background img
banner
banner

‘‘Άντεξαν’’ τα καμένα από την σφοδρότητα της ‘‘Αθηνάς’’ στην Ζήρια

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΡΕΜΑ

Μέριμνα και κινητοποίηση επιζητούν από τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι πληγείσες από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου περιοχές της δυτικής πλευράς του δήμου Αιγιαλείας. Ίσως η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών να μην έφερε αξεπέραστα προβλήματα… όμως έδειξε ξεκάθαρα το “στίγμα” της, καταδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από Πολιτεία και κράτος.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων, αποδίδεται από τους ντόπιους στο ότι το κύμα δεν ήταν τόσο σφοδρό στην περιοχή. Όμως – όπως τονίζουν – κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει μετά, όταν η επόμενη δυνατή μπόρα είναι μιας τέτοιας έκτασης και έντασης που η φυσικότητα του χώρου, έπειτα από την καταστροφική “μανία” της πυρκαγιάς στην Ζήρια, μπορεί να μην είναι μικρής ή ελεγχόμενης κλίμακας. Άλλωστε πολλά σημεία στο χωριό, είναι «γυμνή» καμένη γη κι αυτά, είναι που φοβούνται οι κάτοικοι.

Η εικόνα της καμένης περιοχής

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης, ερωτηθείς από το protionline.gr για το αν η βροχή των προηγούμενων ημερών έφερε προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει: «Μέσα στο χωριό και στους γύρω οικισμούς δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα τέτοιου είδους. Η βροχή που έπεσε δεν είχε την ένταση που υπήρξε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που δημιουργήθηκαν πλημμύρες και τέτοια ζητήματα. Η μόνη περίπτωση που υπήρξε ήταν σε ένα παράπλευρο ρέμα, στην θέση Ταρσινό που καταλήγει στο πρώην “Club Mediterranean”. Σε κάποιο σημείο ενός αγροτικού δρόμου υπήρξε πλημμύρα σε αγροτική οδό παράλληλα του ρέματος. Στο σημείο δεν υπάρχουν σπίτια, δεν υπάρχει κάποια περιουσία ή κτήμα. Αυτό προέκυψε προχθές το βράδυ και χθες, έφτασε ένα μηχάνημα που άνοιξε το σημείο σε σύντομο χρόνο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε την ποσότητα του νερού, αλλά ήταν αρκετή ώστε να συσσωρεύονται».

Μόλις πριν λίγες μέρες εστάλησαν οι μελέτες στο υπουργείο για τις παρεμβάσεις

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την προστασία από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα που δημιούργησε, δεν έχουν γίνει, με εξαίρεση κάποιους καθαρισμούς ρεμάτων. Πολλά στόματα λένε ότι έχουν δρομολογηθεί τα θέματα ή άλλοι πως έχουν γίνει έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες στάλθηκαν στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, οι μελέτες που διενεργήθηκαν από τους αρμόδιους του Δασαρχείου και της Περιφέρειας. Δηλαδή με άλλα λόγια, μια ενέργεια που όφειλε να γίνει σε πολύ γρήγορο χρόνο και με μεγάλη σοβαρότητα, όχι μόνο άργησε, αλλά θα πάρει άλλο τόσο τουλάχιστον χρόνο, ώστε να υπάρξει κάποια λύση ή ειδοποίηση.

Τι θα γίνει αν μια επόμενη “Αθηνά” δείξει τα… δόντια της το επόμενο διάστημα στην περιοχή; Πόσο έτοιμη είναι η Ζήρια και οι οικισμοί της ώστε να μην υπάρχουν κρούσματα στυλ “Εύβοιας”; Το πρόβλημα ήταν πάντα πως όταν… κλείνουν τα φώτα της “κάμερας” οι πληγείσες περιοχές παύουν να έχουν πρωτεύουσα σημασία. Η χαρακτηριστική καθυστέρηση που υπάρχει ώστε να εγκριθούν τα κονδύλια για τα κορμοδέματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας ξαφνικής μπόρας ή πλημμύρας στην δυτική πλευρά του δήμου, ίσως αποβεί μοιραία το επόμενο διάστημα. Και τότε ίσως να είναι αργά…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr