background img
banner
banner

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επιλέξει τη Χορωδία Αιγίου για την τελευταία συναυλία του!

ΘΥΜΗΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ

Θρηνεί από χθες όλη η Ελλάδα, θρηνεί και η Αιγιάλεια για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη το μουσικό και συγγραφικό του έργο αλλά και παράδειγμα την ίδια τη στάση ζωής που υιοθέτησε. Αιγιαλείς, μέλη της «Χορωδίας Αιγίου 1933» κρατούν στις καρδιές τους τα ρίγη συγκίνησης που μοιράστηκαν μαζί του επί σκηνής το 2017…

Ήταν τότε που ο… κορυφαίος των κορυφαίων ήξερε πως θα είναι η τελευταία του συναυλία κι ήθελε να έχει μαζί του και τη «Χορωδία Αιγίου 1933», κάτι ιδιαιτέρως τιμητικό και σημαντικό για τον ιστορικό αιγιώτικο σύλλογο!

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλα τα είδη μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η αξέχαστη βραδιά του Ιουνίου του 2017

Πλάι σε αυτή τη μορφή, στάθηκε η Χορωδία Αιγίου τον Ιούνιο του 2017 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη. Ο διεθνής καλλιτέχνης, μπορεί να ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, ωστόσο η ψυχή του “πέταγε”, σαν το «ένα το χελιδόνι». Ο αγαπημένος συνθέτης έδινε το ρυθμό, δεν σταματούσε να κουνά τα χέρια του, να χαμογελά και να βουρκώνει….
Ήταν τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία, 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας σχημάτισαν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας απέδωσε μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού.

Την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση είχε αναλάβει ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης. Στη συναυλία ακούστηκαν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων», όλα σε χορωδιακή διασκευή του Παναγή Μπαρμπάτη.

Ρίγη συγκίνησης στη σκηνή

Στιγμή που θα θυμούνται για πάντα ο μαέστρος Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος και οι χορωδοί της «Χορωδίας Αιγίου 1933» ήταν όταν ερμήνευσαν την «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό) υπό τη διεύθυνση του ίδιου του σπουδαίου δημιουργού. Όπως θυμάται σήμερα και μοιράζεται με το protionline.gr ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ΄΄αμέσως μετά το τέλος του τραγουδιού, ο κορυφαίος Μίκης Θεοδωράκης ενώ καθόταν στο καρότσι του, έσκυψε και κλείνοντας το πρόσωπό του στα χέρια του, έκλαψε γοερά. Πώς λοιπόν κι εμείς που στεκόμασταν στη σκηνή μπροστά του να μην συγκινηθούμε… Πρόκειται για μία στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα όλοι εμείς που ήμασταν εκεί εκείνο το βράδυ…΄΄.

Συνδεόταν με το Αίγιο

Ο μαέστρος της Χορωδίας θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, αν όχι ευλογημένο, που λίγους μήνες πριν τη συναυλία κι ενώ ήδη είχαν επικοινωνήσει μαζί του οι διοργανωτές της εκδήλωσης προκειμένου η Χορωδία να πλαισιώσει την εκδήλωση, επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης. ΄΄Μου εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχουμε διότι, μου είχε αναφέρει πως γνωρίζει ότι πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές χορωδίες της χώρας και μας ήθελε μαζί του. Επιπλέον, μου είχε αναφέρει πως διαμέσου της συζύγου του είχε διαμείνει στο Αίγιο παλιότερα΄΄, θυμάται ο κ. Χαραλαμπόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Πώς θα μπορούσε να αρνηθεί κανείς στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη; Αμέσως ανέφερα πως θα ήταν τιμή μας να είμαστε εκεί. Ερμηνεύσαμε 22 τραγούδια και η «άρνηση» ήταν αυτό που μας διηύθυνε ο ίδιος΄΄.

΄΄Πενθούμε κι εμείς με τον τρόπο μας την απώλεια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, του σπουδαίου ανθρώπου. Νιώθουμε τυχεροί που λάβαμε μέρος σε αυτή την μεγάλη συναυλία για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη που ποτέ δεν θα πεθάνει για εμάς θα είναι πάντα ζωντανός μέσα από τα υπέροχα έργα του που πάντα θα τραγουδάμε΄΄, κατέληξε ο μαέστρος της Χορωδίας Αιγίου.

– Η συναυλία υπάρχει ΕΔΩ


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr