΕΑΣ Αιγίου κάτι που επιβεβαιώθηκε και από υπουργικά χείλη δύο φορές μέσα στο έτος με αντίστοιχες επισκέψεις σε εργοστάσιο και δημαρχείο Αιγιαλείας, τελικώς δεν θα κατασκευαστεί στο Αίγιο, διαμέσου της… ρητής εντολής του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργείο Άμυνας… Θα ζητηθεί επίσης από τους βουλευτές να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μην σβήσει μία από τις τελευταίες βιομηχανίες που έχουν απομείνει στην περιοχή, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνέλευση της Παρασκευής που… θέλει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στο «τραπέζι» ο πάλαι ποτέ «μαύρος χρυσός» της Αιγιάλειας

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το εισόδημα του σταφιδοπαραγωγού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της παραγωγής τού πάλαι ποτέ «μαύρου χρυσού», ο οποίος επί γενιές ολόκληρες στήριξε το εισόδημα όλων των κλάδων της Αιγιάλειας. Μία συζήτηση που για κάποιους θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr