background img
banner
banner

Στα «χέρια» της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ… ΕΚΠΝΟΗ ΤΟΥ ΥΠΕΠΕΡΑΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ «ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Αιγίου αποκτά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, στην οποία παραχωρήθηκε από την Α.Μ.Κ.Ε. «Εταιρεία για την προώθηση πολιτιστικών αξιών», με σκοπό την υλοποίηση της πράξης «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου και επανάχρησή τους ως “Σταθμός εκπαίδευσης και πολιτισμού των νέων”.

Πρόκειται για την εκτέλεση του μεγαλόπνοου σχεδίου που ξεκίνησε από το μελετητικό γραφείο Μαυρουδή και επικαιροποιήθηκε από την «Αναπτυξιακή Πάρνωνα Ανώνυμη Εταιρεία» για να φτάσει σήμερα να διεκδικείται με αξιώσεις από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η χρηματοδότηση του έργου ύψους 2.470.000€.

Με αίτησή της που υπεβλήθη στις 14 Οκτωβρίου, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Εταιρεία για την προώθηση πολιτιστικών αξιών» πρότεινε τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με σκοπό την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την εκτέλεση του έργου. Η παραχώρηση, που έγινε δεκτή από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, περιλαμβάνει: α) ένα οίκημα εμβαδού 294 τ.μ. (από το συνολικό εμβαδό του κτίσματος 303,50 τ.μ., αφαιρείται χώρος εμβαδού 9,50 τ.μ,), β) ένα οίκημα εμβαδού 13,00 τ.μ. και γ) ακάλυπτη έκταση εμβαδού 4.677,56 τ.μ., εξαιρουμένων των σιδηροδρομικών γραμμών.

Τι προβλέπεται να δημιουργηθεί

Στόχος του έργου είναι ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης να μετατραπεί σε ένα καινοτόμο και ποιοτικό Πνευματικό Κέντρο, που θα απευθύνεται στους νέους και θα λειτουργεί σαν μια ποιοτική κυψέλη πολιτισμού, κοινωνικής ευαισθησίας, γνώσης και οικολογικής συνείδησης, συμβάλλοντας στην κοινωνική και πολιτιστική τους εκπαίδευση. Mε κεντρικό θέμα το τρένο, σαν απλό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σαν συμβολισμό της έναρξης και της λήξης ενός ταξιδιού πολιτισμού και εκπαίδευσης, ο ‘’Σταθμός’’ θα μελετάει, θα εκπαιδεύει και θα επιμορφώνει αλλά ταυτόχρονα θα φιλοξενεί, θα διασκεδάζει και θα ψυχαγωγεί! Υπόψη ότι για τις ανάγκες υλοποίησης του παραπάνω έργου έχουν εκπονηθεί το σύνολο των μελετών και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες για την υλοποίησή του.

Προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Ακολούθησε η λήψη απόφασης για προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της «Αναπτυξιακή Πάρνωνα Ανώνυμη Εταιρεία. Α.Ο.Τ.Α.», η οποία διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. Αμέσως η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. προχώρησε σε «αγώνα δρόμου» ώστε να προλάβει τις προθεσμίες για την υποβολή της σχετικής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στον άξονα προτεραιότητας: 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα».

Τσουκαλά: ‘’Συναφές έργο με το Μουσείο Σταφίδας η επανάχρηση του Σταθμού’’

Όπως αναφέρει στο protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ΄΄ήταν πραγματικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία καθώς προλάβαμε έστω και την τελευταία ημέρα του προγράμματος να καταθέσουμε πρόταση με πλήρη φάκελο και να διεκδικούμε με αξιώσεις την ένταξή μας και τη χρηματοδότηση του έργου. Μέσα σε πέντε ημέρες, το επιτελείο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α,. μολονότι δεν έχει την τεχνογνωσία για την υποβολή προτάσεων σε προγράμματα, κατάφερε να καταθέσει πλήρη φάκελο κι αυτό οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια όλων. Ιδιαίτερη δε ήταν η συμβολή σε αυτό του υπαλλήλου Δημήτρη Νταβαντζή τον οποίο και ευχαριστούμε΄΄. Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί η ένταξή μας στο πρόγραμμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή, ενώ θα δώσει… ζωή σε ένα σημείο τεράστιας συμβολικής αξίας για το Αίγιο.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει σε συνάρτηση με το Μουσείο Σταφίδας που έχουμε βάλει στόχευση να δημιουργήσουμε πλησίον, για τη δημιουργία του οποίου βρισκόμαστε σε αναζήτηση χρηματοδοτικού «εργαλείου». Στην προκειμένη περίπτωση προτάξαμε το έργο επανάχρησης στου Σταθμού, διότι υπήρχε ώριμη μελέτη και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο όχι μόνο για την παραλιακή ζώνη του Αιγίου αλλά και για όλο τον δήμο΄΄.
Να σημειωθεί πως η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα είναι κύριος του έργου, εποπτεύων φορέας υλοποίησης και συντήρησής του.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr