background img
banner
banner

Το νοσοκομείο ‘’οχυρώνεται’’

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝΑΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ – ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΟΥΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ανέλαβε πριν από δύο χρόνια μία νευραλγική και γεμάτη… ευθύνες θέση και λίγους μήνες μετά, το «βάρος» πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) Θανάσης Γεωργάκης, όχι μόνο καταφέρνει να διεκπεραιώνει ικανοποιητικά τις υποχρεώσεις του αλλά εν μέσω πανδημίας, κερδίζει συνεχώς «έδαφος» για το νοσοκομείο στον υγειονομικό χάρτη, φροντίζοντας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Πρόκειται για άτομο με διοικητική ικανότητα και διάθεση συνεργασίας και δημιουργίας, ικανό για το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού έτσι έχει μάθει να “δουλεύει” από τα φοιτητικά του χρόνια. Τα νέα ιατρικά μηχανήματα που ετοιμάζει για τις πτέρυγες του Νοσοκομείου, ο κορωνοϊός, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου, αλλά και τα οικονομικά σε γενικότερο πλαίσιο, είναι το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο protionline.gr, δημιουργώντας με τις απαντήσεις του μία αίσθηση σιγουριάς για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις δυνατότητές του. Ο Αθανάσιος Γεωργάκης έχει γεννηθεί στα Σελιανίτικα και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSC) επάνω στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Ο χειρουργός οδοντίατρος, εργάστηκε στο Κέντρο Υγείας Αιγίου με τον βαθμό του Διευθυντή ΕΣΥ, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε ο διοικητής του ΓΝΑΑ. Είναι εκλεγμένο μέλος ΔΗΜΤΟ της Ν.Δ. Αιγιάλειας ενώ σε παλαιότερες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Πώς είναι προετοιμασμένο του ΓΝΑΑ για την πανδημία και για τον χειμώνα που έρχεται; Ο κορωνοϊός πόσο “φορτίζει” την λειτουργία του; Ποια είναι η εικόνα του εμβολιαστικού κέντρου;

Όλοι διαβλέπουν πως το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο και φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα δυσκολότερο χειμώνα. Το Νοσοκομείο μας, βρίσκεται σε ετοιμότητα ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπου καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την προσέλευση ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα ΤΕΠ. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και όσον αφορά την προετοιμασία μας για την υποδοχή και ¨φιλοξενία¨ ύποπτων περιστατικών με λοίμωξη Covid-19, προχωρήσαμε στη σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου το οποίο δεν έχει στατική μορφή και επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα και τις καινούριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του Νοσοκομείου μας.

Το ΓΝΑ Αιγίου συνδράμει τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό του Ρίου και το «Άγιος Ανδρέας», αφού δέχεται περιστατικά για νοσηλεία και για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών ογκολογικής φύσεως της ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου.

Από αρχές Ιανουαρίου του ’21 το Νοσοκομείο λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Συνεχίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ξεκινήσαμε με 3 εμβολιαστικές γραμμές καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 08:00 έως 22:00 και σήμερα διαθέτουμε 2 εμβολιαστικές γραμμές. Η λειτουργία του κρίνεται απόλυτα πετυχημένη ενώ έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 25.500 πολίτες σε εμάς. Με την ευκαιρία, να στείλω ένα μήνυμα στους συμπολίτες μου που… δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να σπεύσουν να θωρακίσουν πρώτα τον εαυτό τους και να συμβάλλουν και αυτοί στο τείχος ανοσίας που όλοι επιδιώκουμε, έπειτα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι… ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν απομακρυνθεί από τις εργασίες τους. Στο ΓΝΑΑ ποια είναι η εικόνα; Μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπηρεσίες της υγείας με τις μειώσεις του προσωπικού, λόγω απομακρύνσεων;

Στο Νοσοκομείο Αιγίου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε ποσοστό 94% έχει ήδη εμβολιαστεί. Η Διοίκηση ως όφειλε, έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο απρόσκοπτης λειτουργίας της δομής που προβλέπει αρχικά εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού, προσλήψεις επικουρικών από τους πίνακες ΑΣΕΠ και σαν τελευταία επιλογή, τη συνεργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με εξωτερικούς συνεργάτες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Με την σχεδόν καθολική συμμετοχή στον εμβολιασμό τα προβλήματα λειτουργίας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όλο το προσωπικό, ένας προς έναν, το θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες και για περίπου ενάμιση χρόνο δίνουμε μαζί τη μάχη για την υγεία των πολιτών. Σέβομαι απόλυτα τους δισταγμούς του μικρού αριθμού του ανεμβολίαστου προσωπικού, αλλά θα ήθελα να τους καλέσω για μια ακόμα φορά να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς και το ανθρώπινο συναίσθημα του φόβου, να εμβολιαστούν προστατεύοντας πρώτα τον εαυτό τους και το περιβάλλον και να επανενταχθούν άμεσα στο καθημερινό αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που υπάρχει καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου Νοσοκομείου; Τι αναβαθμίσεις έχουν γίνει και ποια είναι τα σχέδια σας για τη “θωράκιση” του ΓΝΑΑ σε νέο εξοπλισμό; Υπάρχει κάποιο πλάνο γενικότερου εκσυγχρονισμού;

Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Νοσοκομείου, εντοπίσαμε άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στη κατεύθυνση αυτή, κινηθήκαμε. Επενδύσαμε στην αγορά μηχανημάτων σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας, αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ, σε όλα τα Εργαστήρια Κλινικές και Χειρουργεία που σε συνδυασμό με την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, βελτιώνουν τη διαγνωστική και θεραπευτική ικανότητα. Επίσης εκτός από την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού η Νοσηλευτική Δομή εμπλουτίστηκε με επί πλέον βιοϊατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρω την Αγγειογραφία Angio OCT η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον οφθαλμίατρο, τρισδιάστατη υψηλής ανάλυσης απεικόνιση του βυθού των οφθαλμών, τρισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφο υψηλής ποιότητας και απεικόνιση τελευταίας γενιάς για χρήση στη Καρδιολογική Κλινική, σύστημα ψηφιοποίησης της ακτινολογικής εικόνας με χρήση ψηφιακών ανιχνευτών που σε συνδυασμό με τον αξονικό τομογράφο και τον σύγχρονο ακτινολογικό υπέρηχο καθιστούν το ακτινολογικό τμήμα ένα πλήρες ακτινοδιαγνωστικό κέντρο.

Τέλος, τις ώρες που ο αναγνώστης διαβάζει αυτές τις γραμμές ολοκληρώνεται και η εγκατάσταση και η σύνδεση του υπερσύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου με τομοσύνθεση τρισδιάστατης απεικόνισης και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθεί προς χρήση και στη διάθεση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Ο κύκλος του εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του, ολοκληρώνεται στη παρούσα φάση με την προμήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος C-ΑRΜ ψηφιακής απεικόνισης-επεξεργασίας για τις ανάγκες της Ορθοπεδικής Κλινικής στην οποία πραγματοποιούνται ήδη πρωτοποριακές και φυσικά, ασφαλείς επεμβάσεις. Καταγράφοντας τους χώρους που διαθέτει το Νοσοκομείο διαπιστώσαμε ότι ο χωροταξικός του σχεδιασμός , όπου είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του, είναι ελλιπής , ξεπερασμένος και δεν εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες μιας σύγχρονης δομής. Για τον λόγο αυτό, εκμεταλλευτήκαμε ανενεργούς χώρους και δημιουργήσαμε, με ίδιους πόρους, καινούριους άλλους, όπου στεγάζονται τμήματα άκρως απαραίτητα στη καθημερινή λειτουργία της Μονάδας.

Επίσης – αυτό είναι εξέλιξη των τελευταίων ημερών – εξασφαλίστηκε ένα ποσό ύψους 250.000 ευρώ (σε πρώτη φάση) από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την χωροταξική αναδιαρρύθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα το καταστήσει πιο λειτουργικό και πιο «φιλόξενο». Τα έργα αναδιαμόρφωσης θα ξεκινήσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους και παράλληλα με το μεγάλο έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Ιδρύματος ύψους 2.735.000 ευρώ. Με την ευκαιρία… θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τους συνεργάτες του για την σημαντική βοήθεια που μας προσφέρουν.

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, είναι η ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό. Πιστεύετε ότι επαρκεί το ήδη υπάρχον; Καλύπτονται οι ανάγκες, έτσι ώστε οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας;

Το Νοσοκομείο όπως κάθε ¨ζωντανός¨ οργανισμός πρέπει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του για να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η Διοίκηση έχει καταρτίσει νέο οργανισμό που καλύπτει απόλυτα τις σύγχρονες αυξημένες απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιεί ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του, θα γίνει στο τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθεί στην 6η ΥΠΕ και θα προβλέπει την ενίσχυση της Νοσηλευτικής Δομής με νέες ειδικότητες Ιατρών όπως :Παθολόγο/Ογκολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ωτορινολαρυγγολόγο, Νευρολόγο, Πνευμονολόγο και Αιματολόγο.

Επίσης, έχει αποφασιστεί η επαναλειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε χώρο που αυτή τη στιγμή έχει δεσμευτεί και διαμορφωθεί για την ασφαλή φιλοξενία υπόπτων κρουσμάτων covid-19. Επί πλέον θεωρώντας ότι η συμβολή του διοικητικού τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού στη καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος είναι σημαντικότατη έχει προβλεφθεί στο νέο Οργανισμό η ενίσχυση του, σε εξειδικευμένο προσωπικό. Η τροποποίηση του Οργανισμού και ο εμπλουτισμός με νέες ειδικότητες σε συνδυασμό με τον υψηλoύ επιπέδου ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει, θα προσδώσει άλλη αξία και υψηλό κύρος, θα εξασφαλίσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα Περιφερειακά Νοσοκομεία Δευτεροβάθμιας Φροντίδας στη χώρα.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας ώστε να υπάρξει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει για αυτόν τον λόγο σε συγκεκριμένα κτίρια όπως π.χ. αυτό στην Κλ. Οικονόμου και Ερμού;

Από τις αρχές του έτους ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας με την αναπαλαίωση του κτιρίου που βρίσκεται στη ¨καρδιά¨ πόλης συμβάλλοντας τόσο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και των υπόλοιπων περιοχών και την αναβάθμιση του κέντρου όσο και την αύξηση των εσόδων του Ιδρύματος από την εμπορική του εκμετάλλευση. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της στέγης και οι στατικές παρεμβάσεις και τα επόμενα στάδια προβλέπουν τις εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της πρώην Κλινικής Καλαμπόκα, γίνονται προσπάθειες από τη πλευρά μας να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να στεγάσει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Ήδη στο ισόγειο, μετά τις κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης, λειτουργεί αποθηκευτικός χώρος πλήρως ασφαλισμένος, 350 τετραγωνικών μέτρων για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην άψογη συνεργασία – τη πλήρη κατανόηση – και την αμέριστη και πολύπλευρη στήριξη σε όλα τα επίπεδα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, ώστε το Γ.Ν. Αν. Αχαϊας να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη και πλήρη νοσηλευτική μονάδα και θα καταστεί πυρήνας υψηλής παροχής υπηρεσιών Υγείας για την ευρύτερη περιοχή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr