background img
banner
banner

Ισχυρός θεσμός του Ευαγγελιστή Λουκά με την Αιγιάλεια

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου η ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, και των κτητόρων της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Συμεών και Θεοδώρου των Αυταδέλφων και Ευφροσύνης της Οσίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου. Στις ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Ο τοπικός ποιμενάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ολόθυμη ανταπόκριση και τη συμμετοχή των πιστών, αναφέρθηκε στον ισχυρό σύνδεσμο της περιοχής μας με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Ας σημειωθεί ότι κήρυξε το ευαγγελικό μήνυμα στην Αχαΐα, ενώ τα δύο έργα του, το Ευαγγέλιο και οι Πράξεις των Αποστόλων, ο Άγιος Λουκάς τα συνέγραψε για χάρη ενός επίσημου προσώπου, του Θεοφίλου, τον οποίο ονομάζει “κράτιστον” και που τότε ήταν ηγεμόνας της Αχαΐας. Ο Θεόφιλος είχε κατηχηθεί στην χριστιανική θρησκεία από αποστολικούς άνδρες, της πρώτης χριστιανικής γενιάς. Είχε όμως ανάγκη για να στηρίξει και να εδραιώσει καλύτερα την πίστη του και από έγγραφες πηγές. Αυτές λοιπόν τις πηγές του τις προσφέρει ο Λουκάς πρώτα με το Ευαγγέλιο του, τον “πρώτον λόγον” όπως τον ονομάζει και αργότερα με το δεύτερο βιβλίο του προς τον Θεόφιλο, δηλαδή τις Πράξεις των Αποστόλων.

Έτσι στην αρχή ο ηγεμόνας Θεόφιλoς και κατόπιν όλοι οι χριστιανοί της Αχαΐας εκείνης της εποχής, αλλά και μετέπειτα οι χριστιανοί όλων των αιώνων έμαθαν από τον Απόστολο Λουκά όλα τα θαυμάσια και εξαίσια που πραγματοποιήθηκαν από το Θεό για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Παράλληλα όμως εκτός από Ευαγγελιστής, ο Απόστολος Λουκάς ήταν και αγιογράφος. Έργο δικό του είναι η χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης. Κατασκευασμένη από κερί και μαστίχα εικονίζει με ανάγλυφη τεχνοτροπία την Παναγία Βρεφοκρατούσα. Μοναδική στο είδος της, είναι το ευλογημένο δώρο του Αποστόλου στην χριστιανική κοινότητα της περιοχής μας, το οποίο λίγους αιώνες μετά ανακάλυψε η Οσία Εφροσύνη στην σπηλιά της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, παρέδωσε στους αυταδέλφους Οσίους Συμεών και Θεόδωρο και έκτοτε αποτελεί μοναδικό πνευματικό θησαυρό και ιερό σέβασμα για τους Αχαιούς αλλά και για τους προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης, που συρρέουν με πίστη και ελπίδα για να ασπασθούν την Παναγία Μητέρα μας.

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε πατρικά στους πιστούς, με τις πρεσβείες της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, του Ευαγγελιστού Λουκά και των Κτητόρων του Μεγάλου Σπηλαίου, «ο Τριαδικός Θεός να χαρίζει κάθε ευλογία στις οικογένειές τους και στην ζωή τους, ενώ ολοκληρώνοντας εξέφρασε την επιθυμία του χρόνου η μνήμη τους να εορτασθεί με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τόσο στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όσο και στον νεόδμητο ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά στο Νοσοκομείο του Αιγίου, του οποίου η κατασκευή με την βοήθεια του Θεού και την έμπρακτη αγάπη των πιστών μας ολοκληρώνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τιμή και σεβασμός στους πρεσβύτες κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως

Εντωμεταξύ με ιεροπρέπεια, σεμνότητα και αρχιερατική λαμπρότητα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, χοροσταντούντος του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, συμπαραστατουμένου υπό της χορείας των συνταξιούχων κληρικών της αρχιερατικής περιφερείας Αιγιαλείας και συμπροσευχομένου στο ιερό βήμα του πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ Αμβροσίου.

Το πνευματικό αυτό Συλλείτουργο οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη μετά από πρόταση του Μητροπολίτου, προκειμένου να αποδοθεί η δέουσα τιμή και ο προσήκων σεβασμός προς όλους τους πρεσβύτες κληρικούς της Ι.Μ. , οι οποίοι διακόνησαν το Ιερό Θυσιαστήριο και υπηρέτησαν ιεροπρεπώς επί σειρά ετών στον Αμπελώνα του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη αφιερώνει το Ημερολόγιο-Εορτολόγιο του 2022 στους σεβάσμιους αυτούς γέροντες κληρικούς, ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης, σεβασμού και τιμής για την καλλίκαρπη και πολύτιμη προσφορά τους στην τοπική μας Εκκλησία.

΄΄Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, κ. Ιερώνυμος, εμφανώς συγκινημένος, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες, ευγνώμονες ευχαριστίες του προς όλους τους τιμωμένους κληρικούς για την πολυετή αγιοπνευματική εκκλησιαστική διαδρομή και διακονία τους, επισήμανε εν συντομία την αταλάντευτη και σταθερή αφοσίωσή τους στην υψηλή αποστολή και το ιερό τους χρέος μέσα από τις επάλξεις της ιερωσύνης! Ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον προκάτοχό του Μητροπολίτη, κ. Αμβρόσιο για την ανεκτίμητη παρακαταθήκη του και την ανεξάντλητη αγάπη του προς όλους και τον διαβεβαίωσε για τον σεβασμό και την υιική του αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό του. Τον κάλεσε, δε, να απονείμουν από κοινού στους ιερείς το τιμητικό μετάλλιο και τον αναμνηστικό έπαινο. Κλείνοντας ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε σε όλα τα τιμώμενα πρόσωπα σταθερή υγεία και θεία ενδυνάμωση κατά το λοιπόν της ιερατικής τους ζωής. Εν συνεχεία και μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε καφέ στο Ενοριακό Κέντρο του Ι. Ν. της Φανερωμένης και ακολούθως πλούσιο ευχαριστήριο γεύμα μέσα σε ένα άκρως ευφρόσυνο, αλλά και φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα!΄΄, όπως γίνεται γνωστό σε δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *