background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια δεν… χόρεψε «Μπάλλο»

«ΑΛΩΒΗΤΗ» ΒΓΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Σαστισμένοι παρακολούθησαν οι Αιγιαλείς τις εικόνες από πλημμυρισμένες περιοχές ανά την Ελλάδα, εξαιτίας του έντονου καιρικού φαινομένου που έφερε το όνομα «Μπάλλος» και προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες αλλά και σφοδρές καταστροφές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Η περιοχή ωστόσο βγήκε «αλώβητη» και από αυτή την κακοκαιρία, γεγονός που αποδίδεται είτε στην καλή προετοιμασία και την ετοιμότητα στα «επίμαχα» σημεία, είτε στο γεγονός ότι η κατάσταση εξελίχθηκε ομαλά χωρίς ακραία φαινόμενα.

Πτώση πεύκου έκλεισε την 25η ε.ο. πάνω από τις Δάφνες

Περισσότερο ο δυνατός άνεμος και όχι η βροχή ήταν αυτός που δημιούργησε πρόβλημα και μάλιστα σε ένα σημείο, ευτυχώς, χωρίς κάποιον τραυματισμό. Πρόκειται για την 25η ε.ο. Αιγίου Δαφνών και Παρασκευής, εκεί όπου το πρωί του Σαββάτου ένα πελώριο πεύκο έσπασε και κατέπεσε στο έδαφος, κλείνοντας τον δρόμο για περίπου δύο ώρες. Το πρόβλημα προκλήθηκε στο πάνω μέρος των Δαφνών στη θέση «Πετρόπουλου» και όσοι κάτοικοι της κοινότητας Παρασκευή επιχείρησαν να κατέβουν προς τα κάτω το πρωί του Σαββάτου, έπρεπε ή να περιμένουν ή να χρησιμοποιήσουν άλλο δρόμο. Από τους προέδρους Δαφνών και Παρασκευής ειδοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, ωστόσο ενεργοποιήθηκαν οι κάτοικοι ένας εκ των οποίων χρησιμοποίησε το πριόνι του απομακρύνοντας το πεσμένο δέντρο από το οδόστρωμα.

Εκείνο που επισήμανε ωστόσο στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Παρασκευής Παναγιώτης Καρανικόλας, είναι ότι το άλλο μισό δέντρο έχει παραμείνει να κρέμεται και παρουσιάζει κίνδυνο να σπάσει περαιτέρω και να συμβεί κάποιο ατύχημα, γι’ αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η κοπή του.

Επίσης, στην Παρασκευή η κακοκαιρία προκάλεσε κατολίσθηση στη μάντρα του νεκροταφείου ενώ και καλώδιο της ΔΕΗ που πηγαίνει στο εκκλησάκι κόπηκε από τον δυνατό άνεμο καθώς λύγισε το σίδερο και σχεδόν ακουμπούσε στο έδαφος με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Επίσης, πριν λίγες ημέρες είχε σημειωθεί κατολίσθηση στην έξοδο του χωριού.

Μικρό το… κακό στη Δυτική Αιγιάλεια

Στη Δυτική Αιγιάλεια, εκεί όπου η φωτιά του περασμένου Ιουλίου έχει αφήσει το αποτύπωμά της, φαίνεται πως η κακοκαιρία συμπεριφέρθηκε καλύτερα, αφού δεν σημειώθηκαν αξιόλογα προβλήματα. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης, σημειώθηκαν δύο μικρές παρεμβάσεις, σε αντίστοιχα σημεία. Μία στην παραλία Λαμπιρίου και μία στη Ζήρια όπου βούλωσαν σωλήνες με αποτέλεσμα να πετάγονται τα νερά στους δρόμους. Το πρόβλημα της Ζήριας αποκαταστάθηκε με μέριμνα του προέδρου. Εκείνο πάντως που επισήμανε ο κ. Γλωσσίδης είναι ότι ενώ υπήρξε προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα και μάλιστα μέσω και γραπτού μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα, εντούτοις τα ακραία φαινόμενα δεν «ήρθαν» στην περιοχή. ΄΄Καλό θα είναι να είναι πιο βέβαιοι στην πρόγνωση και να ειδοποιούν μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Διότι λαμβάνοντας υπόψη την τωρινή προειδοποίηση που δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, ο κόσμος θα υποτιμήσει κάποια μελλοντική που ίσως έχει μεγαλύτερο σφοδρότητα και αντίστοιχες συνέπειες΄΄, σχολίασε.

Φόβοι για τον χείμαρρο των Νικολεΐκων

Και η Ανατολική Αιγιάλεια, όπως φαίνεται, άντεξε στη δυνατή βροχόπτωση παρόλο που υπάρχουν σημεία που προβληματίζουν. Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Νικολεΐκων Τάσος Μούσκας, ανέφερε πως δεν παρουσιάστηκε στην περιοχή του κάποιο πρόβλημα. Πλην όμως, εστίασε στο γεγονός ότι ο χείμαρρος που βρίσκεται στην εθνική οδό και περνά μέσα από την παλαιά εθνική, αποτελεί ακόμη απειλή για την κοινότητά του, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, μετά την ολοκλήρωση της εθνικής οδού. Όπως είπε, τα νερά δεν πηγαίνουν στο ποτάμι αλλά καταλήγουν σε ένα χωράφι που εάν γεμίσει, τότε θα «πνιγεί» η περιοχή. ΄΄Ευτυχώς σε αυτή την κακοκαιρία δεν είχαμε συνεχή βροχόπτωση. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει μέσα στον χειμώνα΄΄, τόνισε ο κ. Μούσκας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έληξε ο «συναγερμός»

΄΄Σε γενικές γραμμές, ήταν τέτοιες οι συνθήκες που οι περιοχές του δήμου μας δεν απειλήθηκαν και είμαστε ικανοποιημένοι από την έκβαση της κατάστασης΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Γιδά, κάνοντας γνωστό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας η αρμόδια υπηρεσία του δήμου βρισκόταν υπ’ ατμόν, και ότι η κατάσταση επιφυλακής άρθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr