background img
banner
banner

Το τρένο μεταφέρει την Αιγιάλεια στη νέα εποχή!

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος – Δημοσιογράφος-

Πρωί- πρωί στις 7 στο νέο σταθμό του τρένου στο Αίγιο: ο χώρος σχεδόν ερημικός. Μια ευγενέστατη υπάλληλος κόβει τα εισιτήρια, ο υπεύθυνος της γραμμής κι ένας μικρός αδέσποτος σκυλάκος που μάλλον του αρέσει να βλέπει τα τρένα να φεύγουν. Η τιμή του εισιτηρίου για Αθήνα είναι 16 ευρώ. Αντίστοιχη των ΚΤΕΛ. Μάθαμε ακόμη ότι πρέπει να είμαστε στο σταθμό μισή ώρα νωρίτερα γιατί το σύστημα των εισιτηρίων κλείνει 10 λεπτά πριν την αναχώρηση! Σεβαστό αν και όχι τόσο κατανοητό.

Μια οικογένεια με ταξιδιωτικές αποσκευές έφτασε στο χώρο. Το τρένο ήρθε στην ώρα του. Μικρό και συμπαθητικό. Επιβιβαστήκαμε και καθίσαμε με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Μέχρι το Κιάτο κάναμε 50 λεπτά. Αυτή η γραμμή κινείται χωρίς ηλεκτρισμό και τα βαγόνια, αν και καθαρά, μυρίζουν λίγο πετρέλαιο. Όμως η διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και μέσα στη φύση σε αποζημιώνει. Σε λιγότερα από 10 λεπτά αλλάξαμε τρένο στο Κιάτο και εύκολα μπήκαμε στο ηλεκτροκίνητο. Πιο μεγάλο, πιο γρήγορο, πιο σύγχρονο. Στη διαδρομή μπήκαν πολλοί επιβάτες από Κόρινθο, Ασπρόπυργο, Μέγαρα. Άλλωστε αυτός ο προαστιακός εξυπηρετεί πολλές περιοχές. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες ή εργαζόμενοι. Κάτω Αχαρνές, Άγιοι Ανάργυροι, Αθήνα.

Το τρένο έφτασε σε συνολικό χρόνο δυο ώρες και 15 λεπτά. Εξυπηρετικό, άνετο, εύκολο στη χρήση. Στο δρόμο της επιστροφής φύγαμε πάλι από το Σταθμό Λαρίσης με πολλούς επιβάτες και καταλήξαμε λίγοι τελευταίοι στο Αίγιο. Μοναδική παραφωνία κάποιοι «επαγγελματίες» ζητιάνοι που τρυπώνουν στο συρμό, παρά τα καλά μέτρα αστυνόμευσης. Το τελικό συμπέρασμα για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αιγίου- Αθήνας είναι μόνο θετικό. Με το τρένο ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα, παρά τις αρκετές αλλά σύντομες στάσεις. Κι άμα πιάνεσαι στο κάθισμα, σηκώνεσαι και ξεμουδιάζεις. Η γραμμή συνεχίζει μέχρι Πειραιά ενώ υπάρχει και ανταπόκριση μέχρι το Αεροδρόμιο. Όσοι πάνε Πάτρα μετακινούνται με λεωφορεία του ΟΣΕ.

Μένουν βέβαια αρκετά πράγματα να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια: η βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς το Σταθμό του Αιγίου, η δρομολόγηση μέσων μεταφοράς από και προς το Σταθμό με αστικά λεωφορεία. Το τρένο αποτελεί βασικό μέσο μετακίνησης επιβατών αλλά και εμπορευμάτων. Οι Αιγιώτες είναι σίγουρο ότι θα το αγκαλιάσουν. Αρκεί μόνο να το δοκιμάσουν και να το γνωρίσουν. Τέλος, στις τοπικές αρχές απομένει να αξιοποιήσουν το συγκοινωνιακό αυτό μέσο για την οικονομία και την ανάπτυξη όλης της Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr