background img
banner
banner

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Με διαφορετικές ταχύτητες οι αποζημιώσεις

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΖΗΡΙΑ – ΚΑΜΑΡΕΣ – ΛΟΓΓΟ

Εν αναμονή για κάποιους… με την ολοκλήρωση για άλλους, συνεχίζεται η διαδικασία της πρώτης φάσης για τις κρατικές αποζημιώσεις στις κοινότητες που η φωτιά της 31ης Ιουλίου, φέρθηκε με τρομερή αγριότητα. Οι κοινότητες Ζήριας, Λόγγου και Καμαρών που κηρύχτηκαν σε πρώτη φάση σε έκτακτη ανάγκη, σήμερα και δύο μήνες μετά, ακόμα ¨μαζεύουν τα κομμάτια τους¨. Από τη μία, η γραφειοκρατία καλά κρατεί, από την άλλη καταβάλλονται προσπάθειες από δημοτική αρχή και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε η όλη επιχείρηση να μην πάρει… χρόνια, όπως… αλλοτινά χρόνια.

Για τη Δυτική Αιγιάλεια η φετινή θερινή σεζόν είχε δύο όψεις. Η αναπτυξιακή και όμορφη όψη, κατέγραψε μια ανοδική τάση τουριστών και εκδρομέων που σε γενικές γραμμές ξεπέρασε κάθε προγευόμενο ¨κορωνοχρόνο¨, επισκιάστηκε όμως από την απόλυτη ¨οδύνη¨ των καμένων σπιτιών και περιουσιών στις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Οι πιέσεις που δέχτηκε ο κρατικός μηχανισμός ώστε να υπάρξουν σε γρήγορο χρόνο οι απαραίτητες ενέργειες για να ¨επουλωθεί¨ η πληγή που άνοιξε η φωτιά, δεν ήταν και λίγες. Η συνεργασία της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας και του υπουργείου τις ημέρες των πυρκαγιών λειτούργησε οργανωμένα και με ρυθμό. Τώρα, δεν μένει να γίνει ακριβώς το ίδιο, και για τις αποζημιώσεις των 600 ευρώ ή των χρηματικών βοηθημάτων, μετά τα πορίσματα των ειδικών κλιμακίων που καταγράφουν τις ζημιές στην περιοχή, σε κάθε δικαιούχο ανεξαιρέτως. Η διαδικασία κυλάει ομαλά μέχρι στιγμής, με τους κατοίκους της Ζήριας να έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή, ενώ στον Λόγγο (παρόλο που κρίθηκε περιοχή έκτακτης ανάγκης) δεν δείχνει ότι θα δικαιολογηθεί κάποιο βοήθημα, ως αποζημίωση, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

Γλωσσίδης: ‘’Έχουν καταβληθεί όλες οι προκαταβολές στους πληττόμενους της Ζήριας’’

«Οι τελευταίες πληροφορίες και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, αναφέρουν ότι όλοι οι δικαιούχοι έχουν πάρει ήδη την προκαταβολή στην κοινότητά μας. Το βοήθημα αυτό αφορά όλους όσους είχαν καεί τα σπίτια τους αλλά και οι περιουσίες τους, είτε κτήματα είτε λιοστάσια» αναφέρει στο protionline.gr ο Βασίλης Γλωσσίδης, πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας. Να επισημανθεί ότι, το τελικό ποσό της προκαταβολής που έχει λάβει κάθε κάτοικος της κοινότητας είναι ανάλογα με την ζημία που έχει υποστεί από τις φωτιές ο κάθε δικαιούχος, και πάντα σε συνάρτηση με την έκταση, το ποσοστό της απώλειας και την εκτίμηση που έχουν πραγματοποιήσει πραγματογνώμονες και κρατικά κλιμάκια. «Νομίζω ότι έχουν καταβληθεί όλες οι προκαταβολές στους πληττόμενους της περιοχής μας. Το επόμενο βήμα σε όσους δεν θέλουν να περιμένουν την κρατική βοήθεια είναι, να αναλάβουν μηχανικοί ώστε να προχωρήσουν την διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση, πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως σε όλες τις περιπτώσεις ο μηχανισμός της Περιφέρειας, που θα ελέγξει τις ζημίες. Εμείς, σαν Τοπική Κοινότητα, είμαστε και θα είμαστε κοντά στους κατοίκους και τους βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε» καταλήγει να πει ο πρόεδρος.

Ειδικοί γεωπόνοι κάνουν εκτίμηση της ικανότητας του εκάστοτε καρπού στα δέντρα

Να σημειωθεί δε, ότι υπάρχει εκκρεμότητα για την αποζημίωσης για τα καμένα δέντρα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει ουδεμία εξέλιξη για το ζήτημα των καμένων μη δασικών σημείων, δέντρα δηλαδή που ανήκουν σε κτήματα και εκτάσεις κατοίκων της Ζήριας και των όμορων οικισμών. Η κινητοποίηση της Περιφέρειας με ανάλογα κλιμάκια δεν έχει ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα και να μην υπάρχει από κανένα επίσημο όργανο, κάποια ενημέρωση. Παλαιότερα και σε ανάλογες περιπτώσεις, είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ¨Οδυσσέας¨ το οποίο είχε ελεγκτικό χαρακτήρα σε περίπτωση καταγραφής ζημιών από φυσικές καταστροφές και σήμερα, δεν γνωρίζει κανείς αν ισχύει σαν πρόγραμμα ακόμα ή όχι. Ούτως ή άλλως, οι ντόπιοι πρέπει να αναμένουν τα αρμόδια κλιμάκια όπου θα κάνουν πραγματογνωμοσύνη και θα εκτιμήσουν τις ζημίες των καμένων εκτάσεων και των δέντρων. Στον αντίποδα, ειδικοί γεωπόνοι απεσταλμένοι από τον κρατικό μηχανισμό, ήδη ¨χτενίζουν¨ την περιοχή, αλλά ελέγχουν τον καρπό και την ικανότητά του να ¨πετάξει¨ πάλι ή όχι και δεν αφορά η εκτίμηση τους τον κορμό του δέντρου και την ικανότητα του να είναι οργανικό και υγειές. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όλες αυτές τις μέρες, εδώ και δύο βδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Μητρόπουλος: ‘‘Καμία απολύτως ειδοποίηση στους κατοίκους του Λόγγου για αποζημιώσεις’’

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος, τόνισε ερωτώμενος «ποια είναι η εικόνα στην περιοχή, δύο ακριβώς μήνες μετά την άγρια και καταστροφική φωτιά του Ιουλίου» και ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία απολύτως ειδοποίηση, από κανέναν και για τίποτα. Ούτε από την Περιφέρεια υπάρχουν νεότερα ούτε από την Δημοτική Αρχή. Πολύ πρόσφατα, εθεάθη ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας σε σημείο στον ποταμό, αλλά δεν μας ειδοποίησε ουδείς ποιοι είναι και τι ακριβώς επιζητούσαν. Δεν ενημερώθηκε κανείς από το Τοπικό Συμβούλιο και δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας κάποιος. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται και μου κάνει τρομερή εντύπωση που κανένας από τον δήμο δεν μας ενημερώνει για την οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει». Ενδεχομένως, ο κρατικός μηχανισμός ενημερώνει κλιμακωτά τις πληγείσες περιοχές και τους δικαιούχους, γι’ αυτό και η εν λόγω κοινότητα δεν έχει… νέα ακόμα για τις αποζημιώσεις ή τα βοηθήματα που πρέπει να ισχύσουν. Τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της κοινότητας, καμία ιδιοκτησία δεν έχει υποστεί ζημία από τις φωτιές και δεν έχει δηλωθεί επίσημα πληττόμενο, ούτε ένα δέντρο σε ολόκληρη την κοινότητα.

Περλέγκας: ‘‘Κάποιοι έχουν λάβει αποζημίωση – κάποιοι όχι ακόμα, στην κοινότητα Καμαρών’’

Στην κοινότητα των Καμαρών και δύο μήνες μετά την ¨κακιά¨ στιγμή, τα πράγματα έχουν μια εικόνα ικανοποιητική, εν μέρει. Κάποιοι από τους δικαιούχους έχουν λάβει την προκαταβολή του κρατικού βοηθήματος και κάποιοι άλλοι όχι. Όπως και στην περιοχή της Ζήριας, έτσι και στις Καμάρες και για τους οικισμούς της, το ποσό του κάθε δικαιούχου ¨παίζει¨ και αλλάζει, ανάλογα την ζημιά που έχει υποστεί ο κάθε κάτοικος. Αυτό βεβαίως, αφορούν τα κτήματα και τις καλλιεργήσιμες περιουσίες που πλήγηκαν, καθώς στην κοινότητα δεν υπήρξε κάποια καμένη οικία. Ο πρόεδρος της κοινότητα μιλώντας στο protionline.gr τονίζει: «Αρκετός κόσμος περιμένει να περάσουν οι ανταποκριτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εκτιμούν τις ζημιές. Δεν έχουν γνωμοδοτήσει για όλες τις περιπτώσεις από όσα γνωρίζουμε. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εντατικοποιηθεί η διαδικασία και να μην περιμένει ο κόσμος με αγωνία ποια είναι η ¨επόμενη μέρα¨ για την περιουσία του».

«Η ενημέρωση που έχουμε δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά σαφώς είναι κατανοητό αυτό γιατί είναι μια διαδικασία και χρονοβόρα και δύσκολη. Θα ήθελα να τονίσω ότι, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι, δεν είχαν πραγματοποιήσει δήλωση καλλιέργειας και δεν είχαν δηλώσει επίσημα τις εργασίες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυστυχώς δεν προβλέπεται ουδεμία οικονομική βοήθεια. Αυτοί εξαιρούνται από την οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση. Αυτό που θέλουμε ως κοινότητα, είναι να αποζημιωθεί ο κόσμος εις το ακέραιο, ώστε να μπορεί να ξαναφτιάξει τις καλλιέργειές του και το βιός του ο καθένας. Η αποζημίωση έχει εκτός της ουσίας, τα χρήματα δηλαδή και μία επιπλέον σημασία, αύτη της ηθικής ικανοποίησης. Είναι σημαντικό να μην σε ξεχνάνε όταν καίγεται η περιουσία σου…» λέει στo protionline.gr ο Παναγιώτης Περλέγκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η διαδικασία ¨τρέχει¨ και δεν υπάρχουν κολλήματα χρονικά, τυπικά ή άλλα, ώστε να γίνει η απαραίτητη πραγματογνωμοσύνη σε όλα τα οικόπεδα. Οι εξελίξεις για νέες επισκέψεις από διάφορα κλιμάκια, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την προσεχή Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr