background img
banner
banner

Η υπερχείλιση της Μιλιαγκούς απείλησε σπίτια και περιουσίες

ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΕΛΕΙΨΕ ΝΑ… ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για την κοινότητα Κουλούρας όσο και για τις όμορες περιοχές γύρω από το ρέμα της ¨Μιλιαγκούς, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες. Ένα ρέμα συνολικού μήκους δυόμιση χιλιομέτρων (!) “εγκυμονούσε” πάντα κατά το παρελθόν πολλούς κινδύνους, το τελευταίο διάστημα δε, είχε φέρει τους κατοίκους σε μεγάλη αναστάτωση και απόγνωση καθώς η υπερχείλισή του ¨απείλησε¨ να πάρει κυριολεκτικά… σβάρνα, περιουσίες και σπίτια, λινά και αποθήκες.

Δεν απείχε και πολύ η κακιά… η ώρα από το ορμητικό νερό σύμφωνα με τους κατοίκους

Το συγκεκριμένο ρέμα, ήταν ¨κλειστό¨ και με τις πρώτες βροχές πριν από λίγες μέρες, ξεχείλισε επικίνδυνα. Το νερό από μέρα σε μέρα ¨έφτανε¨ στα όριά του και μια υπερχείλιση δεν ήταν και πολύ μακριά σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων. Στην περιοχή του Αϊ – Γιώργη μάλιστα και σε κοίτη του ρέματος δεξιά όπως κατέβαινε, η κατάσταση ήταν οριακή και δεν απείχε πολύ η κακιά… ώρα που το ορμητικό νερό θα υπερπηδούσε το ρέμα, παρασύροντας ό,τι θα έβρισκε στο διάβα του. Στο σημείο μάλιστα, απειλήθηκαν και σπίτια, καθώς υπάρχουν επτά οικογένειες που μένουν στην περιοχή και έχουν το βιός τους, εκτός από τα κτήματα και τα ζώα τους.

Άψογη η συνεργασία της δημοτικής αρχής, του προέδρου της κοινότητας και της Περιφέρειας

Μια μεγάλη και δραστική βοήθεια δόθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία με συντονισμένες και γοργές κινήσεις, έστειλε το απαραίτητο υλικό και τα οχήματα προκειμένου να ¨ελεγχθεί¨ η κατάσταση και να μην γίνει σε κανένα σημείο του ρέματος υπερχείλιση. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος υπήρξε ¨αρωγός¨ της όλης προσπάθειας και μαζί με αυτόν και μια αλυσίδα ανθρώπων, μετά από αυτόν. Να σημειωθεί δε, ότι ίσως να μην υπήρχε το ίδιο… αίσιο αποτέλεσμα, αν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος δεν ¨έπαιρνε πατριωτικά¨ το θέμα της υπερχείλισης του ρέματος της Μιλιαγκούς, πιέζοντας για άμεση λύση τους ανθρώπους της Περιφέρειας.

«Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, δίπλα ακριβώς βρίσκονται σπίτια»

«Το συγκεκριμένο ρέμα ήταν πάνω από δέκα χρόνια ακαθάριστο. Μέχρι το 2007 ήταν στην εποπτεία του δήμου και έκτοτε, ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα, είτε από δικές μου προσωπικές ενέργειες, είτε με την συνδρομή και την βοήθεια του κ. Χριστόπουλου του αντιδημάρχου, προσπάθησα να τους ¨πιέσω¨ να έρθουν να καθαρίσουν το ρέμα. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος με το συγκεκριμένο ζήτημα και σίγουρα, δεν υπήρχε πλέον χρόνος για άλλες καθυστερήσεις ή ολιγωρίες. Ο κίνδυνος για τους κατοίκους ήταν πολύ μεγάλος, δίπλα ακριβώς υπάρχουν σπίτια, λινά, στάβλοι, αποθηκευτικοί χώροι και το ρέμα ξεχείλισε και ήταν έτοιμο να τα παρασύρει όλα μαζί του» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της κοινότητας Κουλούρας στο protionline.gr.

«Ο καθαρισμός του έχει ξεκινήσει και σήμερα είναι η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που γίνονται οι απαραίτητες εργασίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαστούν συνολικά δεκαπέντε με είκοσι ημέρες για να καθαριστεί όλος αυτός ο επικίνδυνος όγκος» αναφέρει στo protionline.gr ο Απόστολος Σωτηρόπουλος για το θέμα που έχει προκύψει. Να σημειωθεί ότι, η συνολική έκταση του ρέματος σε μήκος ξεπερνάει τα δυόμιση χιλιόμετρα και μέσα στο ρέμα, υπήρχε τρομερά μεγάλος όγκος από βάτα και καλάμια, ή πάσης φύσεως φυσικά ή συνθετικά αντικείμενα. Στην όλη επιχείρηση καθαρισμού, συμμετέχουν δύο υπάλληλοι της Περιφέρειας, με δύο φορτωτές και ένα μικρό φορτηγό μεταφοράς. Μεγάλη ήταν η συμβολή του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Καραϊσκου στην όλη επιχείρηση, ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες και πολύ… δραστικό τρόπο, βρήκε ¨πρακτικές λύσεις¨ ώστε να απομακρύνονται γοργά από την περιοχή τα καλάμια και το πλήθος των διαφόρων σκουπιδιών που ¨έβγαζαν¨ τα ειδικά οχήματα της Περιφέρειας, κατά την δράση της αποσυμφόρησής του.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr