background img
banner
banner

“Creative Youthland” μέσω Ε.Ε. και με… ανταλλαγή πληθυσμών

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ – Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ευκαιρίες διεύρυνσης γνώσεων για τους νέους και αναπτυξιακά “εργαλεία” στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν σεμινάρια, εργαστήρια και ταξίδια που διοργανώνονται από την “Creative Youthland”. Ο Οργανισμός Νεολαίας, υλοποίησε το τελευταίο διάστημα δύο Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τα “Impodigious in Youth Work” και “Youth empowered”. Τα δύο σεμινάρια που στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία, ήταν χρηματοδοτούμενα από το Erasmus+ (plus) – οικονομικό πρόγραμμα της Ε.Ε. – με τους διοργανωτές να δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. Ως το επόμενο…

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον Λόγγο, πριν από τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα στις 20 με 29 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν νέες μεθόδους και προσεγγίσεις, που έχουν σαν βάση τους τον αυτοσχεδιασμό μέσα από το θέατρο, τον χορό, την θεατρική κίνηση και την αφήγηση της μυθοπλασίας, με σκοπό την ετοιμότητα σε συνθήκες αλλαγής και της ενδυνάμωσης των νέων. Το δεύτερο σεμινάριο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ήταν πενθήμερης εκμάθησης, διεξήχθη στην Κλειτορία των Καλαβρύτων. Σε αυτό, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας, την κατεύθυνση του πως να μην επηρεάζονται με αρνητικές σκέψεις τα άτομα και η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας σε νέες καταστάσεις.

Κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετική προσέγγιση και άλλη στόχευση

Το καθένα από τα δύο προγράμματα που οργανώθηκαν από τον Οργανισμό Νεολαίας, ο οποίος εδρεύει από 2014 στο Αίγιο, ήταν δράσεις της “Creative Youthland” και είχαν σκοπό την διάδοση και διεξαγωγή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, μέσα από το παραγωγικό δυναμικό και το σύγχρονο σκεπτικό του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων. Πιο συγκεκριμένα, το κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετική προσέγγιση και σαφώς, άλλη ομάδα στόχευσης ή εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Μαΐου στον Λόγγο, ήταν επαγγελματίες και εκπαιδευτές προγραμμάτων της Ε.Ε. και άνθρωποι που δουλεύουν με προγράμματα με την νεολαία και εκπαιδευτικοί. Οι συμμετέχοντες στο πρόσφατο, ήταν νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 30 ετών και ο σκοπός ήταν να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν για τα νέα προγράμματα και τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν επαγγελματικά, ακλουθώντας κάποια τέτοιου είδους εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι και στα δύο αυτά σεμινάρια, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή σε άτομα από διαφορετικές χώρες (Ευρωπαίοι πολίτες κατά κύριο λόγο) και αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε δίδει ένα ακόμα κύρος και… σημασία, στην προσπάθεια που γίνεται από την “Creative Youthland”.

“Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων”

Γεωργία Σωτηροπούλου
Εργαζόμενη στον τομέα της νεολαίας, εμψυχώτρια δραστηριοτήτων, χειρίστρια προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης και χορεύτρια
Αργεντίνικου Tango.

Το “Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων” δουλεύει με μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και με βάση τις Τέχνες. Η κινησιολογία και η τεχνική της δημιουργικής έκφρασης και του θεάτρου είναι αυτά που κυρίως υπερτερούν ως αντικείμενο εκμάθησης και στοχεύει πάντα αφενός στο να δίνει κίνητρα στους επαγγελματίες που δουλεύουν με νέα παιδιά, “εργαλεία” για το πώς διερευνούν τις γνώσεις τους δηλαδή, αφετέρου το αντικείμενο του θεατρικού αυτοσχεδιασμού και της δημιουργίας των χορογραφιών, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η ατομική ικανότητα των συμμετεχόντων, σε όλο το φάσμα. Μάλιστα, δόθηκε έμφαση στην παιδική ψυχική υγεία και το πώς τα σημερινά παιδιά, από 7 έως 17 ετών, βιώνουν και… συζούν με τα προβλήματα τις καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος το 2021. Το σεμινάριο προσέγγισε τους πιθανούς τρόπους να αναπτύξουν την ψυχική υγεία τους τα ίδια τα παιδιά, μέσα από την έκφραση τους και να μεθοδεύουν κοινωνικές συμπεριφορές, έναντι στον κοινωνικό περίγυρο, στον κορωνοϊό, στις δυσκολίες της καθημερινότητας και βεβαίως, στην επικοινωνία τους με το ευρύτερο περιβάλλον τους.

28 άτομα στον Λόγγο – 36 στην Κλειτορία και… έπεται συνέχεια

Το εργαστήρι που δεν θα πρέπει να αφήνει κανέναν… ασυγκίνητο – ειδικά τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά – είχε και έχει να επιδείξει μεγάλη κινητικότητα. Οι πολλοί μήνες “απραξίας” λόγω των lock down και του κορωνοϊού μπορεί να… καθυστέρησε κάπως τις δραστηριότητες, όμως δεν τις “πάγωσε” τελείως. Έτσι, οι δύο επιτυχημένες δραστηριότητες του περασμένου Μαΐου και της προ λίγων ημερών δράσης, θα… καταλήξουν σε μια τρίτη δραστηριότητα, αυτή την φορά με την συμμετοχή πολλών ανθρώπων, αφού θα γίνει στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, περί τα τέλη του Οκτώβρη. Έτσι, οι 25 συμμετέχοντες στην πρώτη δραστηριότητα και οι 35 της δεύτερης, αναμένεται να… υπερδιπλασιαστούν, αφού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα με αρκετή διάρκεια και διαδραστικά συστήματα εκμάθησης. Οι διοργανωτές, θα υποδεχθούν ως επίσκεψη τους εταίρους κοινών προγραμμάτων της Ε.Ε. από Ιρλανδία και Ισπανία, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη… εργασίας.

Μαρία Σωτηροπούλου Διεθνής καλλιτέχνης σωματικού θεάτρου, ηθοποιός-δημιουργός, εργαζόμενη στον τομέα της νεολαίας και εμψυχώτρια μάθησης.

Επίδειξη τον Οκτώβριο στα Ψηλά Αλώνια

Οι αρμόδιοι της ¨Creative Youthland¨ θα κάνουν επίδειξη στους συμμετέχοντες, ορισμένες νέες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα νέα εξελικτικά προγράμματα, ενώ θα η “έκπληξη” θα είναι η παρουσία ενός μουσικού από την Ισπανία και ενός ηθοποιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου να δοθεί άμεση έμφαση στην βραδιά, ως χάπενινγκ. Η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων θα παραχωρηθεί από τον δήμο το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου με σκοπό οι εξειδικευμένοι και ακούραστοι εκπρόσωποι του εργαστηρίου, να κάνουν γνωστή την δουλειά τους και τα σεμινάρια, στο ευρύ κοινό. Να σημειωθεί δε, ότι από την επόμενη ημέρα (24 Οκτωβρίου δηλαδή) και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, θα πραγματοποιηθεί “ανταλλαγή νέων” στην οποία θα συμμετέχουν έφηβοι από την Ελλάδα και την Γερμανία. Ο σκοπός της ολιγοήμερης “ανταλλαγής” πληθυσμού είναι η πολιτισμική και πολιτιστική προσέγγιση των νέων μέσα από τις διαφορετικές κουλτούρες των χωρών τους και η γνωριμία τους με την πολιτιστική κληρονομιά τους εκατέρωθεν.

Τέλος, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας και πάντα μέσω της Ε.Ε.

Για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί για τα προγράμματα και το αντικείμενο λειτουργίας της Creative …, μπορεί να απευθυνθεί στην νόμιμη εκπρόσωπο της Γεωργία Σωτηροπούλου και στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού ή μέσω των σόσιαλ μίντια. Τέλος, να επισημανθεί ότι η “καρδιά” του οργανισμού είναι η Γεωργία Σωτηροπούλου και η Μαρία Σωτηροπούλου, οι οποίες είναι Αιγιώτισσες. Η “Creative Youthland” (Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων) που ιδρύθηκε το 2014 και έχει έδρα στο Αίγιο, ενώ τους τελευταίους μήνες διευρύνει τους ορίζοντες του σε όλο και περισσότερες χώρες, σε όλο και πιο πολλούς επαγγελματίες και το κυριότερο… σε νέους ανθρώπους. Γιατί αυτοί, είναι το αύριο που φτάνει και το νόημα είναι η νεολαία να μάθει να ονειρεύεται, να μην… βαριέται και να εξελίσσεται. Πώς αλλιώς;


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr