background img
banner
banner

Ανέλαβε… δυναμική δράση ο Αγροτικός Σύλλογος για τη σταφίδα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Μέτωπο απέναντι στους… πραγματικούς υπεύθυνους για το σταφιδικό πρόβλημα έστησε το βράδυ της Τρίτης 5/10 ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», εκφράζοντας την αγωνία αλλά και τις διεκδικήσεις των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας. Πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Π.Ε.Σ., με τη συμμετοχή αγροτών αλλά και πολιτών που συμπαρίστανται στον αγώνα τους, ενημέρωσε με τη διανομή ανακοινώσεων σε διερχόμενα αυτοκίνητα ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας με τα αγροτικά οχήματα.

Επόμενο ραντεβού στην Εθνική Οδό;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης πάντως, κλείνοντας την ομιλία του είπε πως η κινητοποίηση αυτή χθες βράδυ είχε συμβολικό χαρακτήρα, τονίζοντας ωστόσο πως το επόμενο «ραντεβού» είναι πολύ πιθανό να δοθεί στο γνώριμο για τα μέλη του Συλλόγου σημείο της εθνικής οδού, εκεί όπου έλαβαν χώρα αγώνες που έφεραν αποτέλεσμα στο παρελθόν…

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το σταφιδικό

Όπως τονίζεται από πλευράς του Συλλόγου, ενώ από το Μάρτιο είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της κορινθιακής μαύρης σταφίδας και παρά τις κινητοποιήσεις, συναντήσεις και επαφές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα. Τονίζει ακόμη πως ΄΄οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και των αντιαγροτικών πολιτικών, γιατί πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, καλλιεργούσαν αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα που γνωρίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης’’. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ΄΄η οξυμένη κατάσταση με την μαύρη σταφίδα, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο! Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ’ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος΄΄.

Δεν τους αρκούν τα ψηφίσματα…

Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόνο ο αγώνας μπορεί να σώσει το βίος τους, οι αγρότες σημειώνουν: ΄΄Ό,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα», επιλέγοντας να παλέψουμε με ψηφίσματα, υπομνήματα και αγωγές, που προτείνουν τα τοπικά στελέχη της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης σε δήμους και περιφέρειες, αποσκοπώντας έτσι να μην κλιμακωθεί ο αγώνας.

Συνεχίζουμε μαχητικά στον ίδιο δρόμο διεκδικώντας την επιβίωσή μας. Είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωράφια μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παραγωγής μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς στερήσεις τις οικογένειές μας΄΄.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο κ. Μποδιώτης έκανε αναφορά στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τον ρόλο του Συλλόγου, βάζοντας τα… πράγματα στη θέση τους και λέγοντας: ΄΄Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» ποτέ δεν είχε συντεχνιακές συμπεριφορές και δεν έκανε «πλάτες» σε κανέναν. Ακούγεται τις τελευταίες ημέρες στο Αίγιο ότι ο Σύλλογος «τα έχει βρει» με την Ένωση και πως έχει κάνει «αλισβερίσια» με άλλους. Εμείς όμως έχουμε αποδείξει εδώ και είκοσι χρόνια, από τη δημιουργία του Συλλόγου αλλά και πιο πριν ως αγροτικό κίνημα στην Αιγιάλεια ότι αγωνιζόμαστε μόνο για το συμφέρον του παραγωγού και δεν μπορεί να μας αμφισβητήσει κανείς΄΄.

Εξέφρασαν πρώτοι το αίτημα για διάθεση των αποθεμάτων από το κράτος σε κρατικές δομές

Αναφορικά με τα αιτήματα είπε: ΄΄Εμείς εκφράσαμε πρώτοι το αίτημα να διατεθεί από το κράτος το απόθεμα της σταφίδας σε κρατικές δομές. Το κράτος οφείλει να αναλάβει μέτρα να διατεθεί το αδιάθετο προϊόν, να το αξιοποιήσει και σε μια σειρά δομές, σε σχολεία, στρατό και όπου αλλού. Να καλύψει το κόστος σε περίπτωση διαφοράς τιμής πώλησης με την τιμή αγοράς, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοι-μελη της ΠΕΣ. Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς΄΄.

Οι προτάσεις – διεκδικήσεις…

Οι αγρότες ζητούν ακόμη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, που η κυβέρνηση συνεχίζει να το δίνει μόνο στους εφοπλιστές. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κηπευτικά κλπ. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων. Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, αναφορά έγινε και στους πυρόπληκτους αγρότες για τους οποίους ο Αγροτικός Σύλλογος ζητά 100% αποζημίωση για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση του Α.Σ.Α. έδωσαν το «παρών», εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr