background img
banner
banner

Συνέδριο… βήμα προς την ένταξη της σταφίδας

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ – ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Διττός φαίνεται πως είναι ο στόχος της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου της Μαύρης Σταφίδας, που ξεκινά σήμερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Πριμαρόλια», στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου. Αφενός έρχεται να αναδείξει τη σπουδαιότητα του προϊόντος και το πόσο η πορεία του μέσα στον χρόνο είναι συνυφασμένη με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου κι αφετέρου, γίνεται αφορμή αφύπνισης για την προοπτική και το μέλλον της σταφίδας. Συν τοις άλλοις, λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια δήμου και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για ένταξη του προϊόντος στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ως γνωστόν, δ Δήμος Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον οργανισμό Πριμαρόλια, διοργανώνει το πρώτο συνέδριο για την μαύρη σταφίδα, ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος» σήμερα Παρασκευή 1 και αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης και τις δύο ημέρες 9.30 το πρωί.

Το συνέδριο αποτελεί το πρώτο μέρος του διμερούς συνεδρίου «Πολύπτυχη Βοστίτσα. Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα» και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Ειδικοί επιστήμονες, μελετητές- ερευνητές αναλύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας. Είναι γεγονός άλλωστε ότι τη σημασία και την πολυτιμότητα του προϊόντος την διαπίστωσαν οι κυβερνήσεις αλλά και οι Εθνοσυνελεύσεις με την έναρξη της Επανάστασης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias/
Μέσω youtube: 1η ημέρα Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=Crci_nM7HK0 2η ημέρα Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=_MLdbN-rrc0 Αναλυτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://tinyurl.com/urbp2cr9 .

Σπουδαίο από κάθε άποψη…

Για τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου μίλησε στο protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, τονίζοντας: ΄΄Για τον δήμο Αιγιαλείας και για όλους τους διοργανωτές, η σταφίδα είναι η ταυτότητα της περιοχής μας και όχι μόνο αλλά θα έλεγα ότι ενώνει πολιτιστικά όλη την Δυτική Πελοπόννησο και τα Ιόνιο που για πολλές δεκαετίες παράγουν το προϊόν. Εκτός από τη σημερινή καλλιέργεια της σταφίδας, πάνω στην οποία ακόμα και τώρα «ακουμπάει» η οικονομία της περιοχής και κατά ένα μερίδιο και της χώρας, για εμάς είναι η ιστορία μας, οι μνήμες ο πολιτισμός μας, είναι όλα αυτά που μας έχουν διηγηθεί οι δικοί μας. Με πολύ μεγάλη σεμνότητα και βάρος ευθύνης κάνουμε αυτό το πρώτο συνέδριο της μαύρης σταφίδας. Θα έχει πολλούς καλούς ομιλητές που έχουν ασχοληθεί πολύ με τη σταφίδα και ευελπιστούμε να προστεθεί θετικά στις ενέργειές μας ώστε η ιστορία, ο πολιτισμός και η καλλιέργεια της σταφίδας να ενταχθούν στην Ουνέσκο ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά΄΄.

Πρόσθεσε ακόμη πως ΄΄επειδή το συνέδριο συμπίπτει με πολλά άλλα γεγονότα με τις αδιάθετες ποσότητες και την πτώση της τιμής, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό ώστε να προκαλέσει αυτούς που είναι σε υπεύθυνες θέσεις, για να λειτουργήσουν έτσι ώστε όχι μόνο το προϊόν να συνεχίσει να παράγεται αλλά δοθούν κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους που μοχθούν πραγματικά για την παραγωγή της σταφίδας, να συνεχίσουν να το κάνουν ίσως και σε μεγαλύτερη έκταση΄΄.

Επιπλέον, η κ. Τσουκαλά έκανε γνωστό πως στο συνέδριο θα γίνει παρέμβαση διαδικτυακά και από την πρέσβη στην Ουνέσκο Μαρία Διαμαντοπούλου.

Περιγραφή συνεδρίου

Η οικονομική μεγέθυνση την οποία η καλλιέργεια της κορινθιακής – μαύρης σταφίδας επέφερε μέσω της εμπορευματοποίησης του προϊόντος – του λεγόμενου και «μαύρου χρυσού» – και του εξαγωγικού του χαρακτήρα, αποτέλεσε για τις περιοχές παραγωγής (Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο συνδυάστηκε με έντονους ρυθμούς αστικοποίησης και διάδοση σύγχρονων αστικών πολιτισμικών προτύπων. Είναι άλλωστε η περίοδος κατά την οποία, στα αστικά κυρίως κέντρα, εμφανίζεται μια αστικού χαρακτήρα ομάδα, ένα άκρως δυναμικό κοινωνικό μέγεθος, η παρουσία του οποίου σχετιζόταν με τον ρόλο των κεφαλαιούχων στη λειτουργία της τοπικής αρχικά και περιφερειακής μετέπειτα οικονομίας.
Η επέκταση των σταφιδοφόρων εκτάσεων ωστόσο συνδυάστηκε με τις διάφορες μορφές διανομής της «πρώην εθνικής γης» μέσα από τις οποίες το ελληνικό κράτος, εκτός των άλλων, είχε ως στόχο να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκχρηματισμό των οικονομικών συναλλαγών στην ύπαιθρο και βέβαια να αποκομίσει και το ίδιο οικονομικά οφέλη από τη διάθεσή της. Αυτές, ωστόσο, οι εξελίξεις δεν συνέβαιναν πάντοτε σε έναν κοινωνικό καμβά ίσων οικονομικών ευκαιριών, αλλά συχνά, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αποτέλεσαν το πεδίο έντονων κοινωνικών και πολιτικών διαφωνιών και συγκρούσεων.

Ποιοι συμμετέχουν

Συμμετέχουν και εισηγούνται οι (αλφαβητικά): Αθανασιάδης Χάρης – Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής του ΜΠΣ Δημόσια ιστορία του ΕΑΠ, Βερράρου Βούλα – Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρούλια Έλλη – Ιστορικός, Προϊστάμενη Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, Καραγεώργου-Κουρτζή Όλγα – Διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Κοντόλαιμος Παναγιώτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, ΕΜΠ, Κουτρουβίδης Στάθης – Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Μπεντεβή Βάνα – Ιστορικός, φιλόλογος, Μπιτσάνης Ηλίας – Δημοσιογράφος, συγγραφέας, Πολυδώρου Αντώνης – Ιστορικός, Τραμπαδώρος Διονύσης – Οικονομολόγος, Ιστορικός (ΜΑ), Πιζάνιας Πέτρος – Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Φραγκιάδης Αλέξης – Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Οι ενότητες του Συνεδρίου

Οι συνεδρίες/ενότητες του συνεδρίου είναι: Παρασκευή 1/10/21: Α΄: «Η μακρά διαδρομή της μαύρης σταφίδας στον χρόνο» Β΄: «Βοστίτσα: τόπος, σταφίδα και ιστορία» Γ΄: «Ιστορίες πόλεων της μαύρης σταφίδας», Σάββατο 2/10/21: Δ΄: «Η κοινωνική διάσταση της μαύρης σταφίδας». Ε΄: Βιβλιοπαρουσιάσεις. ΣΤ΄: «Η μαύρη σταφίδα σήμερα: προϊόν, ανάπτυξη, άυλη πολιτιστική κληρονομιά».

Η Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους: Πρόεδρος: Μαρία Τσουκαλά, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Δημήτριος Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας, Ελευθέριος Αγγελόπουλος, Πρέσβης ετ, Διπλωματικός σύμβουλος ΥΕΘΑ, Έλλη Δρούλια, Ιστορικός, Προϊστάμενη Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, M.Sc. Ιστορίας, Αντώνιος Πολυδώρου, Ιστορικός, M.Sc. νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής, ιστορίας Σωτήριος Μπόλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πριμαρόλια. Η διοργάνωση είναι υβριδική, δηλαδή πέραν της φυσικής παρουσίας θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω live streaming. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας CoViD-19.

Η συνεδρία ΣΤ΄ συνδιοργανώνεται από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο της εκδήλωσης «RAISINg AWARENESS @ Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» που υλοποιείται στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» του Υπομέτρου 19.3, του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020, που υλοποιείται στην Π.Ε. Αχαΐας από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr