background img
banner
banner

Στη «βραδυφλεγή βόμβα» των Βαλιμιτίκων

ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΤΑ… ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 3/9

Μπορεί από τη φωτιά της περασμένης Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του πρώην ξενοδοχείου στα Βαλιμίτικα, να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού χάρη στην άμεση επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων και με τη συνδρομή του δήμου, οι φλόγες ελέγχθηκαν γρήγορα, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον θα διασωθεί και πάλι η κατοικημένη περιοχή γύρω από τον χώρο του πάλαι ποτέ ένδοξου «Ελίκη».

Η «κατάρα» του ξενοδοχείου που τη νύχτα του μεγάλου σεισμού του 1995 κατέρρευσε καταπλακώνοντας δέκα ανθρώπους, ήταν οι άλλοτε πολυτελείς εγκαταστάσεις του και ό,τι απέμεινε από τις μέρες που αποτελούσε «στολίδι» για την Αιγιάλεια, να εγκαταλειφθούν πλήρως και να γίνουν έρμαιο του χρόνου, της φύσης αλλά και των… καταπατητών.

Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται αφού τα τελευταία μπάζα του μαζεύτηκαν μία πενταετία μετά τον σεισμό, βρισκόταν μία μεγάλη έκταση με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ντισκοτέκ, γήπεδα τένις κ.ά. Από τη μοιραία νύχτα ως σήμερα, κανείς (;) δεν πάτησε το πόδι του εντός τους, επίσημα τουλάχιστον, γιατί το κομμένο σύρμα σε κάποια σημεία «καταμαρτυρά» ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα γήπεδα τένις…

Εγκαταστάσεις ‘’πνιγμένες’’ στα χόρτα

Στο μεγαλύτερο μέρος τους ωστόσο, οι εγκαταστάσεις ήταν «πνιγμένες» στα χόρτα, τα δέντρα και τα απορρίμματα, με την βλάστηση να εκτείνεται και εκτός του χώρου έχοντας αποκλείσει και τους πλαϊνούς δρόμους. Στην έκταση ωστόσο δεν μπορούσε να παρέμβει και να καθαρίσει κανείς, πλην των άφαντων ιδιοκτητών. Εκτός βέβαια από τη φωτιά…

Το ήσυχο μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου διατάραξε ο ήχος των πυροσβεστικών οχημάτων και των τεσσάρων εναέριων μέσων (δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα) και βέβαια ο πυκνός καπνός που… σήκωσε όλο το χωριό στο πόδι. Άλλωστε, ανατολικά και δυτικά των εγκαταστάσεων υπάρχουν κτήματα, επιχειρήσεις αλλά και κατοικίες… Μάλιστα, το βοριαδάκι ωθούσε τη φωτιά που ξεκίνησε από τον πλαϊνό δρόμο των εγκαταστάσεων δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό της πρώην μονάδας, προς το χωριό, στην αντίθετη κατεύθυνση της θάλασσας… Έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 25 άνδρες επιχείρησαν υπό τον συντονισμό της διοικητή Ευφροσύνης Λαλιώτη που, συνεπικουρούμενοι από τα εναέρια μέσα, κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά λίγη ώρα μετά, χωρίς να επεκταθεί σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Το «παρών» έδωσαν αμέσως και οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, Βασίλης Χριστόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, ενώ υδροφόρα του δήμου τροφοδοτούσε με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, χωματουργικό μηχάνημα έριχνε χώμα και έκανε διανοίξεις στα σημεία ενώ μικρό πυροσβεστικό όχημα του δήμου έκανε κατασβέσεις σημειακά. Η φωτιά κατέκαψε περίπου 4 στρέμματα των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.

Ασαφές το ιδιοκτησιακό – Εξαφανισμένες εταιρείες… φαντάσματα

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλιμιτίκων Κωνσταντίνος Δημακόπουλος ερωτηθείς από τo protionline.gr για τις ενέργειες που είχαν γίνει ώστε να καθαριστεί ο χώρος και να μην εγκυμονεί κινδύνους για το χωριό, απάντησε: ΄΄Το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, είναι μια έκταση που ανήκει ουσιαστικά σε τρεις διαφορετικές Α.Ε. Δηλαδή ο χώρος δεν έχει συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανήκει σε έναν όμιλο εταιρειών. Όμως αυτές οι εταιρείες, δεν υπάρχουν πια, είναι εταιρείες – φαντάσματα. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρούμε τον επίσημο εκπρόσωπο του χώρου και έχουμε πέσει σε… κενό. Είτε στο κτηματολόγιο, είτε μέσω του δήμου, είτε μέσω της πολεοδομίας, άκρη δεν έχει βρεθεί για να γνωρίσουμε σε ποιον ανήκει. Προφανώς μετά την πτώχευση του ομίλου που είχε την διαχείριση του ξενοδοχείου “Ελίκη”, αυτές οι ανώνυμες εταιρείες δήλωσαν πτώχευση και αυτές και οι εκπρόσωποί τους έχουν “εξαφανιστεί” λόγω χρεοκοπίας από δάνεια της Eurobank. Έπειτα από εκείνη τη χρεοκοπία της τότε εποχής, η κυρία εταιρεία πούλησε σε άλλες εταιρείες το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξέρουμε καν σε ποιον ανήκει΄΄.

΄΄Και οι προηγούμενοι πρόεδροι του χωριού αλλά και εγώ προσωπικά, δεν καταφέραμε ποτέ να βρούμε κάποιον εκπρόσωπο από αυτούς. Τέτοια σημεία όπως αυτό, εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους δηλαδή, δυστυχώς υπάρχουν κι άλλα. Και βεβαίως, φέρνουν πρόβλημα και κρίνονται “επικίνδυνα” ως πιθανές εστίες φωτιάς κατά τους θερινούς μήνες΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος, ενώ αναφορικά με την πυρκαγιά, είπε: ΄΄Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδρασε άμεσα και το ότι κατάφερε να βρεθεί στο σημείο μόλις 12 λεπτά αφότου ξέσπασε η πρώτη φλόγα, ήταν το πιο “σωτήριο” για το χωριό γεγονός. Η επέμβαση ήταν άρτια και αμεσότατη, οι άντρες της υπηρεσίας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και γρήγοροι και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Το τοπικό πηγάδι βοήθησε αρκετά στο να διοχετεύει νερό με συνεχή ροή και υπήρχε μεγάλος συντονισμός και στην διαχείριση των δεδομένων και του χρόνου. Έτσι, περιορίστηκε γρήγορα η φωτιά και δεν πήρε διαστάσεις, δεν κινδύνεψε κάποια οικία΄΄.

Οι επόμενες κινήσεις…

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο πρόεδρος σημειώνει: ΄΄Το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να μας δώσει στοιχεία των ανθρώπων που έχουν το συγκεκριμένο σημείο γης και φυσικά, δεν μπορεί κανείς να καταπατήσει την περιοχή καθώς κάτι τέτοιο διώκεται ποινικά. Αυτό που πρέπει να γίνει και το περιμένουμε, είναι επίσημη ανάρτηση των ονομάτων που ανήκει η έκταση αυτή, προκειμένου να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι από τους ίδιους, αργότερα. Αυτή η διαδικασία ίσως να χρειαστεί ως και ένα ή δύο χρόνια ακόμα. Όταν γνωστοποιήσει σε ποιους ανήκει ο χώρος, θα στραφούμε εναντίον τους, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός και συντήρηση. Ευτυχώς και για όσον αφορά τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες μέσα στο χωριό, είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε και συνομιλούμε και είναι συνεννοήσιμοι. Έτσι πλέον, η πλειοψηφία τους έχουν καθαρίσει και φροντίσει τις ιδιοκτησίες τους και δεν έχουμε επιπλέον προβλήματα τέτοιου είδους. Η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις και γιατί οι ιδιοκτήτες γύρω από την έκταση είχαν κάνει τις ενέργειες που έπρεπε καθαρίζοντας από τα βάτα, τα ξερόκλαδα και τα χόρτα. Επίσης, το χωματουργικό μηχάνημα του δήμου που πήρε μέρος στην επιχείρηση, έκανε αρκετή “δουλειά” και συνετέλεσε καίρια στο να μην υπάρχουν αναζωπύρωσεις τις φωτιας΄΄.

Ο δήμος ζητούσε επιτακτικά καθαρισμό του χώρου

Με αφορμή τη φωτιά στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Γιδά επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Καθημερινά η υπηρεσία μας, στέλνει δεκάδες αιτήματα σε ιδιώτες ώστε να φροντίζουν ο καθένας τον χώρο του, να ξεχορταριάζουν τη γη τους, να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους. Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με την περίπτωση των ιδιοκτητών στα Βαλιμίτικα και στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά της Παρασκευής. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουμε στείλει ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες, στα οποία ζητάμε να προβούν στον καθαρισμό των σημείων, εντός δέκα ημερών. Η Δημοτική Αρχή έχει κινηθεί γρήγορα και συγκεκριμένα για αυτό το θέμα. Τα έγγραφα που στέλνονται, είναι για να αποφευχθούν τέτοια ανάλογη περιστατικά όπως αυτό που συνέβη άξαφνα στην κοινότητα των Βαλιμιτίκων΄΄.

Πρόστιμα σε περίπου εβδομήντα περιπτώσεις!

Δεν λείπουν πάντως και τα πρόστιμα… ΄΄Εφόσον στείλει το έγγραφο, η υπηρεσία, αν δεν συμμορφωθεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, επιβάλει πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε ακινήτου. Η τιμή είναι 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι το κάθε πρόστιμο ρυθμίζεται ανάλογα την έκταση του κάθε οικοπέδου. Αυτή την στιγμή δεν θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι έχουν ήδη επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα για μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και σίγουρα είναι πάνω από 70 περιπτώσεις μέχρι στιγμής σε σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που ειδοποιούνται και έχουν γνώση της κατάστασης, πολλοί δεν συμμορφώνονται με αποτέλεσμα να γινόμαστε και εμείς οι “κακοί” και εκείνοι οι “υπαίτιοι”. Το κακό είναι ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι συγκεκριμένο σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί ο δήμος να παρέμβει στο κάθε ακίνητο. Το συγκεκριμένο σημείο που ξέσπασε και η πυρκαγιά, ανήκει σε κάποια Α.Ε. ή κάποιους ιδιοκτήτες που δεν είναι φυσικά πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετές ιδιόκτητες περιουσίες αλλά και πολλές άλλες ακόμα που οι ιδιοκτήτες δεν είναι ούτε ένας, ούτε συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά εταιρείες΄΄, σημειώνει η κ. Γιδά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr