background img
banner
banner

Tην τελευταία στιγμή κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιστάσεις

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ

Επίγνωση της κατάστασης, αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ή… απειλή της αναστολής εργασίας; Όπως και να έχει, η συντριπτική πλειοψηφία υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), έχει εμβολιαστεί. Η σημερινή μέρα θα βρει πολύ λίγους ανεμβολίαστους αφού φαίνεται πως και οι τελευταίοι αρνητές ή επιφυλακτικοί εργαζόμενοι, θα ενδώσουν τελικά στις υποδείξεις του υπουργείου.

Έπειτα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις… “ανεμβολίαστες” περιπτώσεις, οι “φοβισμένοι” μέχρι την Τρίτη 31/8 δεν ξεπερνούσαν τα 25 άτομα, τα οποία και σε αυτά, φέρονται αποφασισμένα στην πλειοψηφία τους να εμβολιαστούν. Τα κενά του προσωπικού που θα προκύπτουν από σήμερα, θα καλυφθούν με ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν διαδικασίες για προσλήψεις της “τελευταίας στιγμής” τρίμηνης διάρκειας. Το υπουργείο δε, σκέφτεται και μπόνους μοριοδότησης σε όσους συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Οι θέσεις των ανεμβολίαστων διοικητικών υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν από σήμερα από τα καθήκοντά τους, θα καλυφθούν με στελέχη “εκ των έσω”, ενώ δεν αποκλείεται ιδιωτικές εταιρείες να κληθούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες σε καθαριότητα ή τροφοδοσία.

Όλοι οι γιατροί, το 90% του προσωπικού…

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που αφορούν τις νέες “επιβαλλόμενες” συνθήκες που εφαρμόζονται από σήμερα, στο Νοσοκομείο Αιγίου είναι όλα έτοιμα να υποδεχθούν το νέο… καθεστώς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμα το εμβόλιο του κορωνοϊού είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό πλέον. Συγκεκριμένα, μέχρι και χθες αργά το απόγευμα γίνονταν εμβολιασμοί μέρους του προσωπικού, προκειμένου να “αποφύγουν” την απομάκρυνσή τους από την εργασία τους και βεβαίως, να… υποχρεώνονται να υποκύψουν στις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά από την άλλη να ανησυχούν που έλαβαν ένα σκεύασμα που κανείς δεν τους εξασφαλίζει 100% ότι δεν πρέπει να φοβούνται.

Τα συνολικά 15 άτομα της τελευταίας… στιγμής, χθες, δεν πρέπει να θεωρούνται λίγα. Με αυτή την συγκεκριμένη “προσθήκη” τα ποσοστά των πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένων έχουν φτάσει πλέον στα εξής επίπεδα: Το ποσοστό των εμβολιασμών στους γιατρούς στο ΓΝΑΑ είναι πια στο 100% και όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το ποσοστό – με τις τελευταίες προσθήκες – έχει ξεπεράσει το 90%. Για την περίπτωση του λοιπού προσωπικού, αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός έχει αγγίξει το 80%, με τους εναπομείναντες να διστάζουν να λάβουν το σκεύασμα, όχι επειδή είναι “επαγγελματίες αρνητές” ή να τηρούν αρνητική στάση για άλλους λόγους, πάρα μόνο από τον φόβο των όσων κατά καιρούς έχουν ακουστεί και συμβεί, με τα περιστατικά θρομβώσεων ή επιπλοκών πάσης φύσεως.

Επιπτώσεις και κυρώσεις

Οι διαφοροποιήσεις που πρόκειται να συμβούν από σήμερα το πρωί και έπειτα, για το προσωπικό εργασίας του ΓΝΑΑ που δεν είναι νοσηλευτικό ή ιατρικό και οι ελλείψεις που πρόκειται να προκύψουν από την απομάκρυνση αυτών των λίγων που από σήμερα δεν έχουν λάβει μέρος στην διαδικασία του εμβολιασμού, έχουν ως εξής: Στην περίπτωση που κάποιος λείπει σε κάποιο οργανικό πόστο, θα αντικαθίσταται από το ήδη υπάρχον υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου με “εσωτερική μετακίνηση”. Επίσης, αν χρειαστεί σε κάποιον τομέα ή κάποιο πόστο να υπάρξει άτομο το οποίο λόγω μη εμβολιασμού τέθηκε σε διαθεσιμότητα, οι υπεύθυνοι σκέφτονται να προβούν σε κάποιες ολιγόωρες “αποσπάσεις” ώστε να εξυπηρετήσει η μετακίνηση τους, τις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης που θα προκύψει ή θα χρειαστεί. Αυτό βεβαίως, αφορά ανεξαιρέτως και τα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία υπάρχει στο νοσοκομείο από ανθρώπινο δυναμικό.

Μάλιστα να σημειωθεί, ότι έγινε ένας εσωτερικός “αγώνας δρόμου” από τους ανθρώπους του νοσοκομείου που έχουν λάβει το εμβόλιο, στους όσους λίγους αρνούνταν συστηματικά να το κάνουν, προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ή να φοβούνται και πως όλα θα πάνε καλά. Εξάλλου, οι όσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μέχρι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν, δεν είναι “αρνητές” ή αντιρρησίες, αλλά άνθρωποι που απλά έχουν φοβία με τα εμβόλια ή δεν θέλουν να τους επιβάλλεται κάτι στον οργανισμό τους που δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το ποιόν, στο 100%. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα που την διαδικασία του “τσιμπήματος” ακόμα και την τελευταία στιγμή, την βίωσαν σαν… “πρόβατα επί σφαγή”.

«Θωρακισμένο» και το Κ.Υ. Αιγίου

Την ίδια ώρα, μηδαμινός ο αριθμός και των εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας Αιγίου που ως χθες δεν είχαν εμβολιαστεί. Μιλώντας στο protionline.gr η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Αιγίου Πέγκυ Κανταρτζή και σχολιάζοντας την διαδικασία απομάκρυνσης του ανεμβολίαστου προσωπικού στα ιδρύματα, τόνισε: «Στην υπηρεσία μας δεν έχει έρθει κάποιο επίσημο έγγραφο από το υπουργείο ή κάποιο ενημερωτικό email, για το τι ακριβώς θα ισχύσει από σήμερα για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας. Σαν υπεύθυνη, από την στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφο που να αναφέρει για αναστολή εργασίας και από την στιγμή που δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση, δεν ισχύει κάτι για εμάς προφανώς. Όμως να διευκρινίσω, ότι οι εμβολιασμοί είναι πάντα το ζητούμενο σε ανάλογες περιπτώσεις και η μόνη λύση, ώστε να αποκτήσουμε ανοσία εναντίον του κορωνοϊού. Ως γιατρός, αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους και βεβαίως, αυτό ακολουθώ και εγώ προσωπικά. Πριν από έξι και πλέον μήνες, οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Αιγίου δεν είχαν προβεί σε εμβολιασμό και κατά 90% δεν υπήρχε καν ανοσία. Τώρα πλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουν λάβει τα εμβολιαστικά σκευάσματα και μόνο τρία άτομα, εργαζόμενοι, δεν έχουν προχωρήσει στην διαδικασία. Μάλιστα, απ’ αυτούς, οι 2 έχουν ήδη αποκτήσει και φυσική ανοσία καθώς είχαν προσβληθεί πριν από λίγους μήνες από τον ιό» καταλήγει.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι και παραμένει το μόνο δραστικό όπλο που μπορεί η ανθρώπινη φυλή να χρησιμοποιήσει. Για κάποιους, είναι ο “δρόμος” και η μόνη “επίσημη θωράκιση” που μπορεί να έχει κάποιος έναντι του ιού. Η μετάλλαξη Δ’ και οι υπόλοιπες μεταλλάξεις του ιού που θα υπάρξουν, είναι η συμπεριφορά του ίδιου του ιού ώστε να μην πεθάνει και να κυριαρχήσει και οι υπέρμαχοι των σκευασμάτων, αυτό προτάσσουν σαν αιτιολογία εμβολιασμού. Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη, είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία διάθεση για αντιπαράθεση ή για “επανάσταση” σε όσους έχουν κάνει το όποιο σκεύασμα. Οι πιο πολλοί Αιγιαλείς που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή δεν το σκέφτονται, κάνουν λόγο για καθαρά “προσωπικό” τους φόβο και ανησυχία, για το ποιόν του εκάστοτε εμβολίου και όχι ότι τάσσονται υπέρ του κύματος των συνειδητοποιημένων “αρνητών”.

Τέλος να σημειωθεί, ότι στην γειτονική Πάτρα και σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, σήμερα πρωτομηνιά, οι ανεμβολίαστοι δεν ξεπερνούν τα 700 άτομα συνολικά, ενώ μεγάλη κινητοποίηση έχει γίνει από τους ίδιους τους “συναδέλφους τους” προκειμένου να αλλάξουν γνώμη και να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική διαδικασία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr