background img
banner
banner

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου για την μαύρη σταφίδα στο Αίγιο

Ένα διήμερο γεμάτο με την ιστορία της μαύρης σταφίδας και την συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, αποτέλεσε η διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου για την μαύρη σταφίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τον Δήμο Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον οργανισμό Πριμαρόλια.

Το 1ο Συνέδριο για την μαύρη σταφίδα με τίτλο: «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος» αποτέλεσε το πρώτο μέρος του διμερούς συνεδρίου «Πολύπτυχη Βοστίτσα. Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Μέσα από τις έξι συνεδρίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου, αναδείχθηκε ο ιστορικός ρόλος της μαύρης σταφίδας καθώς και η άρρηκτα συνυφασμένη πορεία του προϊόντος με αυτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Με την συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών παρουσιάστηκαν ιστορικά δεδομένα και μελέτες που προέβαλαν τον πολύδιάστατο ρόλο που διετέλεσε ο «μαύρος χρυσός», τεκμηριώνοντας τη ιστορική σημασία ενός προϊόντος που αποτέλεσε το κυρίαρχο για τις ελληνικές εξαγωγές και συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με μια σειρά από περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, με πρωταγωνιστή το Αίγιο.

Επιπλέον αναλύθηκαν μια σειρά από θεματικές για τον ρόλο της μαύρης σταφίδας όπως: η οικονομική συμβολή της επανάσταση του 1821, η σταφιδική κρίση, τα επαγγέλματα της σταφίδας, η σταφιδική προφορική ιστορία, οικονομικά στοιχεία και πρακτικές, η κοινωνική διάσταση της σταφίδας, βιβλιοπαρουσιάσεις ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μια ανοιχτή συζήτηση για το προϊόν, την ανάπτυξη και την άυλη πολιτιστική κληρονομία της σταφίδας.

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου ενώ το κοινό συμμετείχε ενεργά μέσω ερωτήσεων και διαλόγου με τους εισηγητές, που λάμβανε χώρα μετά το τέλος κάθε συνεδρίας.

Δείτε την 1η ημέρα του συνεδρίου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=_MLdbN-rrc0&t=72s

Δείτε την 2η ημέρα του συνεδρίου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=17XaF6FcSaQ&t=27985s

Αναλυτικά διεξήχθησαν οι εξής συνεδρίες:

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Α΄«Η ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» , με συντονίστρια την κα Έλλη Δρούλια – Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήλων. Εισηγήσεις:

  • Πέτρος Θ. Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Η σταφιδική κρίση. Ποσοτική ανάλυση»
  • Διονύσης Τραμπαδώρος, Οικονομολόγος, Ιστορικός ΜΑ Ιστορίας.

«Ο λιμένας του Κατακώλου την περίοδο 1820 έως το 1941».

  • Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.«Ένα ιδιαίτερο προϊόν στα πλαίσια ενός πολυσχιδούς συστήματος αγροτικής παραγωγής. Η σταφίδα στην Οθωμανική Πελοπόννησο. Δεδομένα και πιθανές κατευθύνσεις της έρευνας».

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Β΄ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ: ΤΟΠΟΣ, ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» , με συντονιστή τον κ. Στάθη Κουτρουβίδη, , Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας. Εισηγήσεις:

  • Αντώνης Πολυδώρου, Ιστορικός ΜΑ. «Σταφιδική πολιτική και νομοθετικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του 1893».
  • Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Διδάκτωρ Ιστορίας, Επ. Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων. «Σταφίδα και Επανάσταση: η περίπτωση της Αιγιάλειας με βάση το αρχείο της οικογένειας Περούκα».
  • Έλλη Δρούλια, Ιστορικός. «Τα επαγγέλματα της σταφίδας».

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Γ΄ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ», συντονίστρια κα Μαρία Τσουκαλά – Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Εισηγήσεις:

  • Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας.«Η Πάτρα μέσα από το εμπόριο του αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου».
  • Σταυρούλα  Βερράρου, Εκπαιδευτικός Μ.Ε., Δρ. Ιστορίας. «Χρήματα εζήτει και χρήματα εύρισκε». Παραδοσιακές και νεωτερικές μορφές χρηματοδότησης στη σταφιδική ύπαιθρο κατά τον 19ο αιώνα».
  • Βάνα Μπεντεβή, Ιστορικός-φιλόλογος . «Η οικονομική συμβολή της σταφίδας στην Επανάσταση του 1821».

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δ΄ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ», με συντονιστή τον κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο – πρέσβης πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, του δήμου Αιγιαλείας. Εισηγήσεις:

  • Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διευθυντής του ΜΠΣ Δημόσια ιστορία του ΕΑΠ. «Το πρόγραμμα Σταφιδική προφορική ιστορία».
  • Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, συγγραφέας. «Το σταφιδικό κίνημα στην Πελοπόννησο, η περίπτωση της Μεσσηνίας».
  • Αλέξης Φραγκιάδης, Οικονομικός Ιστορικός. «Κορινθιακή σταφίδα, ανάπτυξη, κρίση και συρρίκνωση: η περιφερειακή διάσταση»

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ε΄ – ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, με συντονίστρια την κα Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Φιλόλογος – Συγγραφέας. Εισηγήσεις:

  • Φαίδων Κουνινιώτης. «Η ιστορία της σταφίδας: μια πριγκίπισσα στο διάβα των αιώνων» | Τάκης Κουνινιώτης, εκδόσεις Έφεσος, 2006.
  • Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Εκδότρια. «Το πιάνο και άλλα οικογενειακά σχεδιάσματα» | Έλλη Δρούλια, εκδόσεις Ηδύφωνο, 2021
  • Γεώργιος Κατραχούρας, Ιστορικός, MSc Νεότερης ιστορίας. «Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων…». Η συγκρότηση της αστικής τάξης στην επαρχία Πατρών κατά τον 19ο αιώνα | Στάθης Κουτρουβίδης, εκδόσεις Σμίλη, 2021.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤ΄ «Η ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: ΠΡΟΪΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

Συμμετείχαν: ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο κ. Γιάννης Δρίνης – προϊστάμενος του τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Φώτης Κόντης – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, η κα Ηρώ Τσιμπρή – Γενική Διευθύντρια της Αχαΐα Αναπτυξιακή, ο κ. Βασίλης Ψαρράς  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Πριμαρόλια – Διδάσκων στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοπόννησου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πριμαρόλια κ. Σωτήρης Μπόλης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr