background img
banner
banner

Συνεχίζεται η «βροχή» λεμονιών από τρίτες χώρες στην ελληνική αγορά

ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι λεμονοπαραγωγοί της Αιγιάλειας εξαιτίας της μειωμένης έως… ανύπαρκτης ζήτησης γύρω από τα προϊόντα τους, με τη… ρίζα του κακού να βρίσκεται στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή λεμονιών στην ελληνική αγορά από τρίτες χώρες. Ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας συνεχίζει την άσκηση πιέσεων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της παραγωγής λεμονιού στην περιοχή, ενώ μόλις χθες υπήρξε ανταπόκριση από τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, με πρόθεση να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι επαφές του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου με τους βουλευτές του νομού έχουν ξεκινήσει από πριν το καλοκαίρι ακόμη, ωστόσο δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, αναφέρει στo protionline.gr: ΄΄Έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές του νομού όμως μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάποια ουσιαστική παρέμβαση. Το πρόβλημα είναι τεράστιο όσο και ο κίνδυνος για «κατάρρευση» της παραγωγής λεμονιού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας και προχθές Κυριακή μπήκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης εισαγόμενα με χρέωση 0,63 ευρώ, ενώ και η αγορά της Αθήνας είναι γεμάτη με εισαγόμενα Αργεντινής, γεγονός που μας πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά σε ό,τι αφορά την Αθήνα, αφού η ζήτηση από τη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα στα τέλη Οκτωβρίου. Και ως τότε βέβαια πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει, αφού δεν διενεργούνται καν έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων αυτών που φτάνουν σωρηδόν στην ελληνική αγορά, κυρίως από την Τουρκία΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λουκόπουλου, μοναδική μέριμνα που υπήρξε από πλευράς βουλευτών, ήταν εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από δέκα ημέρες, ο οποίος μετέφερε το πρόβλημα στον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, με τον τελευταίο να προτίθεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

Πρόθεση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή

Μάλιστα, απαντώντας στον κ. Μάρκου, ο κ. Αραχωβίτης έδειξε να γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει τόσο στην Αιγιάλεια όσο και σε άλλες περιοχές που λίγο ή περισσότερο έκαναν αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών τους προς τα λεμόνια. Εκτιμά δε πως η ενδεδειγμένη λύση είναι να εφαρμοστεί ένα εξαντλητικό πρόγραμμα ποιοτικών ελέγχων σε κάθε φορτίο και για μια σειρά παραμέτρων καθώς στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται σκευάσματα που δεν επιτρέπονται στην ΕΕ και στην χώρα μας. Ταυτόχρονα πιστεύει πως θα πρέπει να ζητούνται πρόσφατες αναλύσεις από τους εισαγωγείς ώστε να γίνεται διασταύρωση αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της αξιοπιστίας της χώρας και του καλλιεργητή. Εικάζει πως αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να καθυστερήσουν την διάθεση των εισαγόμενων λεμονιών και να αυξήσουν το κόστος, με πρώτιστα βέβαια τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των καταναλωτών αλλά και την προστασία των Ελλήνων παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής των εισαγόμενων.

΄΄Η χώρα έχει τα εργαλεία για να δράσει. Βεβαίως δεν μπορεί να απαγορεύσει το διεθνές εμπόριο καθώς ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αλλά την ίδια στιγμή έχουμε υποχρέωση και κάθε νόμιμο δικαίωμα της προστασίας των καταναλωτών και των παραγωγών μας΄΄, επισημαίνει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην κόψουν ακόμη για να κρατηθεί η τιμή…

Στο μεταξύ, από πλευράς Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, εκτιμάται πως οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν λίγη εγκράτεια ως προς το κόψιμο των λεμονιών, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. ΄΄Ξέρουμε πως πολλοί συνάδελφοι μπορεί να έχουν ανάγκη τα χρήματα. Ωστόσο τα λεμόνια επί το πλείστον ακόμη δεν έχουν γίνει λόγω ζέστης, άρα η διαδικασία μπορεί να πάει λίγο πίσω από τη στιγμή που δεν έχουν και ζήτηση στην παρούσα χρονική στιγμή. Οι λεμονοπαραγωγοί πρέπει να κάνουμε υπομονή και να λειτουργήσουμε σε συνεννόηση με τους εμπόρους, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την τιμή του προϊόντος΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr