background img
banner
banner

Όταν η Αναστασία Ευσταθίου ξύνει τα μολύβια της…

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Πόσο τυχεροί είναι οι μικροί μαθητές όταν έχουν κοντά τους άξιους εκπαιδευτικούς; Πόσο δημιουργικό για ένα σχολείο είναι να υπάρχει στο τιμόνι του ένας καταξιωμένος διευθυντής; Τελικά, πόσο σπουδαίο είναι για μια τοπική κοινωνία να έχει στις τάξεις της κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι αυτονόητη και καθρεφτίζεται στο πρόσωπο μιας πολύ σημαντικής γυναίκας που εδώ και χρόνια βάζει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην Ανατολική αλλά και σε όλη την Αιγιάλεια και πέρα από αυτή. Είναι η κυρία Αναστασία Ευσταθίου. Εκπαιδευτικός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και Διευθύντρια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας. Πριν από 22 χρόνια εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο και πολυγραφότατη όπως είναι έχει διαρκή και μεγάλη παρουσία στη λογοτεχνία. Κουβαλά στην πλάτη της βραβεία και επαίνους ενώ με την παρουσία της σε συνέδρια, παρουσιάσεις κι εκδηλώσεις εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή μας.

Όμως η Αναστασία Ευσταθίου δεν είναι μόνο αυτά. Πάνω απ’ όλα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με το χαμόγελο, την εγκαρδιότητα και την αμεσότητά της. Είχα παρακολουθήσει πολλές φορές παρουσιάσεις βιβλίων της.

Όμως πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί της. Και εντυπωσιάστηκα! «Αν δεν αγαπάς τα παιδιά, αν δε γίνεις εσύ παιδί και δε σκύψεις στο ύψος τους για να τα κοιτάξεις κατευθείαν στα μάτια, δε μπορείς ούτε να διαχειριστείς τα προβλήματά τους, ούτε να τους μάθεις, ούτε να είσαι ο συνοδοιπόρος της ζωής και της μάθησης» μου είπε με νόημα. Και συνέχισε με εξομολογητικό τόνο: «Η ψυχή μου είναι ένα παιδί. Νιώθω ότι ποτέ δε μεγάλωσα και συνομιλώ με τα παιδιά μέσα από αόρατες ίνες. Μόνο που αυτές οι ίνες από μελάνι και γράφω παραμύθια, μυθιστορήματα και άλλες ιστορίες. Ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας στην ουσία δωρίζει αυτό που έχει στα παιδιά κι εκείνα του το επιστρέφουν. Γράφοντας γίνεται αυτό το πνευματικό και ψυχικό αλισβερίσι με τα παιδιά. Και είμαι τυχερή που το νιώθω αλλά έχω σκάψει πολύ το χωραφάκι!»

Το πρόσωπο της συγγραφέα φωτίζεται από τη μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά. Και θυμάται την πιο ωραία στιγμή αναγνώρισης όταν κάποτε στο δρόμο ένας μικρούλης την έδειξε και είπε: «Να, αυτή είναι η μαμά του Καληκάλ!» Πρόκειται για τον καλοκάγαθο καλικάντζαρο των χριστουγεννιάτικών βιβλίων της κ. Ευσταθίου. «Όταν πάω στα σχολεία παίζω και γινόμαστε μια αγκαλιά με τα παιδιά. Η ψυχή μου, εκεί που είναι άδεια και παγωμένη με όσα συμβαίνουν καθημερινά, γεμίζει κατά έναν μαγικό τρόπο από τα παιδιά, από τα όμορφα λόγια τους και την αθωότητά τους».
Η κ. Ευσταθίου όμως δεν αφήνει… παραπονεμένους και τους μεγάλους αναγνώστες. Ο «Σταθμάρχης», το τελευταίο της βιβλίο, είναι μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία που εκτυλίσσεται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ανατολική Αιγιάλεια. Η ίδια ετοιμάζει ένα νέο παραμύθι για την ιστορία του οδοντωτού πιστεύοντας ότι ο τόπος μας είναι ένα θησαυροφυλάκιο θρύλων και παραδόσεων. Γράφει όμως και για τη Μαργαρίτα, τη δεύτερη σύζυγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Και δεν περιορίζεται σε αυτά. Αγαπάει την τοπική ιστορία και την αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. «Τα πρώτα τουφέκια του αγώνα» είναι ο τίτλος του θεατρικού δρώμενου που έγραψε, το οποίο παίζεται εδώ και τρία χρόνια με μεγάλη επιτυχία και αποτυπώθηκε πρόσφατα σε μια καλαίσθητη έκδοση από τον ιστορικό σύλλογο «Αναγέννηση». Το βιβλίο αυτό ταξιδεύει ήδη στην Αμερική και σε όλους τους ομογενείς, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της περιοχής. Αυτό το σπουδαίο βιβλίο μου πρόσφερε η συγγραφέας κι εγώ με τη σειρά μου της χάρισα την έκδοση του πρώην Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιου για την Παναγία Τρυπητή, που περιέχει και το ντοκιμαντέρ «Η Κυρά του Αιγίου» από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου.

Φαίνεται ότι τα μολύβια που ξύνει διαρκώς η Αναστασία Ευσταθίου για να γράψει είναι πραγματικά ανεξάντλητα! Η Κόρη των Αιγών, η Γερακίνα, ο λαγός Πολύδωρος, η Ανεράϊδα του Χελμού και οι υπόλοιποι λογοτεχνικοί ήρωες της στήνουν ένα υπέροχο χορό φιλαναγνωσίας και φαντασίας. Δεν έχουμε παρά να πιαστούμε όλοι χέρι- χέρι. Εμείς οι μεγάλοι, τα παιδιά μας και όλα τα παιδιά. Η δική μας συγγραφέας έχει τη συνταγή και μας την προσφέρει με καλή καρδιά και αγάπη για ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από τα βιβλία της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr