background img
banner
banner

Ας… κρατήσουν οι χοροί όμως μόνο για εμβολιασμένους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΛΕΟΝ…

Την επιστροφή στην… νορμάλ ζωή όπως αυτή υπήρχε πριν την “άγρια επέλαση” του κορωνοϊού πριν από περίπου δύο χρόνια, έχουν αποφασίσει οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι και οι αρμόδιοι υπουργοί. Με μία αποφασιστική κίνηση, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες έχουν πειστεί ότι η κοινωνία πλέον πρέπει να γυρίσει “σελίδα” οριστικά, αρκεί βέβαια να… μπορεί. Η σύγχρονη ζωή καλείται να παγιώσει την κανονικότητα και τα όσα ο κόσμος ήξερε, με συνοπτικές διαδικασίες όμως τα οικονομικά κατάλοιπα των συνεχόμενων μέτρων έχουν τραγικό αντίκτυπο για εστίαση, αναψυχή και μουσικούς. Και βέβαια η απόφαση αφορά όλους όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του covid-19 και όχι το σύνολο του πληθυσμού. Έτσι, άθελά της ή μη… η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να… παγιώσει πολίτες “δύο ταχυτήτων”…

Από τα μεγαλύτερα όμως θέματα που ζητούν κοινωνική λύση, είναι οι “μαθηματικές εξισώσεις” με ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους στον ίδιο χώρο και σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής που κάθε χρόνο, λειτουργούσαν με ζωντανή μουσική και ορχήστρες. Και εδώ, είναι τα… δύσκολα. Στην Αιγιάλεια, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που ενεργοποιούσαν διάφορα μικρά ή πολυάριθμα μουσικά σχήματα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα έχουν μουσική ή όχι φέτος. Και ταυτόχρονα, οι μουσικοί που έβγαζαν τα προς τω ζην από αυτό το επάγγελμα, μένουν άπραγοι… Ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα ανάκτησης της χαμένης κανονικότητας της σύγχρονης κοινωνίας, που… ύστερα από πυρετώδεις συσκέψεις και το «o.k.» των ειδικών γιατρών, θα τεθούν σε ισχύ ως φαίνεται την ερχόμενη βδομάδα, στις 13 Οκτωβρίου και θα ισχύουν για όλη την σεζόν. Οι μόνοι πλέον που θα νιώθουν… “εγκλωβισμένοι” σε ένα ¨αδιάκοπο¨ lock down θα είναι οι πλήρως ανεμβολίαστοι οι οποίοι αρνήθηκαν να στρατευτούν στις τάξεις του προγράμματος ¨Ελευθερία¨.

Έτσι, σε κλειστούς χώρους και μπαρ, σε κέντρα διασκέδασης και μικρά καφενεία στο εξής, δεν θα υπάρχει περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε υπάρχει συγχρωτισμός είτε χορός μέχρι πρωίας. Με μία προϋπόθεση μονάχα: Κατά την είσοδό τους στον χώρο, να έχουν δείξει πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό ή την ατομική, επίσημη ολοκλήρωση εμβολιασμού τους. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά ή χορό στις πίστες των καταστημάτων. Δηλαδή κάτι σαν… να μην έχει υπάρξει ποτέ κορωνοϊός.

Χρ. Παλαιολογόπουλος: «Είναι εντελώς άβολη κατάσταση, ο μισός πληθυσμός είναι ανεμβολίαστοι»

«Ο ιός έχει επηρεάσει πολύ την ψυχολογία του κόσμου. Και μαζί με αυτό, έχει επηρεαστεί και η… “τσέπη” του, λόγω της γενικότερης κατάστασης, ενώ λόγω των εμβολίων και των μέτρων που ακολουθεί υποχρεωτικά εδώ και πολύ καιρό, νιώθει φόβο. Η εστίαση και η αναψυχή είναι οι κλάδοι που έχουν μεγάλες απώλειες, κατά την γνώμη μου και είναι οι τομείς που ίσως να επηρεάστηκαν πιο πολύ από όλους τους άλλους. Στις επιχειρήσεις μας, είχαμε σχεδόν πάντα ζωντανές μουσικές και είμαστε της άποψης να επιλέγουμε να “ντύνουμε” το καλό φαγητό μας, με μία όμορφη μουσική “στρώση”. Φέτος έχουμε επιλέξει να μην έχουμε live μουσική κατά την χειμερινή σεζόν» αναφέρει στo protionline.gr ο Χρήστος Παλαιολογόπουλος, υπεύθυνος των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής “Δερβενάκι” και “Corner”. Ο κ. Παλαιολογόπουλος ο οποίος θεωρείται “παλαιά καραβάνα” στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης γενικά, μιλώντας στo protionline.gr για την περίπτωση των εμβολίων και το πόσο έχει επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου όλο αυτό, τονίζει: «Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα με αυτό το θέμα. Και δεν βλέπω ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το γεγονός ότι πρέπει να… αφήσω απ’ έξω από το κατάστημα ανθρώπους που όχι μόνο με στηρίζουν πολλά χρόνια και με προτιμούν, αλλά είναι και φίλοι μου, επειδή δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή επειδή φοβούνται να το πράξουν. Και είναι πολλοί. Όλο αυτό είναι μια εντελώς άβολη κατάσταση για μένα και πραγματικά βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο. Τα έξοδα μιας επιχείρησης επιβαρύνονται πάρα πολύ με την ύπαρξη ορχήστρας σε μόνιμη βάση και επειδή δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ακόμα και όλα είναι ρευστά για το πώς ακριβώς θα κινηθεί ο κόσμος τελικά, γι’ αυτό επέλεξα φέτος να μην έχω καθόλου live μουσική στο μαγαζί μου».

Νεκ. Νικολάου: «Έχει αλλάξει όλη η νοοτροπία της νυχτερινής διασκέδασης πλέον»

«Τα τελευταία χρόνια, είτε στην γειτονική Πάτρα είτε στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και κάθε χειμερινή σεζόν εμφανιζόμουν κάπου, σε κάποιο κοσμικό κέντρο. Από τότε που μας “βρήκε” ο κορωνοϊός όμως άλλαξαν όλα. Και δεν άλλαξε μόνο το ύφος των live εμφανίσεων, οι ορχήστρες ή οι αντιλήψεις στους καταστηματάρχες που έβαζαν παραδοσιακά ζωντανή μουσική. Άλλαξε όλη η νοοτροπία της νυχτερινής διασκέδασης. Φέτος μέχρι στιγμής, δεν έχω κάνει κάποια επαγγελματική συμφωνία να εμφανίζομαι κάπου. Η πρόθεση της κοινωνίας νομίζω φάνηκε από την καλοκαιρινή περίοδο όπου τα live ήταν περιορισμένα και οι όποιες ζωντανές εμφανίσεις έγιναν είχαν τον χαρακτήρα του ακουστικού προγράμματος. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι αυτό σιγά – σιγά θα αλλάξει και πως η ομαλότητα θα επιστρέψει σύντομα σε κάθε κλάδο και σε κάθε επίπεδο. Δεν σας κρύβω ότι μου έχει λείψει πολύ να “σμίξουμε” με τον κόσμο και να τραγουδήσουμε μαζί… Το περιμένω πώς και πώς!» λέει στo protionline.gr ο Αιγιώτης τραγουδιστής Νεκτάριος Νικολάου, ο οποίος για πολλά χρόνια έχει διασκεδάσει με την παρουσία του και με τις δεινές φωνητικές του ικανότητες, πολύ κόσμο της Αιγιάλειας και όχι μόνο.

Μιχ. Βασιλείου: «Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι για κάθε επιχειρηματία ένα επιπλέον έξοδο»

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στην πλατεία Ελευθερίας της Ακράτας ¨Άκρατος Οίνος¨ Μιχάλης Βασιλείου, αναφέρει για το θέμα: “Στο κατάστημά μας εδώ και πολλά χρόνια έχουμε live μουσική και τις χειμερινές περιόδους αλλά και κατά τις θερινές σεζόν. Όμως φέτος δεν θα έχω ζωντανή μουσική. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και “παγωμένος” ακόμα με το θέμα του κορωνοϊού. Και όπως ο καθένας νομίζω μπορεί να καταλάβει, δεν είναι μόνο θέμα υγειονομικών μέτρων ή ο φόβος της διασποράς που… μαίνεται. Είναι κυρίως γιατί τα… κατάλοιπα του ιού είναι τεράστια σε οικονομικό επίπεδο και στην αντοχή του κόσμου. Οι προτεραιότητές του, έχουν περιοριστεί στις άμεσες και βασικές ανάγκες του. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι για κάθε επιχειρηματία ένα επιπλέον έξοδο που ειδικά για φέτος, είναι πολύ αμφίρροπο αν θα μπορέσει να το “σηκώσει” το οποιοδήποτε ταμείο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές αλλαγές που ισχύουν με τον αντικαπνιστικό νόμο και το ωράριο της λειτουργίας ή τους κρατικούς φόρους, έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων που είχαν ορχήστρα, να μην το επιλέγουν πλέον σαν παροχή” θα πει ο επιχειρηματίας. Παρόλο που η θερινή περίοδος πήγε ανέλπιστα καλά από πλευράς τουρισμού και επισκεψιμότητας στην Ανατολική Αιγιάλεια, ο κόσμος είναι “παγωμένος” και προβληματισμένος. Η διασπορά του ιού και τα κρούσματα μπορεί να έχουν πλέον ελαττωθεί κατά πολύ μεν, αλλά η κοινωνία δεν έχει “τινάξει” από πάνω της ακόμα κατά πως φαίνεται…’’

Χρ. Σκούτας: «Δεν μπορώ να προσφέρω στον πελάτη μου κάτι λιγότερο από το απόλυτο»

Μιλώντας για το θέμα στo protionline.gr ο γνωστός και μη… εξαιρετέος επιχειρηματίας Χρήστος Σκούτας, ιδιοκτήτης της κοσμικής ταβέρνας ¨Το Περιγιάλι¨ στην περιοχή των Διγελιωτίκων, αναφέρει: «Εγώ πλέον πρέπει να κάνω τον χωροφύλακα στην είσοδο και να ελέγχω ποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού και ποιος όχι. Είμαι υπό σκέψη και δεν σας κρύβω ότι προσανατολίζομαι να ανοίξω το κατάστημά μου μόνο κατά την περίοδο των εορτών και των αργιών, όχι για κάθε βδομάδα. Οι πιο πολλές παρέες που βγαίνουν και στηρίζουν τα μαγαζιά της περιοχής εδώ και χρόνια, είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε και τους γνωρίζουμε και είναι πελάτες μας. Οι μισοί από αυτούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ο καθένας έχει τους λόγους του για αυτό. Άρα, αν οι δύο από τους πέντε μιας παρέας δεν θα μπορούν να μπουν καν στο μαγαζί μου, είτε έχω ζωντανή μουσική είτε όχι, τι σημασία έχει; Δεν θα έρθουν καθόλου. Και εκεί, δημιουργείται το μεγάλο τοπικό πρόβλημα. Είμαι σε μεγάλη σκέψη…» τονίζει ο επιχειρηματίας που εδώ και 30 χρόνια ¨στήριζε¨ με μεγάλη τακτικότητα τα live σχήματα της περιοχής. Καταλήγοντας, λέει για το οικονομικό θέμα σε σχέση με τον κορωνοϊό: «Τα έξοδα του κάθε μαγαζιού αλλάζουν, ανάλογα με τα τετραγωνικά και το τι αυτό προσφέρει. Στο δικό μου κατάστημα, δεν μπορεί να έρθει κάποιος αν δεν έχει όλες τις ανέσεις που πάντα είχε, πριν το κορωνοϊό. Δεν θα μπορούσα ποτέ να προσφέρω κάτι λιγότερο από το απόλυτο στον πελάτη μου. Φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει πελατειακή υποστήριξη γιατί δεν έχει εμβολιαστεί ούτε καν το 50% των κατοίκων του δήμου. Ο κάθε πελάτης έχει απαιτήσεις απ’ την δική μου επιχείρηση, δεν μπορώ να του δώσω κάτι λιγότερο από το απόλυτο, είτε στο φαγητό, είτε στις παροχές, είτε στην θέρμανση του, είτε την διασκέδασή του».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr